Glikacija: Evo kako šećer negativno utiče na starenje kože!

glikacija

Odnos između šećera i kože nije toliko poznat široj javnosti, kao na primer činjenica da izlaganje suncu, pušenje ili zagađenje koji mogu ubzrati starenje. Ali uticaj šećera na našu kožu je značajan. Svodi se na proces koji se zove glikacija, gde se molekuli šećera vezuju za kolagen i elastin i formiraju štetne nusproizvode, poznate kao krajnji proizvodi napredne glikacije – AGE. AGE pretvara fleksibilne proteine u krute i krhke, što čini da novoglikovani kolagen izgubi svoju kritičnu regenerativnu sposobnost. Jednom formirani, ovi oštećeni proteini se ne mogu popraviti ili zameniti, što znači da je prevencija – gde je to moguće – ključna. Akumulativno, proces slabi integritet kože, što je vidljivo kao bore, beživotni ten, opuštanje kože. Ali to nije sve. Glikacija takođe izaziva stvaranje slobodnih radikala, oksidativni stres i upalu, a sve to ubrzava starenje. Sve o ovom procesu, kao i to šta možete učiniti da ovo sprečite – pogledajte u nastavku teksta.

Šta je to glikacija?

Glikacija se javlja kada se višak glukoze kombinuje sa vlaknima kolagena i elastina. Ovo pokreće hemijsku reakciju koja formira destruktivne molekule zvane napredni krajnji proizvodi glikacije (AGE). Glukoza se preklapa oko kolagenih i elastinskih vlakana i vremenom postaju kruta i mogu se čak polomiti i izgubiti aktivnost. Sa godinama, AGE molekuli se akumuliraju u dermisu i na kraju uništavaju potporni jastučić kože formiran od elastina i kolagena.

Svaki od ovih simptoma može biti znak glikacije:

  • Gubitak elastičnosti i gipkosti (koža može izgledati tvrda i sjajna)
  • Fine linije i bore.
  • Iznenadne hormonalne akne.
  • Opuštena koža duž linije vilice ili područja vilice.
  • Suvoća, perutanje, dehidracija i upala.
glikacija

U kom uzrastu počinje glikacija?

Ovaj proces počinje sa oko 20. godine i postepeno se intenzivira. Dakle, iako je to prirodan proces, ishrana koje sadrži mnogo šećera ubrzava glikaciju, uzrokujući da se više AGE formira u koži. Zbog toga naše lice počinje da „pada“ i potrebna mu je dodatna pomoć da bismo i dalje izgledali mladalački.

Šta možete učiniti da sprečite glikaciju?

1. Budite svesniji šećera

Šećera u slatkim poslasticama ima očigledno mnogo, dok šećera u žitaricama, jogurtu, supama, sosovima, začinima i prelivima za salatu nema toliko. Provedite više vremena proučavajući etikete na namirnicama, uz napomenu da se smatra da proizvodi sadrže mnogo šećera ako više od 22,5 g ukupnih šećera na 100 g (dok se smatraju niskim ako pokazuju 5 g ili manje ukupnih šećera na 100 g). Dok šećeri iz prirodnih izvora poput voća imaju manje uticaja na proteine i vlakna kože, vredi voditi računa i o potrošnji voća. Zapravo, fruktoza je aktivnija u glikaciji od glukoze – zato nemojte redovno piti voćne sokove i pokušajte da umanjite potrošnju voća sa visokim sadržajem šećera – koje uključuje banane, grožđe i mango.

Povezano – 10 vrsta namirnica za koje niste znale da sadrže šećer

glikacija

2. Izbegavajte nepotrebno grickanje

Nutriocionisti takođe predlažu da manje grickamo u toku dana. Često se savetuje da jedete tokom dana ‘da biste izbegli nizak nivo šećera’, što sugeriše da bi nivo šećera trebalo da bude konstantno visok! Međutim, što je viši nivo šećera u krvi, to brže starimo. Dakle, da bismo smanjili nivo šećera i insulina u krvi, oksidativni stres, procese glikacije i upale, trebalo bi da izbegavamo čest unos hrane. Hrana bogata proteinima, koja se sporije razlaže i duže ostaje u stomaku, učiniće da se osećate sito.

Povezano – 10 vrsta voća koje sadrži najmanje šećera

3.  Spavajte više

Takođe je poznato da nedostatak sna smanjuje osetljivost na insulin i toleranciju na glukozu, što znači da je glikacija verovatnija. Uverite se da spavate sedam do osam sati po noći.

5. Manje stresa

Ne samo da stres može dovesti do povišenog nivoa kortizola, koji degeneriše kolagen, već i lekari napominju da stres povećava regeneraciju slobodnih radikala i oksidativni stres u celom našem telu što je ključni faktor kada je u pitanju starenje. Ovde povećanje količine antioksidanata u ishrani i negi kože može biti od koristi.

glikacija

6. Koristiti proizvode za anti-glikaciju kože

Molekuli šećera su već bili uključeni u proces glikacije, ali zagađenje i glikacija izazvana UV zračenjem su takođe problematična. Svi ovi spoljni agresori doprinose transformaciji kolagena i elastina u AGE. Imajući ovo na umu, neki skincare brendovi su kreirali kreme dizajnirane da prekinu formiranje AGE. Ove kreme sadrže flavonoide divljeg voća iz borovnice i nara koji su moćni antioksidansi i pomažu u inhibiranju glikacije proteina, uključujući onu izazvanu UV zračenjem. Takođe sadrže proksilan – koji pomaže u stimulaciji kolagena, ispravljanju bora i opuštenosti, kao i gliciretinsku kiselinu koja je antiinflamatorna i pomaže u poboljšanju sjaja kože u borbi protiv dosadne, blede kože koja je povezana sa AGE-om. Osim ovih antioksidanata, u negu uključite i vitamin C i SPF kao proverene štitove za zaštitu od slobodnih radikala.

Pročitajte još i – Nutricionisti otkrivaju kada je zapravo najbolje vreme za konzumiranje šećera

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!