5 saveta dermatologa kako da sprečite pojavu fleka i pigmentacija tokom leta

Pigmentacija

Pigmentacija kože se odnosi na boju naše kože i određuje je melanin, pigment koji koži daje boju. Na količinu melanina u našoj koži utiče genetika, ali i faktori okoline kao što su izlaganje UV zračenju, hormoni i upale. Dva uobičajena tipa pigmentacije kože su hiperpigmentacija i hipopigmentacija. Hiperpigmentacija se javlja kada postoji prekomerna proizvodnja melanina, što dovodi do tamnih mrlja ili mrlja na koži. Hipopigmentacija se javlja kada postoji nedostatak melanina, što dovodi do svetlijih delova kože. U kontekstu letnje pigmentacije kože, najčešći tip hiperpigmentacije je poznat kao pege od sunca ili staračke pege. Oni su uzrokovani produženim izlaganjem UV zračenju sunca. Kako temperatura raste, raste i rizik od pigmentacije kože usled izlaganja suncu. Iako ne postoji siguran način da se pigmentacija u potpunosti spreči, postoji nekoliko mera koje možete preduzeti da smanjite rizik od njenog razvoja. Evo nekoliko preventivnih mera koje možete preduzeti ovog leta.

Šta je hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacija je opšti termin koji se koristi za karakterizaciju mrlja na koži koje su tamnije od normalnih, objašnjavaju dermatolozi. Mogu biti različite boje, uključujući braon, crnu ili sivu, i obično su uzrokovane povećanom proizvodnjom melanina u koži. Istina je da je za lečenje hiperpigmentacije potrebno vreme. U stvari, može potrajati 1 do 2 godine da izbledi, a može potrajati i duže za ljude sa tamnijim tonovima kože. Koža na našem licu je osetljiv organ koji se menja kao i naša tela. Hormoni, starenje i ishrana su faktori koji utiču na našu kožu. Iz ličnog iskustva znam da hiperpigmentacija može da preuzme vaše samopouzdanje, zato budite ljubazni prema sebi tokom celog puta za negu kože.

pigmentacija

Šta uzrokuje hiperpigmentaciju?

Ponekad se ne radi samo o izlaganju suncu.

U nekim slučajevima, hiperpigmentacija može biti simptom stanja kože poput melazme, koja uzrokuje sive ili smeđe mrlje na licu, vratu, grudima, a ponekad i na drugim mestima. Hiperpigmentacija takođe može biti posledica akni, ekcema i psorijaze. Ova stanja kože često uzrokuju ožiljke, što rezultira tamnim mrljama koje ostaju na koži.

Hormon koji povećava taj skok sinteze melanina takođe može izazvati hiperpigmentaciju. Estrogen i progesteron mogu povećati proizvodnju melanina, i naravno, naša genetika igra ulogu. Postoje stotine gena koji rade iza kulisa koji regulišu našu proizvodnju i distribuciju melanina.

Kako da sprečite pojavu fleka i pigmentacija?

Koristite kremu za sunčanje: SPF je tvoj BFF!

SPF je vaša prva linija odbrane od pigmentacije i drugih štetnih efekata sunca. Uvek nanesite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom od 50 pre izlaska na sunce i ponovo je nanesite svaka dva sata ako ćete biti napolju duže vreme.

pigmentacija

Nosite zaštitnu odeću

Drugi način za sprečavanje pigmentacije je nošenje zaštitne odeće, kao što su šeširi sa širokim obodom, naočare za sunce i UV košulje i pantalone dugih rukava. Ovo ne samo da smanjuje rizik od oštećenja od sunca, već vas održava hladnim i prijatnim po vrućem vremenu.

Izbegavajte sunčane sate

Sunčevi zraci su najjači između 10 i 16 časova, tako da je najbolje da minimizirate aktivnosti tokom ovih vršnih sati. Ako morate da budete napolju tokom ovog vremena, potražite hlad ispod suncobrana, drveta ili bilo kog drugog pokrivača koji pruža senku.

Post-letnji tretmani

Probajte laserske neinvazivne procedure koje mogu pomoći u sprečavanju i smanjenju pigmentacije. BBL tretmani koriste intenzivne impulse svetlosti da razbiju pigmentaciju dok Moxii koristi frakcionu lasersku tehnologiju za poboljšanje teksture i tonusa kože.

Ostanite hidrirani

Konzumacija puno vode održava vašu kožu hidratizovanom, čineći je manje podložnom pigmentaciji. Pored toga, ako ostanete hidrirani, vaša koža izgleda zdravo i blistavo. Usvajanjem ovih preventivnih mera možete svesti na minimum rizik od razvoja pigmentacije i održati kožu zdravom i blistavom tokom celog leta.

Pročitajte još i – 5 grešaka u nezi kože koje uzrokuju hiperpigmentacije

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!