Da li je vaša kosa uzročnik AKNI na licu?

masna koža

Verovatno nikada niste pomislile da je moguće da vaša kosa na neki način uzrokuje akne na licu. Masna kosa, perut ili čak određene frizure – svi oni mogu biti krivci za vaše akne na licu. Zato, ako vam se lice najednom osulo aknama, a ne znate šta je uzrok – ovaj vodič će vam pomoći da nađete rešenje da li se radi o kosi.

Na koje načine kosa uzrokuje akne?

Okrivite šiške

Ako vam se kosa pojačano masti, a uz to imate i šiške – tu leži koren problema. Masna kosa i koža sa nepravilnostima idu ruku pod ruku. Ne samo to – šiške uzrokuju da se čelo znoji mnogo više. Ne zaboravite da masne šiške dodiruju vaše čelo, tako da ćete imati akne u najavi ukoliko ih ne perete redovno.

Zato ako ste primetili pojačeno staranje bubuljica ili mitisera – zakačite šiške. Ili jednostavno, operite samo šiške svaki dan, kako bi bile uvek čiste.

Perfect hair

Perut = bubuljice?

Kada imate perut, postoji velika šansa da ljuspice suve kože skalpa lako dođu do vaše kože lica. Plus zapamtite da se ove ljuspice pomešaju sa prašinom i prljavštinom sa vašeg skalpa, i u toj kombinaciji mogu da dospu do lica, kada prebacite kosu ili se počešljate.

Zato je važno da perut tretirate kao osnovni problem, i to posebnim profesionalnim ili medicinskim preparatima. Kada rešite perut, i bubuljice izazvane njom će se povući.

Perut tretirajte posebnim šamponom, poput Revlon Intragen Dandruff Control namenjenim za perut.

Toplotno stilizovanje

Ovo je posebno važno za dame koje se često feniraju – ako to radite prečesto, vreo vazduh iz fena može da isuši vaš skalp. Potom će skalp početi da proizvodi dodatne količine sebuma kako bi kompenzovao nedostatak ulja na temenu. Masna kosa će u nekom trenutku dodirnuti vašu kožu – i eto vam problema sa aknama, pogotovo ako imate osetljivu kožu.

Povezano: 5 stvari koje morate prestati da radite vašoj koži

Oprezno za stajling proizvodima

Proizvodi za stilizovanje kose su namenjeni striktno za kosu, ali se dešava da dodju u kontakt sa vašim licem. Tako lako mogu uzrokovati začepljenje pora i akne na samom kraju. To se dešava zato što su stajling proizvodi uljani, tako da lako mogu zapušiti pore. Zato ako ne možete bez leave-in kreme ili spreja, ograničite njihovu upotrebu ako ste skloni aknama.

Customer using hair spray

Niste se istuširali posle treninga

Znoj zapušava pore, tako da su česte bubuljice uz liniju kose na čelu. Zato obavezno operite kosu nakon treninga, čim završite sa vežbanjem. Koristite blagi šampon, ako trenirate svaki dan, kako ne biste prečestim pranjem isušili kosu. Na ovaj način – čista kosa znači manje bubuljica na čelu.

Pročitajte još i: Kako da znate da li vam kozmetika zadaje akne?

error: Content is protected !!