5 vitamina koji sprečavaju opadanje kose

vitamini gubitak kose

Da li vaša ishrana utiče na izgled i kvalitet vaše kose? Ako ne dobijate dovoljno klučnih vitamina i minerala kroz ishranu, u velikom ste riziku od gubitka kose. Saznajte koji vitamini su ključni za prevenciju opadanja kose. Svakako vas savetujemo da se, pre uvođenja bilo kakvih suplemenata, konsultujete sa lekarom. Ne zaboravite – kada je reč o vitaminima, njihova prevelika količina može biti štetna.

Najbolji vitamini za sprečavanje opadanja kose

#1: Vitamin A

Ovaj vitamin zapravo predstavlja grupu retinoida, rastvorljivih u mastima, (uključujući retinol, retinal i retinilske estre), koji su neophodni za fomiranje retinoične kiseline unutar folikula dlake. Kao rezultat, ovi vitamini igraju važnu ulogu u rastu kose, a ključni su i za hidrataciju dlake, kako ne bi postala suva i beživotna.

Namirnice koje su bogate vitaminom A su: šargarepe, slatki krompir, spanać, zelena salata, i drugo zeleno lisnato povrće. Za one koji više uživaju u mesu, tuna je riba koja je bogata ovim mikronutrijentom. Mango vam takođe može pružiti adekvatne količine vitamina A.

vitamin a

#2: Vitamin B kompleks

Vitamin B kompleks se sastoji od 8 vitamina, rastvorljivih u vodi (B1, B2, B3, B5, B6, B7, folati and B12). Ipak, nisu svi od ovih vitamina “korisni” za sprečavanje gubitka kose. Od svih pobrojanih vitamina, B2 (riboflavin), B7 (biotin), folati i vitamin B12 su oni čiji deficit može direktno dovesti do gubitka kose.

Biotin, na primer, poboljšava organizacionu strukturu keratina unutar dlake, dok vitamin B12 ojačava dlaku i neguje je. Namirnice poput mlečnog, avokada, slatkog krompira, orašastih plodova i semenki, lososa i žumanca, mogu biti odlični izvori biotina. Meso, riba i piletina su bogati vitaminom B12. Tofu sir, pečurke, avokado i bademi sadrže visok nivo riboflavina, dok cvekla, špargle, jaja i mahunarske mogu pružiti zadovoljavajuć nivo folata.

Povezano: 7 skrivenih razloga za opadanje kose

#3: Vitamin C

Vitamin C, poznatiji kao askorbinska kiselina, igra važnu ulogu u absorpciji gvožđa unutar creva. Poznat je po stimulisanju proizvodnje kolagena, i stoga igra važnu ulogu u održavanju strukture dlake. Ako patite od manjka gvožđa, sigurno ste iskusili pojačan gubitak kose. U takvim slučajevima, pojačan unos vitamina C, uz gvožđe, može biti vrlo važan.

Veliki broj voćki sadrži vitamin C, poput kivija, limuna, papaje, narandži, jagoda itd. U povrću ga najviše ima u paprikama, krompiru i tamno-zelenom lisnatom povrću.

vitamini c

#4: Vitamin D

Vitamin D je jedini vitamin sa ove liste, koje naše telo prirodno proizvodi, a vrlo je važan, jer pomaže stimulisanju folikula i ćelija kose. Iako ga naše telo prirodno sintetiše, možete ga naći u žumancetu i masnoj ribi. Za one koji se uzdržavaju od mesa, namirnice poput sira, tofua, pečuraka i sojinog mleka, mogu biti odličan izvor vitamina D.

#5: Vitamin E

Vitamin E stimuliše kapilare, stoga poboljšava cirkulaciju krvi u skalpu, a to je važan faktor kada rešavate problem opadanja kose. Vitamin E je efikasan antioksidant, koji štiti dlaku od oštećenja koje prave slobodmi radikali.

Za sve one koji nisu fan povrća i orašastih plodova – donosimo dobre vesti. Hrana poput tofua, badema, brokolija, avokada, i spanaća sadrži visok nivo vitamina E. Ako ne možete bez mesa – piletina je dobar izvor ovog nutrijenta.

Pročitajte još i: 8 super namirnica za stimulisanje rasta kose

error: Content is protected !!