6 saveta stručnjaka kako da izaberete četkicu za zube

četkica za zube

Važnost dobre oralne higijene je ključ, ne samo za dentalno zdravlje, vać za sveukupno blagostanje organizma. Zapravo – bolest desni je veliki faktor rizika za razvoj ozbiljnijih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca i dijabetes. Od malena, redovno korišćenje četkice za pranje zuba je postalo osnov zdravih zuba i desni. Ali, u moru ponude – kako odlučiti koja četkica je dobra? Zato u nastavku donosimo najbolje savete stomatologa za izbor odgovarajuće četkice za zube!

Četkica za zube: Koju odabrati?

U kasnim 1930-im godinama, kada su zubne četkice sa najlonskim vlaknima napravljene, potrošači nisu imali mnogo opcija. Sada, priča je potpuno drugačija. Većina drogerija, apoteka i marketa sada u ponudi ima čitave kolekcije različitih vrsta četkica za zube, a danas se one mogu naći kao manuelne i električne.

Veličina glave

Veličina glave četkice mora biti odgovarajuća, tako da možete prići svakoj zubnoj površini bez problema. Za većinu odraslih, najbolja je četkica koja je široka oko 1.25 cm (pola inča), a visoka 2.5 cm (1 inč). One su najefikasnije i najlakše se koriste.

odabir četkice za zube

Vlakna

Ako posetite bilo koju prodavnicu koja prodaje četkice za zube, primetićete da su u ponudi četkice sa mekim, srednje tvrdim i tvrdim najlonskim vlaknima. Za većinu ljudi, najudobnija i najbezbednija vrsta četkice je ona sa MEKIM vlakgnima. U zavisnosti od jačine trljanja, četkice sa srednjim i tvrdim vlaknima mogu oštetiti desni, gleđ i zubni koren. Za još više zaštite zuba, birajte četkice sa zaobljenim vrhovima vlakana.

Drška

Drška četkice mora biti dovoljno dugačka da je možete lepo uhvatiti i ergonomski urađena, tako da vam ne sklizne iz ruke, kada je mokra.

Povezano: Savršeno beli zubi kod kuće za samo 16 minuta na dan!

Obična vs. električna četkica za zube

Dokle god redovno perete zube, koristeći pravilnu tehniku pranja, trebalo bi da uspešno uklonite naslage plaka i održavate desni zdravima, bilo da koristite običnu ili eletkričnu četkicu za zube.

Trošak

Iako se mogu naći i jeftinije električne četkice, one običnu koštaju dosta više od običnih četkica. Osim početnog izdatka za četkicu, svaka 3 meseca vas čeka kupovine zamenske glave. Naravno, ukoliko uložite više u oralnu higijenu, imaćete manje troškove za stomatologa.

električna četkica za zube

Efikasnost

Brojne naučne studije sprovedene su sa idejom da istraže koja vrsta četkice za zube je efikasnija za smanjenje bolesti desni i eliminisanja plaka – da li je to manuelna, ili električna. Uglavnom – zaključak oko 30 studija je bio taj da nema razlike između manuelnih i električnih četkica, kada je reč o uklanjanju zubnog plaka sa površine zuba. Jedina vrsta električne četkice koja je EFIKASNIJA od manuelne jeste rotaciono-oscilaciona (njena vlakna se rotiraju, ali i du i napred-nazad).

Korišćenje četkice

Stomatolozi savetuju da su električne četkice prevashodno namenjene osobama sa smanjenom manuelnom motorikom, deci, i osobama sa smetnjama u razvoju. Ipak, to ne znači da ih ne možete i vi koristiti, posebno ako volite osećaj vibracije u ustima. Ako uživate u korišćenju električne četkice za zube, onda je i veća šansa da zapravo perete zube onoliko vremena koliko je propisano (2 minuta).

Zaključak

Na kraju dana, najbolja četkica za zube je ona koju ćete redovno koristiti i menjati. Četkica mora biti udobna u vašim rukama i ustima, i kao takva, mora da dospe do svake površine zuba. Ako se ne možete setiti kada ste poslednji put promenili četkicu – vreme je za novu.

Ne zaboravite da se četkica za zube (ili nastavak za električnu), menja na svaka 3 meseca, ili i ranije, ukoliko su vlakna promenila svoj oblik!

Pročitajte još i: Sve što je potrebno da znate pre kupovine četkice za zube!

error: Content is protected !!