Upoznajte oznake na šamponima i balzamima za kosu!

oznake na šamponima

Sa hiljadama šampona i regeneratora za kosu, koji su trenutno na tržištu, jako je teško odabrati onaj odgovarajući, a pogotovo razumeti njegovu formulaciju. Hajde da budemo iskrene: većina nas je u nekom trenutku života kupila pogrešan šampon, ne zagledajući njegove sastojke niti natpis. Kako bismo vam uštedeli vreme i trud prilikom “dešifrovanja” sastava i dejstva šampona i balzama na polici, sastavili smo vam mini vodič sa njihovim oznakama i objašnjenjima! Sačuvajte ovaj tekst kao “puškicu” za sledeći odlazak u drogeriju!

Šta koja oznaka znači?

Oznaka “natural” ili “infused with natural ingredients”

Proizvod za kosu može biti nazvanim “prirodnim”, ako je većinski napravljen od prirodnih sastojaka, koji podležu posebim sertifikatima. Ako oznaka kaže “infused with natural ingredients”, to znači da formulacija sadrži NEKE prirodne sastojke.

Odgovaraće: svima tipovima kose.

Oznaka “moisturizing” ili “moisture-rich”

Kosa prirodno sadrži malu količinu vode (oko 8-10%). Ovaj procenat može opadati ili rasti u zavisnosti od vremenskih uslova i nege. Važno je da uvek imate izbalansiran nivo vlage u kosi. “Moisturizing” šamponi će pomoći da održite visok nivo vode unutar dlake.

Odgovaraće: suvoj kosi.

Oznaka “cleansing” ili “deep cleansing”

“Cleansing”, odnosno čišćenje je proces uklanjanja nečistoće i sebuma sa skalpa, dok je dubinsko čišćenje mnogo izntenzivnije. Ono uklanja naslage proizvoda za stilizovanje kose.

Odgovaraće: masnoj kosi i kosi koja je sklona naslagama styling proizvoda

Mi vam predlažemo True Keratin Deep Cleansing šampon za dubinjsko pranje kose, na bazi grepfruta.

Oznaka “nourishing” ili “nutritive”

“Nourishing” šamponi i regeneratori su namenjeni ishrani dlake, i ovakvi proizvodi su puni ulja, prirodnih putera, vitamina i drugih nutrijenata. Ako imate jako suvu i oštećenu kosu, vama će odgovarati ova vrsta proizovda.

Odgovaraće: suvoj i oštećenoj kosi

Povezano: Kako da odaberete pravi šampona prema TIPU kose?

Oznaka “rebalancing”, “rejuvanating”, “repleshing”, “restorative”

Sve ove reči se odnose na skalp – odnosno, proizvod ili hidrira skalp ili uklanja višak sebuma (tj. balansira ga kako bi mu pružio zdravo okruženje za rast kose).

  • “rejuvenating”: proizvod nadoknađuje izgubljene nutrijente, koji se gube sa godinama, kako bi kosi pružio mlađi izgled. Odgovaraće: zreloj kosi.
  • “repleshing”: proizvod popunjava dlaku i nadoknađuje komponente koje su izgubljene starenjem ili oštećenjem. “Replenishing” proizvod može formirati i zaštitnu barijeru na površini dlake. Odgovaraće: zreloj i oštećenoj kosi
  • “restoring”: proizvod vraća dlaku u njeno prvobitno stanje, pre oštećenja, kako bi dlaka bila meka, glatka i sjajna, uz jačinu, protiv lomljenja. Odgovaraće: suvoj ili gruboj kosi.

Povezano: Prirodni sastojci koje možete dodati u šampon za kosu

Oznaka “volume” ili “volumising”

“Volumising” označava da proizvod pruža laganu negu, koja ne otežava dlaku, što olakšava postizanje voluminozne frizure. Ovakvi proizvodi obično ne sadrže silikone, a bazirani su na laganoj teksturi.

Odgovaraće: tankoj i masnoj kosi

Naša preporuka je Subrina Professional VOLUME šampon za tanku kosu.

Oznaka “silicone-free”

Ova oznaka se često pogrešno tumači kao nužno dobra za kosu, ali samo znači da proizvode ne sadrži silikone, koji će obložiti dlaku. Umesto toga, šampon koristi druge katjonske polimere ili ulja, kako bi postigao dubinsku negu.

Odgovaraće: svim tipovima kose.

Oznaka “protect” ili “protective”

Nemoj da vas zavara ova oznaka, jer može značiti više stvari:

  • Najpre, može se odnositi na šampon i regenerator koji kosu pružaju zaštitu od vlage. Kada kosa upije vlagu, ona postane previše bujna i “frizzy”. “Protective” šampon stvara sloj na dlaci, kako bi je činio otpornim na vlagu. Odgovaraće: kosi koja je sklona “frizz” efektu.
  • Potom, ova oznaka može oznavačavati zaštitu od lomljenja dlake. To znači da proizvod radi kako bi obnovio unutrašnju ili spoljašnju strukturu dlake, čineći je otpornom na lomljenje. Odgovaraće: slaboj i oštećenoj kosi.
  • Na kraju, ova oznaka se može odnositi na zaštitu od toplote. Ovaj tip zaštitne nege stvara sloj na površini dlake, koji je štiti od štetnih efekata toplotnih styling aparata. Odgovaraće: kosi koja je često izložena toplotnom stilizovanju.

Pročitajte još i: Profesionalni vs. drogerijski proizvodi za kosu – U čemu je razlika?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!