Nega u slojevima: Kako da sprečite ljuštenje proizvoda sa lica?

By  |  0 Comments

Ako vaša rutina nege kože uključuje više kozmetičkih proizvoda, poput tonika, jednog do dva seruma, esenciju, ampule, kremu, SPF faktor, verovatno ste nekada iskusili fenomen ljuštenja i “rolanja” proizvoda sa kože. To je onaj osećaj kada prođete prstima po licu, a tanki sloj sa njega počne da se rola u sitnim grudvicama. Ovo je veoma iritantna situacija, a dešava se prilikom nagomilavanja više proizvoda na licu odjednom!

Višeslojne rutine nege kože su odjednom postale hit, kada je korejska nega kože postala popularna! Deset koraka u nezi ujutru i uveče znači mnogo proizvoda koji se nanose jedan za drugim. Upravo to gomilanje proizvoda na površini kože uzrokuju tzv. ljuštenje nege u grudvicama.

Šta uzrokuje ljuštenje nege sa kože?

Ono se dešava kada se kozmetički proizvodi ne upiju u potpunosti u kožu zbog:

  • vrste kozmetičkog sastojka
  • nanete količine
  • drugih proizvoda koje koristite
  • stanja vaše kože

ljuštenje proizvoda

Kako da sprečite ljuštenje nege sa kože?

#1: Dobar piling kože lica

Da pojasnimo: sitne grudvice koje se rolaju sa vašeg lica nisu mrtva koža, već sloj kozmetičkih proizvoda. Ali svejedno je važno da održavate dobru rutinu pilingovanja, kako bi se proizvodi bolje upijali, i da ne bi samo stajali na površini kože. U zavisnosti od tipa kože, odaberite mehanički ili hemijski piling.

#2: Izbegavajte kozmetiku sa silikonima

Silikoni su sastojci koji su najskloniji rolanju i ljuštenju sa kože jer samo “sede” na površini kože, zaglađujući je, umesto da se upijaju. Ako sevaša nega sa lica skida u grudvicama, pređite na skincare i make-up proizvode koji ih ne sadrže, ili ih sadrže u niskoj količini.

Da biste otkrili koji proizvodi sadrže malo silikona, pogledjate listu sastojaka: ako ne vidite silikon u prvih 5 sastojaka, to je obično oko 80% proizvoda. Ako se nalaze posle prvih 5 na popisu, to znači da ih ima veoma malo.

Povezano: Pravilna nega lica – dnevni, nedeljni i mesečni rituali

ljuštenje proizvoda

#3: Koristite manje proizvoda

Jednostavno rečeno: ako nanesete veću količinu nekog seruma, kreme ili prajmera – vi gušite kožu proizvodom koji ne može da se upije. Eksperimentišite sa manjom količinom – svega zrno graška kreme za celo lice i 2-3 kapi seruma. Što više proizvoda naslojavate na kožu, pre ćete iskusiti ljuštenje.

#4: Ne trljajte lice

Što više dodirujete lice, više ćete “poremetiti” proizvode i stimulisati njihovo ljuštenje. Kada nanosite proizovde, koirstite lagane pokrete tapkanja, i oduprite se naonu da dirate lice više nego što je neophodno.

#5: Kombinujte sastojke koji se slažu

Verovatno ste čuli da se voda i ulje ne slažu? Isto važi i kod ljuštenja – kada su sastojci previše različite, oni se rolaju i grudvaju. Zato se potrudite da odvajate vodene od uljanih kozmetičkih proizvoda za lice, ako je to moguće. To znači da preko vodene esencije ili seruma nanosite kremu bez ulja, a preko uljanog seruma da nanesete ulje za lice.

Takođe, imajte na umu da se kozmetika za lice nanosi u smeru od najlakših konzistencija, ka onim težim: najpre formule na bazi vode, pa kreme, pa ulja.

Predlažemo vam efikasni Skinology RETINOL serum za lice u uljanoj bazi, da kombinujete sa kremama nabazi ulja ili uljima za lice.

retinol

Povezano: Ove skincare sastojke nikada ne treba da koristite zajedno!

ljuštenje proizvoda

#6: Sprej za lice ili termalna voda pre svakog sloja

Da li znate da vlažna koža bolje upija proizvode? Zato će bočica termalne vode ili spreja za lice sprečiti ljuštenje i grudvanje proizvoda. Lagano poprskajte lice pre nanošenja prvog proizvoda, a potom posle između svakog sloja. Pustite da se svaki sloj upije čak do 30 minuta, i da je koža potpuna suva pre sledećeg proizvoda.

#7: Terapija kratkog kontakta

Ako vam aktivni sastojak uzrokuje ljuštenje – onda je najbolja opcija terapija kratkog kontakta! To znači da proizvod sa aktivnim sastojkom (poput retinola, AHA i BHA kiselina, vitamina C, niacinamida itd) nanesete na čistu kožu i ostavite da deluje 3o minuta. To je dovoljno vremena da se on upije i počne da deluje. Isperite ga potom, nastavite dalju negu i nećete imati probem sa ljuštenjem.

Pročitajte još i: 10 koraka nege lice Koreanki – preterivanje ili posvećenost?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!