Saveznici vaše dijete: 10 vrsta voća koja sadrže najmanje šećera

voće

Ako pazite na ishranu, prva stvar koju želite da izbacite je šećer. Možda ste izbacili industrijski šećer, ili ga maksimalno smanjili, ali sigurno niste bile svesne koliko šećera ima u voću. Možda imate visok šećer ili dijabetes, i želite da znate koje voće ima najmanje uticaja na nivo šećera u krvi. Voće sadrži mnogo drugih nutrijenata, a neke vrste sadrže mnogo više šećera nego druge. Zato vam u nastavku donosimo listu voća koje sadrži najmanje nivoe šećera, tako da zadovoljite potrebu za slatkim, ali ipak držite optimalan nivo glukoze u krvi.

Ovo voće sadrži najmanje šećera:

#1: Limun i limeta

Ovo voće sadrži visok nivo vitamina C, i veoma je kiselo. Ne sadrže mnogo šećera – svega 1 ili 2 grama po šolji ovog voća. Ovo voće se odlično konzumira u vidu limunade.

#2: Maline

Sa samo 5 grama po šolji malina i mnogo vlakana koji će vas zasititi, maline su bobice koje su veoma zdrave, a nemaju mnogo šećera u sebi.

#3: Jagode

Jagode su veoma slatkog ukusa, ali iznenađujuće, ne sadrže mnogo šećera. Jedna šolja jagoda sadrži 7 grama šećera, uz 100% dnevne doze vitamina C.

Povezano: Jagode kao ultimativno beauty voće – evo kako doprinose vašoj lepoti

jagode

#4: Kupine

Kupine sadrže svega 7 grama šećera po šolji ovog voća. Ne morate se osećati krivo ako grickate ovo tamno voće. Kao bonus, kupine sadrži visok nivo antioksidanata, kao i vlakana.

#5: Kivi

Ovo neobično čupavo zeleno voće se tehnički smatra bobicom. Kivi je bogat vitaminom C i sadrži nizak nivo šećera, svega 6 grama po šolji.

#6: Grejpfrut

Još jedna voćka koja je dospela na ovu listu je grejpfrut. On sadrži 9 grama šećera po šolji voća i odlična je opcija za doručak.

grejpfrut

#7: Avokado

Iako avokado nije nešto na šta ćete pomisliti kada pričate o voću, on zaista spada u voće. Avokado sadrži nizak nivo šećera. Ceo avokado sadrži samo 1 gram šećera. Ova voćka sadrži  mnogo zdravih masnoća, koje će vas držati sitim.

#8: Lubenica

Lubenica je omiljeno letnje voće (zapravo je povrće). Cela šolja iseckane lubenica ima manje od 10 grama šećera. Osim što izuzetno hidrira, lubenica je odličan izvor gvožđa.

#9: Dinja

Dinja svoju naranždastu boju duguje visokom nivou vitamina C. Šolja iseckane dinje sadrži manje od 13 grama šećera. Ovo je možda veća količina šećera, nego kod ostalih voćki, ali setite se da jedna limenka soka sadrži skoro 40 grama.

dinja

#10: Pomorandže

Pomorandže su odličan način da grickate, bez kalorija i šećera, dok ujedno unosite visok nivo vitamina C. Obična pomorandža sadrži oko 12 grama šećera po voćki, i manje od 70 kalorija.

Pročitajte još i: 6 voćki koje će vašoj koži dati sjaj

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!