7 saveta kako da zaštitite kosu tokom svakodnevnog plivanja

zaštita kose od plivanja

Plivanje i potapanje kose u morsku ili bazensku vodu, znači ujedno i njeno oštećenje. Hlor iz bazena i morska so iz vode mogu dubinski isušiti i oštetiti dlaku, izbledeti boju i učiniti da vam kosa izgleda mnogo lošije nego inače. Ali, to znači da treba da se prepustite izazovima bazenske ili slane vode – evo kako da zaštitite kosu, ukoliko svakodnevno plivate!

Zaštitite kosu od uticaja morske i bazenske vode

#1: Isperite kosu pre i posle plivanja

Vaša kosa upija sve oko sebe, baš poput sunđera. Kada je suva, ona žedno upija svaku tečnost oko nje. Ukoliko plivate u vodi, to znači da će pokupiti tu vodu unutar sebe. Hlorisana ili slana vodu mogu skinuti prirodno ulje koje oblaže dlaku i štiti sjajni sloj (kutikulu), ostavljajući vlasi suvim i ispucalim. Kako da ovo sprečite? Nakvasite kosu običnom slatkom vodom, pre plivanja. Tako će dlaka upiti ovu “čistu” vodu, i neće biti mesta unutar nje da pokupi morsku ili bazensku vodu. Isto se odnosi i na praksu posle plivanja.

#2: Nanesite ulje na kosu radi zaštitnog sloja

Već znate da hlor napada prirodno ulje koje oblaže svaku našu dlaku. Kako biste pomogli svojoj kosi da se izbori sa ovim problemom, na kosu možete naneti malo prirodnog maslinovog ili kokosovog ulja. Tako ćete stvoriti dodatni sloj vodootporne zaštite. Ova ulja su prirodan izvor vitamina i antioksidanata.

Mi vam predlažemo MoroccanOil Argan Oil Treatment, uljani eliksir za kosu.

zaštita kose od plivanja

#3: Nikada ne ostavljajte bazensku ili morsku vodu u kosi

Hlorisana i morska voda ne oštećuju kosu samo dok plivate. Ako je ne isperete momentalno, morska so i hemikalije iz bazena će nastaviti da isušuju dlaku tokom celog dana. Zato, čim izađete iz vode, operite kosu slatkom vodom, a po povratku u smeštaj, operite kosu šamponom za kosu.

#4: Nanesite regenerator pre plivanja

Osim ulja, na kosu možete naneti i malo regeneratora na kosu, koji sadrži silikone, kako biste obložiti dlaku još jednim barijernim slojevim, dok plivate. Kada ste završili sa plivanjem, kosu dobro operite i nanesite intenzivnu hidrirajuću masku kako biste obnovili oštećenja.

Predlažemo vam da nanesete Revlon Equave dvofazni tečni regenerator u spreju, sa UV filterima.

zaštita kose od plivanja

#5: Upletite kosu pre plivanja

Dugačka kosa se lako zapetlja kada je vlažna, zato je najbolje da kosu pre plivanja upletete u pletenicu ili zakačite u punđu. Tako se nećete boriti sa raspetljavanjem čvorova, kada dođe ne red pranje kose. Visoka punđa ili konjski rep su takođe mnogo bolje opcije od puštene kose.

Povezano: 7 saveta kako da vam boja kose ne izbledi tokom leta?

#6: Dodajte proteinski tretman

Ako vam je kosa farbana ili hemijski tretirana (keratin ili mini-val), obavezno nanesite proteinsku masku posle pranja kose. Čak i ako vam je kosa prirodno jaka i zdrava, nije loše da posle letovanja, kosu počastite ovakvim tretmanom za ojačavanje dlake iznutra.

zaštita kose od plivanja

#7: Temeljno osušite kosu posle plivanja

Nikada nemojte leći u krevet sa kosom mokrom od plivanja. Odlazak u krevet sa vlažnom, neosušenom kosom, može biti veliki izazov ujutru, a često se može javiti i neprijatan miris vlažne kose. Umesto toga, osušite kosu fenom, pre spavanja i spavajte, ukoliko je to moguće, na svilenoj ili satenskoj jastučnici, kako biste zaštitili kosu.

Pročitajte još i: Lepa kosa i posle mora – rutina nege kose na letovanju

error: Content is protected !!