LED svetlosna terapija za akne: Da li zaista radi?

led svetlosna terapija

Ako ste ikada borili sa aknama (čak i najblažim oblikom) sigurno znate poznate kozmetičke sastojke protiv akni. Kreme, spot-tretmani, pa čak i jabukovo sirće… verujemo da ste probali sve. Ipak, kada nam se dan pred važan događaj pojavi nepoželjni gost na licu, tražimo sve načine kako da ga se rešimo. Verovatno ste na Internetu naleteli na LED maske u sci-fi stilu, posebno kod poznatih ličnosti. Ovo je poslednji skincare trend koji je postao “it” terapija kod dermatologa i estetičara – u pitanju je LED terapija akni. U nastavku saznajte sve o ovom futustičkom tretmanu akni!

Šta je tačno LED svetlosna terapija za akne?

Radi se o tretmanu koji minimizuje bore, akne, tamne fleke i ožiljke – u pitanju je tretman koji koristi LED svetlo koje targeritra određene delove lica. Ovaj proces se nazivava fototerapija, i može tretirati blage do srednje teške akne. Čak možete nabaviti i LED masku koja je prilagođena vašim potrebama lica.

LED svetlosna terapija je neinvazivni beauty tretman koji podrazumeva različite talase dužine svetlosne energije. Kada se koža izloži LED svetlu, ono se upija u različitim dubinama kože i stimuliše reparaciju ćelija. Ovaj tretman takođe podržava rast novih ćelija, dajući tenu zdrav i mladolik izgled.

led svetlosna terapija

Da li ova terapija radi na aknama?

Kako bi se obnovila aknozna koža, koriste se različite talasne dužine svetla kako bi se aktirao prirodni zaceljujući odgovor kože. Ovi tretmani se ponavljaju jednom nedeljno ili češće. Akna se formira kada masnoća, nečistoća i odumrle ćelije kože bivaju zarobljene unutar pore i tako je zapuše.

Određena bakterija (Propionibacterium acnes), koja živi na koži, takođe može da zapuši poru. P. acnes čini da zapušena pora poraste u kuglicu koju nazivamo aknom. Ipak, ova bakterija je osetljiva na određenu vrstu svetla – i kada LED svetlo obasja lice, određene supstance se formiraju i ubijaju ovu bakteriju. Takođe, LED svetlo sužava lojne žleude na licu, tako da kože proizvodi manje sebuma, čime dobijate manje akni.

Povezano: 9 sastojaka koje treba da izbegavate ako imate akne

Kako se tretiraju akne LED svetlošću?

LED svetlosna terapija podrazumeva plastičnu masku koja se stavi na lice (sa zaštitom za oči), koja potom emituje različita LED svetla kojim se tretira koža. Ova terapija ubija bakterije koje stimulišu nastanak akni, bez oštećenja kože.

Koriste se različite talasne dužine svetlosti – crvena i plava svetlost, jer one prodiru kroz kožu na različitim dubinama. Ovo prodiranje deluje kao okidač za biološke procese koji pomažu podmlađivanju i zaceljivanju kože. Crvena svetlost stimuliše ćelije fibroplasta, čime se dovodi do sinteze kolagena, koji je važan kod zaceljivanja ožiljaka i oštećene kože. Na taj način, crvena svetlost pomaže kod znakova starenja, poput bora i smanjivanja upala na koži.

led svetlosna terapija

Plava svetlost, s durge strane smanjuje aktivnost sebacealnih žlezda, koje proizvode sebum. Zbog ove smanjene aktivnosti žlezda, koža momentalno biva lišena simptoma zapušenih pora i preteranog mašćenja. Plava svetlost dodatno ubija bakteriju P. acnes koja uzrokuje nastanak akni.

Kako izgleda procedura?

1. Pre procedure

Pre svetlosne terapije, moraćete konsultovati dermatologa koji će potvrditi da ste dobar kandidat za tretman, koje ćete svetlo koristiti i koliko tretmana vam je potrebno. Pre tretmana bi trebalo da izbegavate retinoide i protivupalne lekove.

2. Tokom procedure

Fototerapija traje između 15 i 30 minuta. Obučeni profesionalac će podesiti snopove svetlosti na različite delove vašeg lica i ponavljaće to.

3. Posle procedure

Ne očekujte drastične rezultate posle jednog tretmana. Vaša koža će možda biti blago ružičast aili crvena i možda ćete doživeti blago ljuštenje na tretiranoj regiji. Uvek nosite SPF kremu posle tretman i obavezno izbegavajte sunce! Kada vam se koža oporavi, videćete sjajne efekte!

led svetlosna terapija

Pročitajte još i: 7 razloga zašto vam akne ne prolaze

error: Content is protected !!