Kako da se borite protiv bora?

Ovoj tekst je napisan uz pomoć knjige Postati i ostati lepa, koja obiluje mnoštvom saveta i recepata za negu u kućnoj radinosti. Ovoga puta čitajte kako da što duže odložite bore.

Nepoželjene pojave na koži BORE

Bore nastaju iznutra a koža trpi promene spolja. U stvari koža na licu se ne bora samo pod uticajem spoljnih faktora, već i pod uticajem unutrašnjih faktora. Drugim rečima ona se bora iznutra tj. u svojim dubljim slojevima. Pod kožom se nalaze vezivna vlakna između kojih se nalaze lojne žlezde, a nešto ispod njih i masne ćelije (masno tkivo).

Što se više zalazi u godine, potkožno tkivo se sve više suši. Uz to krvotok postaje manje aktivan, muskulutura gubi postepeno svoj tonus i elastičnost, derm se tanji i koža počinje da se opušta. Njena površina je suviše velika za smanjene potkožne slojeve i zato se bore pojavljuju i to najpre oko očiju, zatim na licu i vratu. Da bi se sprečila ili odložila pojava bora, nije dovoljno negovati samo kožu, već isto tako i slojeve koje ona prekriva.

Preporučljivo je da dva puta dnevno losionirate lice hladnom vodom ili hladnim prokuvanim mlekom, jer će vam to održati toničnost kože a protiv bora oko očiju upotrebljavajte specijalne kreme, takozvane antiride.

Pored ove redovne nege kozmetičkim sredstvima treba obratiti pažnju da se muskulatura lica održava u dobroj kondiciji. To ćete postići ako redovno, makar 5 minuta ujutru i uveče delujete na krvotok lica, ako licu pružite dovoljno toplote. Ima više načina da se to postigne.

  • ČETKANJE LICA – Treba upotrebljavati meku po mogućstvu okruglu četku i trljati celu površinu lica ne zaobilazeći uši, bradu, čelo, vrat i nos. Samo nežnu kožu oko očiju treba poštedeti.
  • ŠTIPKANJE – takođe vrlo delotvorno, štipkajte lice odozdo pa naviše, zahvatajući prstima ne samo površinski sloj kože nego i mišiće.
  • TAPKANJE – žene koje imaju otpornu kožu treba da se posluže specijalnom lopaticom za tapkanje lica. Ako nemate lopaticu možete je napraviti od komada vate koji ćete namočiti u vodu, dobro iscediti i dati mu oblik lopatice. Tapkanje je efikasno ali se njegovom upotrebom ne treba preterivati.
  • GIMNASTIKA- Zatvorite usta ali nemojte da stisnete zube, izgovorite najpre slovo U a zatim I. Činite to svako jutro i veče obavezno desetak puta. Izgovarajte slova jasno otvarajući pri tome usta izrazito. Na taj način ćete se boriti protiv podbulosti obraza. Kad jedete žvaćite dobro.
  • ODMOR – jako bitan jer je lice nervozne žene podložne boranju.To su najčešće neobično žive žene, neumorne, malo spavaju. Za te osobe najbolji lek protiv bora je da duže spavaju. Dva puta nedeljno treba da poprskaju lice toplom vodom a da šminku skidaju vrlo blagim sredstvima kao što je bademovo ulje i jednom nedeljno treba da stavljaju masku od belanaca umućenog sa 100g brašna i kašikom meda. Masku treba da drže oko 20 minuta i operu je toplom vodom.. Poznato je to da nervozne žene imaju i suvlju kožu.

Šta još stvara bore?

Postoje bore koje ne nastaju usled starenja organizma nego su odraz izvesnih učestalih grimasa, kod nasmejanih lica kao i kod namrgođenih. Brige stvaraju bore na čelu, a grčenje očiju usled uticaja spoljnih faktora takođe može da stvori bore oko očiju.

Autor teksta: “Kako da se borite protiv bora? ”, Tijana, SJZ

[adsense_inserter id=”12324″]

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!