Tuširanje ujutru ili uveče? Dermatolog savetuje šta je zdravije!

tuširanje

Mnogi od nas se ujutru otkotrljaju iz kreveta, pravo u tuš kako bi se osvežili i razbudili za dan pred njima. Neki ipak insistiraju da se tuširaju uveče, kako ne bi celodnevnu nečistoću preneli u krevet. Neki drugi ipak preferiraju tuširanje i ujutru i uveče. Da li ste ikada zapitale, koja od ovih rutina je najzdravija za telo i higijenu? Zato smo pitali dermatologe, koji donose svoj odgovor u nastavku.

Tuširanje ujutru ili uveče?

Prema mišljenju lekara, jutarnje ili večernje tuširanje se obično zasniva na ličnim preferencijama i životnom stilu. Jutarnje tuširanje je verovatno popularnije kod ljudi, jer budi čula i osvežava vas za dan ispred vas. Ipak ovo ne znači da je ova praksa i najbolja za vaše telo. Večernje tuširanje je odličan način da se opustite, umirite čula i odbacite tenziju od celog dana sa vrućim vodom koja spira nečistoću i promoviše bolji san. Osećaćete se čisto, smireno i sanjivo od vruće vode i pare. Glavni benefit noćnog tuširanja je što koža i kosa skupljaju alergene i iritanse tokom dana, prašinu i nečistoću, a posebno tokom letnjih meseci. Tu su dodatno hemikalije i znoj. Tako da, ukoliko ležete u krevet bez tuširanja, sve ovo ćete preneti u krevet i na čaršav. Na taj način možete dobiti iritaciju i svrab kože, jer će se to zavrišiti sa posteljine na vašoj koži. A da ne pominjemo probleme sa kožom, poput akni, usled prljave jastučnice.

Povezano: Gel za tuširanje vs. kupka – iste ili različite?

tuširanje

Lična preferencija, ali ipak je bolje uveče

Iako se doktori slažu da termin za tuširanje zavisi najviše od lične preferencije i poslovnog rasporeda, oni ipak smatraju da je večernje tuširanje mnogo bolja opcija za čistoću i dobar san. Jutarnje tuširanje može biti osvežavajuće, posebno ako se tuširate mlakom vodom. Poslednjih 15 sekundi tuširanja odradite hladnom vodom, jer će ovo pokrenuti sistem za cirkulaciju i varenje.

Večernje tuširanje je takođe odlično za telo, ali ukoliko to radite uveče, neka to bude topla voda. Dugo, vruće tuširanje će podići vašu temperaturu tela, a kako se budete postepeno hladili, po izlasku iz tuša, bićete sve pospaniji. Zato je najbolje istuširati se 30-45 minuta kao prirodni sedativ.

tuširanje

Zaključak

Lekari se slažu da večernje tuširanje nosi mnogo više benefita za telo i zdravlje. Ukoliko volite da se tuširate i ujutrui uveče – uradi to. Nećete nikako naštetiti sebi, sve dok se tuširate do 10 minuta, vodom koja nije pretopla ni prehladna.

Kada je vaš idealan tajming za tuširanje?

Pročitajte još i: Lepa koža počinje pod tušem – 10 saveta za pravilno tuširanje

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!