5 razloga zašto vam se skincare i make-up proizvodi NE BLENDAJU dobro

blendanje proizvoda

Nakon što ste utapkali serume, umasirali premu, utisnuli SPF faktor, utrljali prajmer i izblendali tečni puder – nema ništa goreg nego kada vidite da su se ti proizvodi počeli kruniti i rolati sa površine kože. Kada se to desi, nemate drugog izbora, osim da sve skinete i krenete iz početka. Ovo je prilično stresno, kada žurite ujutru. Ako vam ova situacija zvuči poznato – u nastavku vam otkrivamo najčešće greške koje uzrokuju rolanje proizvoda sa kože i njihovo loše blendanje.

Zašto vam se proizvodi “rolaju” sa kože?

Greška #1: Silikoni i polimeri kao sastojci proizvoda

Silikon “sedi” na površini kože i često služi kao agens za zaglađivanje i hidriranje kože, u prajmerima i kremama za lice. Zbog svoje hemijske strukture, on se NE upija u kožu, već samo “stoji” na njenoj površini. Ako preko njega nanesete tečni puder na bazi ulja ili vode, možete dobiti gore opisanu sitaciju. Zato se držite uvek ISTIH sastojaka – prajmer, tečni puder i krema na bazi silikona.

Drugi sastojci su “skoni” lošem blendanju i “rolanju” sa kože su gvožđe-oksid, talk i mica, koji se koriste da koži daju shimmer odnosno ajaj. To znači da ako nanesete tečni hajlajter preko sloja silikonskog pudera ili prajmera, on će se razdvojiti i zgrudvati na koži.

blendanje proizvoda

Greška #2: Mešate ulje i vodu

Voda i ulja se ne mešaju zajedno, a ako pokušate da ih utrljate u dva različita proizvoda, jedan za drugim – dobićete “rolanje” i “mrvljenje” sa lica. Ovo se posebno odnosi na to kada koristite prajmer na bazi ulja, a tečni puder na bazi vode, ili serum na bazi ulja, a kremu na bazi vode. “Vodeni” sastojci se brže upijaju i bolje je da započnete sa njima. Ako počete gustom, uljanom kremom, napravićete okuluzivni sloj na koži.

Greška #3: Koristite previše proizvoda

Kada na proizvodu piše “nanesite veličinu graška na kožu”, držite se toga! Umesto da nanosite velike količine proizvoda, naneste manje, i pustite da se taj prvi sloj dobro upije. Ovo je važno kada nanosite podlogu, poput tečnog pudera – koristite laganije slojeve, kako biste izgradili dobru pokrivnu moć, da se stopi sa kožom.

Povezano: Zašto vam je koža “lepljiva” posle nanošenja seruma i krema?

Greška #4: Utrljavate proizvode

Ako utrljavate serume i kreme u kožu, ova praksa može uzrokovati da se proizvodi počnu rolati sa lica u mrvicama, posebno ako sadrže silikone. Najbolje rešenje za ovakve proizvode je da ih utapkate i utisntete u kožu, jer će ovo poboljašti upijanje i penetraciju preparata, a ujedno će sprečiti njihovo razlivanje po koži. Isto važi za šminku – ako previše trljate četkicom, uzrokujete previše trenja. Umesto toga, zagrejte prste ili beauty blender, kako biste ravnomerno izblendali tečni puder u kožu.

blendanje proizvoda

Greška #5: Ne pilingujete kožu redovno

Kada je vaša koža suva i ljuspasta, neće dopustiti proizvodima da se dobro upiju. Suva koža je kao sloj praha na površini, a tečni proizvodi će se zalepiti za nju, pre nego što se se upiti. Ubacite hemijski eksfolijator u rutinu nege kože, posebno ako ste skloni ljuspanju kože. Kada nanosite šminku, hidratacija je jako važna. Vlažna podloga može poboljšati upijanje u kožu, kada nanosite šminku odozgo.

Pročitajte još i: Pravilan redosled nanošenja kozmetike na lice

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!