Uvijate kosu a lokne vam nisu postojane? Ovo su razlozi

postojane lokne

Da li vam se desilo da uvijete kosu u savršene lokne i da se one za samo nekoliko sati kasnije opuste? Ovu su razlozi zašto vaše zanosne lokne nisu postojane, ali i saveti kako da ostanu netaknute i po nekoliko dana te odišu ženstvenošću.

Kako da vam lokne dugo traju?

Vlaga je neprijatelj za lokne

Mnogo je dana u godini kada je vreme nestabilno i kišovito što utiče na porast vlažnosti u vazduhu, ali i na neposlušnost kose. Da biste što duže zadržali željeni oblik lokni, trebalo bi da se što manje izlažete vlažnosti vazduha i jakom vetru jer će vam se kosa vratiti u prirodno stanje. Takođe, da biste učinili vaše lokne postojanim, učvrstite ih proizvodima specijalno namenjenim za dugotrajnost lokni, odnosno koji će zatvoriti kutikulu kose i učiniti da dlaka bude manje podložna promeni vlage.

Pogrešan izbor alata

Postoji mnogo mogućnosti za pravljenje lokni, a pogrešan izbor alata i tehnika utiče na njihovu postojanost. Pri odabiru uređaja za kovrdžanje kose, obratite pažnju na toplotni alat – dobar izbor su keramički ili titanium uređaji na kojima se može podešavati temperatura. Gusta i neposlušna kosa zahteva višu temperaturu, a tanka nižu. Na svaki pramen koji uvijate obavezno nanesite proizvod za zaštitu od toplote. Takođe, da bi vam lokne bile postojane bitna je i veličina figara koji koristite – tanji figaro, veće lokne i obrnuto.

Prebrzo uvijate kosu

Od vašeg strpljenja i količine vremena koja vam je na raspolaganju zavisi i postojanost vaših lokni. Ne žurite, potrebno vam je najmanje 20 minuta da stilizujete postojane lokne. Ugledajte se na vašeg frizera – uvijajte pramen po pramen, krenite sa jedne strane glave i kada ste zadovoljni vašim loknama, pređite na uvijanje suprotne strane. Takođe, kada uvijete pramen, kako biste sačuvali definisanost i povećali izdržljivost lokne, zakačite ga za kosu ukosnicom. Da bi vam lokne bile postojane nekoliko dana, pre odlaska na spavanje zavežite kosu u labav rep na vrh glave.

Povezano: Plopping – trik za savršene lokne!

Koristite samo toplotne alate

Umesto figara, pegle, četke i fena, postoje i manje štetni, a podjednako efikasni načini da dobijete postojane lokne. Ako vam je kosa ravna i izrazito tanka, odlučite se da kosu uvijete viklerima i ostavite da vam se prirodno osuši. Lepe i postojane lokne mogu da se postignu ako ispletete kosu u pletenicu ili uvijete je u punđu, kao i pomoću pamučne majice, čarapa, trake za kosu…

Ne koristite proizvode za stilizovanje

Pre nego što počnete sa stilizovanjem, kroz vlažnu kosu ravnomerno od korena do vrhova rasporedite neki od proizvoda za zaštitu od toplote. Nanesite penu na koren ili od sredine vlasi do vrhova – zavisno kakav izgled želite postići. Prosušite kosu glavom okrenutom prema dole. Za veću izdržljivost, nanesite malo šampona za suvo pranje na koren kose. Uvijene lokne učvrstite sa tek malo gela ili spreja za volumen i sigurno ćete primetiti razliku u dužini trajanja lokni.

Povezano: Napravite savršene LOKNE uz pomoć čarapa!

error: Content is protected !!