4 razloga zašto treba češće da menjate BRIJAČ

zamena brijača

Kada često koristite jednokratni brijač, znate da on brzo otupi i da ga morate zameniti. Što ga duže koristite, sve se više nakuplja bakterija, mrtvih ćelija kože, kreme za brijanje i naslaga.  Da li znate kada je trenutak da ga zamenite? Zato vam donosimo 4 razloga zašto treba da češće da menjate brijač.

Saznajte šta će se dogoditi ako koristite isti brijač nedeljama i nedeljama, misleći da on i dalje sasvim dobro radi.

4 razloga da odmah promenite brijač

1. Smanjena efikasnost

Ko želi da provodi duže vremena brijući se? Upravo to će vam se desiti ako dugo vremena koristite isti jednokratni brijač. Trebaće vam više truda i vrema, i više puta ćete morati prelaziti isto područje kako biste ga obrijali. Dakle, redovnim menjanjem brijača, imaćete uvek bolju efektivnost.

Starim brijačem brijanje traje duže

2. Rizikujete upale folikula

Tupo sečivo povlači i grebe vašu kožu, i na taj način uzrokuje upale oko folikula dlake i povećava šansu od posekotina. Ove upale su bolne i dosadne, ali i privremene. U nekim slučajevima znaju da budu ozbiljne, uzrokujući bol i ožiljke, i tada zahtevaju tretman antibiotskim mastima.

Povezano: Greške prilikom brijanja nogu koje vam uništavaju kožu

3. Nakuplja se prljavština

Iako redovno čistite brijač, ne možete da sprečite skupljanje bakterija, mrtvih ćelija kože, naslage gela za brijanje i dlačica. Jedna studija je pokazala da se na jednokratnom brijaču nalazi oko 4,9 miliona bakterija, dok je mokar. Zato ćete redovnom promenom brijača imati čist i efikasan pribor za brijanje.

4. Povećavate rizik od infekcije

Tupo sečivo i iritirana koža su opasna kombinacija – zato što ne vidite u prvi mah posekotine na koži, ne znači da ih nema. Starim brijačem napravićete mikroskopske posekotine na koži, a kako se na brijaču nalaze bakterije, povećavate rizik od infekcije. Ove mikro-povrede povećavaju i rizik od virusnh infecija kože.

Bacite brijač ako je tup

Koliko često treba menjati brijač?

Ovo je veoma individualno – zavisi od toga šta brijete i koliko se često brijete. Naravno, jednokratni brijači traju mnogo kraće, od onih sa zamenjivim uloškom. Idealno je da jednokratni brijač promenite na svakih 4-5 brijanja, dok onaj sa uloškom možete koristiti i mesec dana uz pravilno održavanje.

Sečiva propadaju od oksidacije, mikroskopskog rđanja, korozije, ali i nakupljanja prljavštine. Na taj način sečivo čupa i povlači dlake, umesto da ih jednostavno iseče.

Kako produžiti vek brijaču?

Kako bi vam brijač ili njegov uložak što duže trajao (pošto nisu jeftini), neophodna je pravilna higijena i način odlaganja. Posle svakog brijanja, dobro utapkajte višak vode peškirom i ostavite brijač u uspravnom položaju u nekoj čaši da se osuši. Kada se osuši, isprskajte ga apotekarskim alkoholom kako biste izvršili dezinfekciju. Nemojte ga držati u tuš kabini ili pored kade, kako ga vodena para i konstantna izloženost vlažnim uslovima ne bi prerano otupila.

Za lako i glatko brijanje, preporučujemo vam Marrakesh Miracle Oil penu za brijanje, sa uljem argana i konoplje.

Pročitajte još i: Kako da vam brijač duže traje?

error: Content is protected !!