Uradi sama: Tretman za detoksikaciju kose

Ogroman broj tekstova objavljenih u različitim ženskim magazinima, kako u svetu, tako i kod nas, posvećen je temama koje govore o značaju i mogućim načinima detoksikacije organizma. Međutim, malo je tekstova kroz čiji sadržaj možete otkriti koliki je značaj detoksikacije kose i koji je to način na koji možete detoksikovati kosu. Zato smo odlučili da malo više pažnje posvetimo toj temi.

Zašto je značajna detoksikacija kose?

Usled delovanja različitih spoljašnjih, ali i unutrašnjih uticaja, baš kao i u građi i sastavu tkiva vaših organa, tako i u građi i sastavu vaše kose, talože se najrazličitiji toksini. Pojedine toksine, kosa upija direktno iz namirnica kojima se hranite, dok se ostali toksini za kosu vezuju iz spoljašnje sredine.

Toksini odnosno otrovi, predstavljaju jednog od najvećih neprijatelja zdravlju kose. Oni kao vrsta materije smanjuju meru i moć iskorišćavanja pozitivnih elemenata koji su uključeni u prirodan sastav kose, ali i koji se vezuju za kosu u procesu nege kose. Zato, detoksikacija kose je značajna kako bi se što duže i uspešnije sačuvala vitalnost i otpornost kose.

Na koji način izvršiti detoksikaciju kose?

Da bi ste izvršili detoksikaciju kose, potrebno vam je:

  • oko 200 mililitara čaja od žalfije ili čaja od kamilice (čaj od žalfije koristite ukoliko imate tamnu boju kose, a čaj od kamilice koristite ukoliko imate svetlu boju kose),
  • oko 100 mililitara jabukovog sirćeta,
  • oko 3 četvrtine šolje bentonit gline,
  • 1 ravna kafena kašika maslinovog ulja,
  • 1 ravna kašika kokosovog ulja.

bentonit glina

Način upotrebe navedenih sastojaka:

Najpre skuvajte i ohladite 200 mililitara čaja od žalfije ili od kamilice. Zatim, u čaj dodajte 100 mililitara jabukovog sirćeta, oko 3 četvrtine šolje bentonit gline, 1 ravnu kafenu kašiku maslinovog ulja i 1 ravnu kafenu kašiku kokosovog ulja.

Ono što je važno napomenuti, jeste da bentonit glinu nikako ne smete zahvatati metalnom kašikom jer ova vrsta gline ne sme doći u kontakt sa metalom, kako bi zadržala osobine svog delovanja. Obzirom da bentonit glina ne sme doći u kontakt sa metalom, mešavinu nemojte pripremati u metalnoj posudi. Sve druge vrste materijala mogu dolaziti u kontakt sa ovom vrstom gline.

[adsense_inserter id=”12825″]

Kada ste sjedinili sve sastojke, mešajte ih drvenom kašikom sve dok ne dobijete fino kremastu i homogenu mešavinu teksture jogurta. Ovu smesu nanesite na čistu i vlažnu kosu i to tako što ćete je utrljati od korena do vrhova vlasi.

drvene posuda i kasika

Sačekajte da prođe između 10 i 15 minuta (dok glina ne počne da se suši na kosi), a zatim kosu isperite toplom vodom, tretirajte je blagim šamponom, isperite je, tretirajte odgovarajućim regeneratorom, a zatim još jednom isperite i oblikujte.

Na ovaj način, vaša kosa će biti oslobođena od toksina koji u velikoj meri kvare njen kvalitet i njeno zdravlje.

Dovoljno je da tretman za detoksikaciju kose radite 1 do najviše 2 puta mesečno.

 

error: Content is protected !!