Nova “skin cycling” metoda nege kože je idealna ako koristite retinol

skin cycling

Ako imate skincare rutinu, koja uključuje više aktivnih sastojaka, onda je nova “skin cycling” metoda nege sa TikTok-a baš ono što vašoj suvoj, iritiranoj, i umornoj koži treba. Iako TikTok ima odlične make-up tutorijale, skincare videi su takođe vredni pažnje. Posebno ako ste novi u svetu retinola, i bojite se neželjenih reakcija u vidu crvenila, suvoće i iritacije. Zato u nastavku saznajte sve o ovoj “skin cycling” metodi koja će očuvati barijeru vaše kože, dok koristite retnol.

Šta je “skin cycling”?

Ovaj termin osmislila je doktorka dermatolog, dr Whitney Bowe, snimivši viralan video na TikToku, koji je dosegao čak 3.5 milijarde pregleda, upravo zbog kredibiliteta doktorke. O čemu se radi u “skin cycling” metodi? Vašu skincare rutinu treba da gledate kao rutinu treninga, i stoga da podelite sedmicu na “dane treninga” i “dane oporavka”. Suština je da određene aktivne sastojke (retinol ili kiseline) nanosite istim redosledom tokom ciklusa od 4 dana, kako biste izbegli iritaciju i isušivanje kože. Dve noći resetujete kožu uz piling i retinol, a potom joj date dva dana da oporavi barijeru i zaceli, i i onda to ponavljate.

@drwhitneybowebeauty @Dr. Whitney Bowe breaks down #skincycling retinoid night✨ #thatboweglow #drwhitneybowebeauty #skintok ♬ Aesthetic – Tollan Kim

Dakle:

  • Prvo veče – čišćenje i piling kože
  • Drugo veče – nanošenje retinola
  • Treće i četvrto veče – nanošenje kreme koja reparira barijeru kože

Potom ovaj ciklus ponavljate – i tako u krug!

Povezano: Ako vas retinol iritira – isprobajte tehniku retinolskog sendviča!

Zašto je ova metoda nege kože dobra?

Svi znamo da je retinol zlatni standard anti-age nege, ali ovaj sastojak prate neželjeni efekti, koji mnoge mogu odvratiti od njegovog korišćenja: crvenilo, iritacija, zatezanje, pa čak i perutanje kože, u zavisnosti od jačine retinola. Koži je potrebno vreme potom da “zaceli” i reparira barijeru, uz hranljivu kremu na bazi ceramida, probiotika, CICA kompleksa, bez parfema i iritanasa.

skin cycling

Isto se odnosi na tečni eksfolijant, koji ćete koristiti veče pre retinola: to može biti tonik ili serum na bazi salicilne ili glikolne kiseline. Na ovaj način, pripremićete kožu za delovanje retinola, veče posle. Naredna dva dana su rezervisana za zaceljivanje kože.

Efekti ove metode

Nakon mesec dana ove rutine, primetićete da vam je koža glatka, bez znakova crvenila, ili iritacije. To jeste dugi put nege, ali ovakvo korišćenje retinola i eksfolijanata daće dugoročno bolji rezultat, od svakodnevno korišćenja preparata.

Da li ćete probati “skin cycling” metodu?

Pročitajte još i: Kada je idealno vreme da počnete sa retinolom?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!