Evropska unija je upravo uvela ograničenje za upotrebu RETINOLA: Šta to znači za nas?

retinol zabrana

Svi smo do sada upoznali benefite korišćenja retinola, koje dobijate kada ga koristite pravilno. Ovaj sastojak je zvezda svake skincare rutine, ali samo ako se koristi u odgovarajućem procentu. Ipak, ako ste do sada uživali u retinolima sa visokim procentom, možda ćete morati da usporite! Naime, Internetom kruže glasine da je retinol od nedavno zabranjen u Evropi. Ova poluistina kruži društvenim mrežama i širi dezinformacije, ali smo to da ih rasvetlimo za vas. U nastavsku saznajte više o restrikcijama u korišćenju retinola koje nas čekaju u budućnosti, za sve nas koji živimo u Evropi.

Kako je došlo do novih zakona koji se tiču korišćenja retinola?

Retinol, odnosno vitamin A je dugo pod radarom Evropske unije. Godine 2016, napravljen je nacrt zakona koji se tiče bezbednih nivoa vitamina A u kozmetičkim proizvodima, a koji se odnosi na sve njegove derivate (retinol, retinyl acetat, retinyl palmitat). Oktobra 2022. godine, evropski stručni tim, sastavljen od bezbednosnih, naučnih i pravnih stručnjaka je konačno iznedrio revidirani i finalni nacrt ovog mišljenja. Odlučili su da dodaju aneks EU regulaciji za kozmetičke proizvode.

retinol zabrana

Šta piše u novom zakonu koji se tiče retinola?

SCCS komitet je jednoglasno odlučio da koncentracije vitamina A u koumetici ne smeju biti veće od 0.3% retinola (i njegovih ekvivalenata) u proizvodima za lice, i 0.05% u losionima za telo. Od ove ratifikacije pa nadalje, u toku koje se proizvodi sa višim procentom mogu prodavati, desiće se faza prelaska. Retinolski proizvodi sa višim procentom moraju se povući sa polica do 2026. godine.

Još neki skincare sastojci su dobili nove restrikcije: kojična kiselina (kojom se obično tretiraju hiperpigmentacije) ne sme biti zastupljena u procentu većem od 1% za preparate za lice i ruke. Alfa-arbutin, kao drugi sastojak za posvetljivanje sme da se koristi do 2% u proizvodima za lice i do 5% u onima za telo. Sam arbutin sme da se koristi u kremama u koncentracijama do 7%.

Povezano: Retinol vs. retinoidi – u čemu je razlika?

retinol zabrana

Da li je bezbedno koristiti retinol?

Ova restrikcija ne znači da retinol nije dobar ili bezbedan po nas. Naprotiv – ovaj sastojak kojeg obožavaju dermatolozi i kozmetičari može efikasno izgladati fine linije i bore, dok ujedno ubrzava smenu starih i novih ćelija kože. Ipak, retinol je i dalje jedan od sastojaka sa najvećim potencijalom za iritaciju kože. Ovo se dešava zbog njegove nepravilne upotrebe, kada koristite prejake koncentracije, koje nisu usklađene sa nivoom osetljivosti vaše kože.

Nekada iritacije od retinola nastaju i kada se on meša sa drugim skincare sastojcima, koji tako čine više štete nego koristi. Ovo ograničavanje na upotrebu preparata sa maksimalnih 0.3% sprečiće slučajeve iritirane i oštećene kože kod korisnika.

Ipak, sve ovo nije bio glavni razlog za uvođenje restrikcije u korišćenju retinola, već je to činjenica da su ova regulatorna tela zabrinuta oko previsokog unosa vitamina A, oralnim putem. Sa normalno ishranom, lako je preći preporučene dnevne količine ovog vitamina u Zapadnom svetu. Postoji pretpostavka da visoke doze vitamina A, koje se unose oralno, mogu smanjiti gustinu kostiju, posebno kod žena u menopauzi, koje su ujedno glavna ciljna grupa za proizvode sa retinolom. Zato je ovo jedna od mera predostrožnosti, da se smanji izloženost zrele populacije vitaminu A.

Povezano: 7 najčešćih grešaka sa korišćenjem retinola koje sigurno pravite

retinol zabrana

Šta ovo znači za korisnike?

Ovaj nacrt zakona je objavljen 8. juna 2023. i određeno je 60 dana za komentare. Kada dokument postane finalan, brendovi imaju 18 meseci da prestanu da proizvode retinole koji sadrže koncentraciju ovog sastojka veću od propisane, i 36 meseci da rasprodaju preostale zalihe. Dakle, brendovi moraju ili reformulisati proizvode i smanjiti procenat ili ih ukinuti. U zemljama koje nisu članice EU, ova kozmetika će moći da se i dalje proizvodi.

Šta nije zabranjeno od retinoida?

U svakom slučaju, ova zabrana se odnosi na proizvode koji sadrže retinol, retinyl acetate i retynil  palmitate. Ovo se odnosi i na prejaki tretinoin, koji predstavlja retinoičnu kiselinu kao najjaču formu ovog sastojka. Ipak, na sreću, potentni retinal nije zabranjen. Ovo je derivat vitamina A koji je manje jak od retinola na recept, ali je moćniji od običnog retinola. Neke studije su pokazale da retinal “radi” do 11 puta brže nego običan retinol. Retinal stoga daje rezultate puno brže, ali može biti agreisvan prema koži.

Imperativ korišćenja retinola je da se nanosi UVEČE, dok se ujutru mora koristiti krema sa SPF zaštitnim faktorom, kako biste zaštitili kožu koja je tretirana retinolom. To su dve osnove pravilnog korišćenja ovog skincare sastojka.

Pročitajte još i: Nova “skin cycle” metoda nege je idealna ako koristite retinol

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!