Iskoristite višak kuvanih jaja: Recept za “đavolja” jaja!

đavolja jaja

Ako ste i ove godine ofarbali više jaja nego što možete pojesti – ne brinite, jer tvrdo kuvana jaja možete iskoristiti na mnogo načina u kuvanju! Kao sastojak rolata, mimoza salate, u sendviču, slanim pecivima itd. Ako želite brzinsku poslasticu s kojom ćete moći potrošiti veliku količinu ofarbanih jaja, u nastavku vam donosimo jedan recept, koji potiče još iz drevnog Rima! U pitanju su “đavolja jaja”, tzv. “devilled eggs”.

“Đavolja jaja” – istorija

Koreni modernih “đavoljih” punjenih jaja se mogu pratiti do drevnog Rima, gde su kuvana jaja bila služena sa ljutim sosevima, kao prvi obrok. Rimljani su imali jednu izreku: “ab ova usque ad mala”, što doslovno znači “od jaja do jabuka”, označavajući gozbu od samog početka do samog kraja. Datum prvih “đavoljih” jaja seže čak u 1. vek nove ere! Gnječenje žumanaca, kako biste stvorilo punjenje za jaje, bilo je viđeno u 13. veku u Šaniji. Do 15. veka, “đavolja jaja” su bila raširena po celoj Evropi.

đavolja jaja

Zašto se zovu “đavolja” jaja?

Dok su bila popularna u Evropi, tokom 15. veka, ova jaja nisu bila poznata kao “đavolja”. Tek u 18. i 19. veku, izraz “đavolja” je počeo da se koristi, kako bi opisao njihovu začinjenost i ljutinu. Mnoge druge kulture koriste izraze “mimoza” jaja, “obučena” jaja, “salatna” jaja ili “punjena” jaja, kako bi izbegli asocijaciju na Đavola.

Recept za “đavolja” jaja

Sastojci:

  • 12 većih jaja
  • ½ šolje majoneza (pavlake ili grčkog jogurta za light varijantu)
  • 1 supena kašika dižonskog senfa
  • 1 kašičica belog vinskog sirćeta
  • Par kapi ljutog sosa, po želji
  • So i sveže mleven biber
  • Fino seckan vlašac, za garniranje
  • Dimljena crvena paprika u prahu, za posipanje
đavolja jaja

Priprema:

1. Najpre oljuštite tvrdo kuvana jaja, pazeći da ne oštetite belance. Umočite čist papirni ubrus u malu posudicu sa toplom vodom, i potom prebrišite sečivo noža kako biste ga zagrejali. Potom isecite jaje po dužine, jedno po jedno, brišući sečivo između svakog jajeta. Toplo sečivo će dati čist rez.

2. Uklonite žumanca iz jaja u posudu. Izgnječite žumanca uz pomoć viljške. Dodajte majonez, senf, ljuti sos i sirće, kao i so i biber po želji. Mutite žicom dok ne dobijete glatku smesu. Prebacite smesu u tanku plastičnu kesu ili poslastičarski špric. Odsecite ćošak kese makazama, kako biste dobili vrh za punjenje jaja.

3. Poređajte jaja na tanjir. Napunite svako jaje špricem, spiralnim pokretima. Pospite jaja seckanim vlašcem i dimljenom slatkom ili ljutom papriom. Ohladite jaja pola sata pre serviranja.

Prijatno!

Pročitajte još i: Da se ne baci – 3 ukusna jela od uskršnjih jaja

error: Content is protected !!