Bubuljice ispod pazuha: Kako da sprečite folikulitis?

folikulitis

Ako ste ikada doživele pojavu bubuljica sa sadržajem po telu, verovatno ste iskusile stanje koje se naziva folikulitis. Ovo je uobičajen problem kože, koji nastaje zapaljenjem folikula. Ove bubuljice su zapravo akne, koje nastaju na telu, i to zapaljenjem folikula, otvora iz kojeg raste dlaka. Ove bubuljice se često javljaju posle brijanja pazuha, a evo kako da sprečite njihovu pojavu!

Zašto nastaje folikulitis?

Postoje mnogi razlozi zašto se folikul dlake upali: neki tipove kože su skloniji ovome nego drugi, a najčešći razlozi su bakterijske ili gljivične infekcije pora, ostataci znoja na koži, hormonske promene, prečesta upotreba masnih proizvoda na telu, depilacija i brijanje, uska odeća, ležanje u vrućoj kupki.

Kako da sprečite nastanak bubuljica ispod pazuha i po telu?

#1: Koristite pročišćavajući gel za tuširanje

Pre nego što posetite dermatologa, potražite gelove za tuširanje sa salicilnom kiselinom ili drugim sastojcima koji čiste pora i napadaju folikulitis. Ovakvi preparati sprečavaju prekomerno mašćenje kože tela, kao i punjenje pora bakterijama i mrtvim stanicama kože.

#2: Koristite preparate sa kiselinama

Hemijska eksfolijacija kože i tela i pazuha će vas efikasno rešiti mrtvih ćelija kože, koje mogu uzrokovati nastanak bubuljica. Natopite tufer tonikom sa glikolnom ili salicilnom kiselinom, i prebrišite kožu pazuha! Ovo nikako nemojte raditi neposredno posle brijanja ili depilacije.

Mi vam predlažemo Skinology Antibakterijski tonik za lice, koji možete nanetie na kožu pazuha.

folikulitis

#3: Probajte tretmane za telo u spreju

Ako ste stalno u pokretu, postoje efikasni sprejve sa aktivnim sastojcima, poput kiselina, koje pročišćavaju kožu tela i sprečavaju pojavu folikulitisa. Ovo su leave-in tretmani koje samo naprskate na regije tela koje su pogođene folikulitisom i ostavite da se osuše pre odevanja.

#4: Napravite pauzu od brijanja

Ako se ovaj problem ponavlja, razmislite o tome da napravite pauzu od brijanja ili depilacije. Ovi postupci samo podstiču upalu folikulla i utiču na širenje bakterija na ostale delove tela, gde se brijete istim brijačem.

Povezano: Bliži se leto – Vodič za negu kože ispod pazuha

#5: Nosite širu odeću

Važno je da razmislite i o tome šta noste, ukoliko se borite sa folikulitisom. Probajte da izbegavate usku odeću, koja uzrokuje trenje i dodatno podstiče razvijanje upale. Osim toga, odmah skinite sa sebe oznojenu odeću posle treninga, kako biste sprečili upale kože.

folikulitis

#6: Nemojte se brijati odmah kad uđete pod tuš

Čekajte da se pore dovoljno otvore pod tušem, pre nego što počnete da se brijete. Osim toga, menjajte brijač često – na svakih 5-6 brijanja i nikada nemojte koristiti tupo sečivo. Redovno dezinfikujte brijač alkoholom posle upotrebe.

#7: Brijte se u jednom potezu

Kada se brijete ispod pazuha, to činite u jednom potezu – nežno pritisnite brijač, u smeru rasta dlake. Nemojte više puta prelaziti brijačem, jer ponovljene mikroposekotine, u više smerova mogu pogoršati problem.

Pročitajte još i: Evo kako da uradite piling kože pazuha!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!