8 skincare proizvoda koje ne smete da koristite u sunčanim mesecima

kozmetika tokom leta

Sa dolaskom sve sunčanijih dana, možda bi trebalo da porazmislite o proizvodima koje koristite na dnevnoj bazi, posebno što određene kreme i make-up proizvodi mogu biti preteški za svakodnevno korišćenje. Kako biste razvile summer-friendly rutinu nege kože, morate znati koji to proizvodi ne smeju da se koriste tokom sunčanih dana, bilo zbog svojih fotosenzivitnih svojstva, bilo zbog njihove teksture.

Šta ne bi trebalo da koristite tokom leta od kozmetike?

#1: Voćne kiseline i retinol

Ova dva kozmetička sastojka su omiljeni u rutini svake žene koja želi čistu, blistavu i ispoliranu kožu, rešenu znakova starenja. Ipak, kiseline i retinol uklanjaju površinski sloj odumrlih ćelija kože, i samim tim je čine osetljivijom na UV zračenje. Ovi sastojci su fotosenzivini, i mogu uzrokovati crvenilo kože i hiperpigmentacije nakon izlaganja suncu. Ipak, ovo ne znači da treba u potpunosti da ih izbacite – samo proredite njihovu upotrebu tokom sunčanih meseci, koristite ih samo uveče, i to u slabijim koncentracijma nego tokom zime.

#2: Odmorite od mehaničkih pilinga

Mehanički pilinzi jesu korisni u uklanjanju odurmlih ćelija kože tokom zime, posebno kada je suvoća i ljuspanje kože veliki problem. Ipak, tokom letnjih meseci, ćelijski “turnover” je mnogo brži nego zimi, zato nema potrebe da kožu toliko često pilingujete. Osim toga, letnje aktivnosti poput sportova, plivanja, hlorisanih bazena ili slane vode, mogu kožu učiniti osetljivijom na pilinge. Enzimski piling je možda najbolje rešenje.

Mi vam predlažemo Skinology Enzimski Papaya piling-serum.

kozmetika tokom leta

#3: Zamenite teške kremaste maske

Dermatolozi preporučuju da guste hidrirajuće maske za lice zamenite oni na bazi aktivnog uglja ili kiselina. Ove maske će privući nečistoće na sebe i očistiti vaše pore od slojeva SPF kreme i sebuma. Zato one guste hranljive maske za lice ostavite za hladnije mesece.

#4: Batalite ulja za lice

Kada vreme počne da bude toplije, najbolja ideja je da uklonite sva ulja i uljane serume iz rutine nege kože. Više temperature i veći nivo vlage zapravo uzrokuju da vaša koža proizvodi više sebuma nego zimi. Što više uljanih supstanci ubacite u rutinu nege, to će koža postati problematična. Ovo može dovesti do razbuktavanja akni, rozacee, perioralnog dermatitisa ili seboreičnog dermatitisa.

Povezano: Šta sve morate znati pre pilinga lica ovog leta?

#5: Odmorite od teških pudera

Osobe sa aknoznom kožom će primetiti povećanu proizvodnju sebuma na koži, tokom toplijih meseci. Zato se potrudite da koristite šminku koja je nekomedogena. Ovo je idealan trenutak da ostavite teške tečne pudere visoke pokrivne moći za hladnije dane. Tokom leta birajte oil-free, non-comedogenic tečne pudere ili BB kreme za najlagniju pokrivnu moć.

kozmetika tokom leta

#6: Hidrirajuće čistače ostavite za zimu

Hidrirajući gelovi za umivanje su bogom dani tokom hladnijih meseci, jer nadoknađuju vlagu suvoj i osetljivoj koži. Sa višim temperaturama i povećanom vlagom, moguće je povećanje lučenja sebuma, stoga će vam biti potreban jači čistač lica. Birajte one na bazi salicilne kiseline, glikolne kiseline, aktivnog ulja, zelenog čaja itd.

#7: Teške kreme čuvajte u frižideru

Teške i guste zimske kreme za lice mogu biti preteške tokom letnjih meseci, jer mogu zapušiti pore i podstaći razbuktavanje akni. Kako biste izbegli ovaj scenario, nabavite lagane, gelaste kreme sa dodatom SPF zaštitom.

#8: SPF umesto dnevne kreme

Ako ste inače prilično verni sa nanošenjem dnevne kreme sa zaštitnim faktorom, dermatolozi preporučuju da ipak nabavite baš kremu namenjenu zaštiti od sunca (sunscreen), kako biste se maksimalno zaštitili od štetnih UV zraka. SPF krema nije samo za plažu – već za svaki dan. Potražite SPF kremu sa zaštitom širokog spektra i SPF od bar 25. Nanesite je ispod šminke.

Mi vam predlažemo Skinology Hidrantatnu SPF 25 kremu za lice.

Pročitajte još i: Vitamin C serum + SPF krema – moćni duo koji vam je potreban ovog leta

error: Content is protected !!