Dilema: Da li treba cipele čuvati u kutiji ili ipak ne?

čuvanje cipela

Ako ste priznati fan cipela, onda sigurno znate koliko je teško organizovati obuću, posebno ako je imate previše. Godinama, mnogi od nas su smatrali da je čuvanje obuće u kartonskim kutijama u kojima smo ih i dobili – najbolje rešenje. Ali da li je to zaista tako? Naravno, kutije savršeno organizuju naše cipele i štite ih donekle. Ipak, višegodišnje odlaganje obuće u kutiji nije baš najbolje za cipele!

Čuvanje obuće u kutijama – razlozi ZA

Naravno, kartonske kutije čuvaju bezbednost obuće, jer je njihova primarna svrha da omoguće bezbedan transport i čuvanje obuće u magacinu prodavnice.

#1: Čuvaju ih od prašine

Prašina i naslage su jedan od najvećih krivaca zašto cipele blede kad se više ne koriste. Kutija za cipele će ih sačuvati od prašine i održaće ih čistim, tokom narednih godina.

#2: Čuvaju ih od vlage

Kutije za cipele su zgodne kao najbolja zaštita od vlage ili vode. Inače bi se u cipelama brzo razvila buđ, koja je jednaka katastrofi!

Povezano: 7 najboljih saveta za nošenje štikli bez bola

čuvanje cipela

#3: Čuvaju ih od sunca

Sunčeva svetlost može uništiti obuću, a originalne kutije od cipele ih štite tokom odlaganja. Sunčeva svetlost može izbledeti i iskriviti obuću.

#4: Produžuju im životni vek

Cilj svake originalne kutije za cipele jeste da ih čuva kako bi duže trajale. Držanje obuće na otvorenom će zaista skratiti njihov vek trajnja. Zato je kutija zgodno rešenje.

Povezano: Kad moda zaboli – zašto nastaju čukljevi?

Čuvanje obuće u kutijma – razlozi PROTIV

Ipak, čuvanje obuće u kutijama nije tako sjajno kao što zvuči. Lista problema sa ovakvim načinom odlaganja je sledeća:

#1: Moguće razvijanje vlage

Sa nedostatkom cirkulacije vazduha, kartonske kutije predstavljaju opasnost od akumuliranja vlage unutar. Ovo je posebno važno ako živite u vlažnoj i toploj klimi, a cipele su vam dugo zatvorene unutar kutije.

#2: Blokiraju protok vazduha

Naravno, obuća unutar kutija blokira protok vazduha, što nije dobro za određene tipove cipela. Kožna obuća je posebno osetljiva, ako ja zatvorena, bez slobodnog protoka vazduha.

čuvanje cipela

#3: Potrebno je dosta mesta

Svaki par obuće traži svoju originalnu kutiju. Ovo znači da ćete imati čitavu spratnicu od naslaganih kutija u stanu. Ako ste shoe-fanatik, ovo je potpuna katastrofa, jer kutije od obuće zauzimaju dosta mesta.

#4: Kutija suši cipele

Ako dugo tražite određen par obuće u kutiji, to je dobar put da ih isušite. Usled smanjenog protoka vazduha, đonovi, koža, vlakna ili drugi materijali i delovi obuće se mogu isušiti i iskriviti.

Saveti za čuvanje obuće

Iako imaju određene mane, čuvanje obuće u kutijama je i dalje najpopularniji način za njihovo odlaganje. Naravno, ovo zavisi od više faktora sa vaše strane. U nastavku slede najbolji saveti za čuvanje obuće u kutijama.

  • Očistite cipele pre čuvanja u kutiji, i nanesite kondicioner za kožnu obuću.
  • Napunite kutije acid-free papirom kako bi upio eventualni višak vlage
  • Zgužvajte papir za pakovanje u loptice i napunite unutar svake cipele kako bi zadržala oblik
  • Ubacite kesice sa silica gel kuglicama, kako biste osigurali da obuća ostane suva i čista
  • Zatvorite svaku kutiju selotejpom, ako ćete ih čuvati na duže staze
čuvanje cipela

Pročitajte još i: 10 modela obuće u trendu za proleće 2021.

error: Content is protected !!