10 stvari koje ne treba da radite ako imate MASNU KOŽU

masna koža

Ako imate masnu kožu, onda su vam sigurno na pamet pala pitanja poput: “koliko često treba da se umivam” ili “koju kremu treba da koristim”. Sigurno ste istražili sve moguće internet resurse u potrazi za magičnim štapićem koji će vašu kožu pretvoriti u normalnu (ili barem kombinovanu). Istina je da je važno da ispratite pravilan režim nege, ako imate masnu kožu, ali i da ograničite aktivnosti koje štete vašoj masnoj koži. Zato vam u nastavku otkrivamo šta ne treba da radite ako patite od masne kože.

Ovo ne treba da radite ako imate masnu kožu

#1: Ne pokušavajte da se rešite masne kože

Kako se rešiti masne kože – nikako! Dok određeni faktori, poput ishrane, godišnjeg doba i starenja, mogu uticati na osećaj manje masne kože, vaš tip kože se zapravo NEĆE promeniti, šta god radili. Najbolje što možete da uradite je da se brinete o tipičnim karakteristikama masne kože: aknama, porama, i lučenju sebuma.

#2: Ne preskačite jutarnje i večernje čišćenje kože

Odgovor na pitanje “koliko često treba da čistim kožu” je: DVA puta na dan. Ponekad ste možda preumorni ili žurite da biste se posvetili ovom koraku, ali od izuzetnog značaja je da masnu kožu temeljno očistite. Ujutru koristite blagi gel za umivanje koji će ukloniti sebum i ostatke noćne nege sa lica, a uveče se pobrinite da čišćenje bude temeljnije, uz pomoć pene ili “double cleanse” metode čišćenja.

čišćenje lica

#3: Ne insistirajte na čestom pilingu

Agresivno pilingovanje kože vas neće rešiti preteranog lučenja masnoće, ali može isušiti vašu kožu, što dovodi do još većeg mašćenja kože. Piling je važa, jer rešava kožu mrtvih ćelilja, prljavštine, masnoće i zagađenja. Ukoliko imate masnu kožu, razmislite o hemijskom pilingu na bazi voćnih kiselina, koje će “otpušiti” pore, bez iritacija. Takođe – dva puta nedeljno je sasvim dovoljna učestalost korišćenja pilinga.

Povezano: Kako da odaberete vrstu pilinga prema tipu kože?

#4: Ne koristite tonike sa alkoholom

Ako pogledate izbor u drogeriji, primetićete da je većina tonika za masnu kožu na bazi alkohola. To je veliko NE, jer akohol isušuje kožu, koja se potom “brani” tako što luči još više sebuma. Začarani krug, zar ne? Zato uvek birajte osvežavajuće tonike na bazi biljaka, BEZ alkohola.

#5: Ne koristite pogrešnu kremu

Iako imate masnu kožu, to ne znači da vam krema ne treba. Zapravo, preskakanje kreme je ogromna skincare greška. Kako biste izbalansirali prekomerno lučenje sebuma, važno je da pronađete kremu koja je formulisana za vaš tip kože – potražite lagane gel-formulacije sa mat finišom na koži.

Naša preporuka je Skinology SKIN RESCUE gel krema sa ihtiolom i niacinamidom, formulisana za masnu kožu.

krema za masnu kožu

#6: Ne preterujte sa umivanjem

Preterano čišćenje kože dovodi do hiper-produkcije masnoće, zato se ograničite na jutarnje i večernje čišćenje kože, kao i ono posle treninga. To je sve što je potrebno vašoj koži!

Povezano: Koji proizvodi sigurno smanjuju lučenje sebuma?

#7: Ne koristite šminku sa blistavim finišem

Tečni puder koji ima dewy, blistavi finiš je odličan izbor za osobe sa SUVOM kožom, a nikako za vas! Vašu kožu će učiniti masnijom nego što jeste. Zato birajte formula koje su semi-mat ili potpuno mat, jer će držati masnoću kože pod kontrolom.

#8: Ne dirajte lice tokom dana

Koliko god da je primamljivo da stalno dirate lice, na taj način ćete raširiti prljavštinu, masnoću i bakterije sa ruku na lice. Ograničite se na diranje lica samo kada čistite kožu ili nanosite kozmetičke proizvode na nju, i to uvek – čistim rukama!

diranje lica

#9: Nemojte nikada prespavati sa šminkom

Spavanje sa šminkom može uzrokovati različite probleme sa kožom, a posebno ukoliko imate masnu i problematičnu kožu! Zato se potrudite da UVEK pre spavanja temeljno uklonite sav make-up, makar uz pomoć vlažnih maramica za skidanje šminke.

#10: Ne preskačite SPF kremu

Zaštitna SPF krema sprečava oštećenje kože od sunca koje dovodi do bora, fleka, pa čak i malignih promena na koži. Zato je SPF krema obavezan za SVE tipove kože. Ukoliko vas brine teška tekstura ovih krema – kreme najnovije generacije su lagane, gelaste, suše sa na mat finiš i sadrže cink-oksid i titanium-dioksid, minerale koji su dobri za masnu kožu!

Mi vam predlažemo Skinology Hidratantnu SPF 25 kremu za lice.

spf krema

Pročitajte još i: Masna i problematična koža – Kako da konačno rešite ove probleme?

error: Content is protected !!