Zimska nega kose: 7 grešaka koje svi činimo

Zimska nega kose

Zima, kao sezona ušuškanosti, topline i ugodnosti je već stigla. Dok se grejete u mekanom džemperu, da li ste zaboravili nešto važno? Ovo godišnje doba dovodi do više zimskih problema sa kosom, popout suve, dehidrirane, frizzy kose i njenog opadanja. Sa padom temperature, nivo vlage se smanjuje, što kosu čini podložnom cvetanju krajeva, koji potom počinju da pucaju. Zato u nastavku saznajte GDE grešite, kada je reč o zimskoj nezi kose.

Zimska nega kose: Gde grešite?

#1: Kosu perete prevrućom vodom

Tokom zimske sezone, apsolutno morate smanjiti temperaturu vode kojom perete kosu. Vrela note će isušiti kosu i oštetiti kožu glave i samu dlaku. Bilo da se radi o hladnoj ili vrućoj vodi, ekstremne temperature uklanjaju vlagu iz vlasi. Osim toga, dehidriraju je i dovode do frizz efekta, lomljenja i beživotnog izgleda. Umesto vrele vode, koristite blago toplu, odnosno mlaku vodu. Poslednji mlaz pranja kose može biti i hladnom vodom, kako biste ”zatvorili” kutikulu.

#2: Ne hidrirate kosu pravilno

Hidirrajuće maske i tretmani nisu samo deo skincare rutine, već i haircare rutine, tokom hladnih meseci. Vaša kosa zahteva još temeljniju negu tokom zimskih meseci. Zato koristite vruća ulja i tretmane, kao i maske za dubinsku hidrataciju kose, koj ćete držati duže nego inače.

Povezano: Dermatolozi savetuju – 6 navika u nezi kose koje treba izbegavati tokom zime

Zimska nega kose

#3: Izlazite napolje sa vlažnom kosom

Uvek se setite da hladan vazduh širi kutikulu i čini se sklonom lomljenju, kao i izbleđivanju kose. Pre nego što izađete napolje, postarajte se da vam je kosa u potpunosti osušena. Uvek je bolje da kosu duže sušite, posebno zimi, kako biste izbegli frizz efekat i pucanje vlasi. Ako niste sigurni da ste u potpunosti osušili kosu, bolje stavite kapu, ako već morate izaći napolje.

#4: Vaša tehnika češljanja je loša

Žene najčešće kosu češljaju sa puno sile, pokušavajući da otpetljaju umršenu kosu i čvorove, koji dovode do pucanja. Uvek je dobra ideja da kosu češljate detangle četkom i razdvajate sekcije lagano i polako. Na isti način, nemojte koristite prejake gumice koje će čupati kosu. Pre kupovine gumice, testirajte njenu elastičnost.

#5: Koristite i dalje pamučne peškire

Ovo je još jedna česta greška: pamučne peškire zamenite onim od mikrofibera. Zašto? Mikrofiber je mnogo nežniji prema kosi i brže upija vodu. Ovako ćete smanjiti proces trljanja vlasi, koji je oštećuje i doprinosi frizzy izgledu cele zime.

Zimska nega kose

#6: Preterano koristite suvi šampon

Suvi šampon je neminovno postao deo naše svakodnevice. Iako je sada mnogo lakše osvežiti kosu kada nije baš čista, ipak ovaj proizvod čuvajte za specijalne hitne prilike. Previše suvog šampona doprinosi stvaranju “build-up” naslaga na koži glave, što blokira pore i rast kose.

#7: Ne skraćujete kosu dovojlno

Ako želite da vam kosa bude sjajna i zdrava čitave zime, onda je morate redovno skraćivati svakih 6-8 nedelja. Naravno, sve ovo u zavisnosti od stanja kose.

Pročitajte još i: 7 načina kako da sprečite zimsko elektrisanje kose

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!