Nega u slojevima: Kako da sprečite ljuštenje proizvoda sa lica?

ljuštenje proizvoda

Ako vaša rutina nege kože uključuje više kozmetičkih proizvoda, poput tonika, jednog do dva seruma, esenciju, ampule, kremu, SPF faktor, verovatno ste nekada iskusili fenomen ljuštenja i “rolanja” proizvoda sa kože. To je onaj osećaj kada prođete prstima po licu, a tanki sloj sa njega počne da se rola u sitnim grudvicama. Ovo je veoma iritantna situacija, a dešava se prilikom nagomilavanja više proizvoda na licu odjednom!

Višeslojne rutine nege kože su odjednom postale hit, kada je korejska nega kože postala popularna! Deset koraka u nezi ujutru i uveče znači mnogo proizvoda koji se nanose jedan za drugim. Upravo to gomilanje proizvoda na površini kože uzrokuju tzv. ljuštenje nege u grudvicama.

Šta uzrokuje ljuštenje nege sa kože?

Ono se dešava kada se kozmetički proizvodi ne upiju u potpunosti u kožu zbog:

  • vrste kozmetičkog sastojka
  • nanete količine
  • drugih proizvoda koje koristite
  • stanja vaše kože

ljuštenje proizvoda

Kako da sprečite ljuštenje nege sa kože?

#1: Dobar piling kože lica

Da pojasnimo: sitne grudvice koje se rolaju sa vašeg lica nisu mrtva koža, već sloj kozmetičkih proizvoda. Ali svejedno je važno da održavate dobru rutinu pilingovanja, kako bi se proizvodi bolje upijali, i da ne bi samo stajali na površini kože. U zavisnosti od tipa kože, odaberite mehanički ili hemijski piling.

#2: Izbegavajte kozmetiku sa silikonima

Silikoni su sastojci koji su najskloniji rolanju i ljuštenju sa kože jer samo “sede” na površini kože, zaglađujući je, umesto da se upijaju. Ako sevaša nega sa lica skida u grudvicama, pređite na skincare i make-up proizvode koji ih ne sadrže, ili ih sadrže u niskoj količini.

Da biste otkrili koji proizvodi sadrže malo silikona, pogledjate listu sastojaka: ako ne vidite silikon u prvih 5 sastojaka, to je obično oko 80% proizvoda. Ako se nalaze posle prvih 5 na popisu, to znači da ih ima veoma malo.

Povezano: Pravilna nega lica – dnevni, nedeljni i mesečni rituali

ljuštenje proizvoda

#3: Koristite manje proizvoda

Jednostavno rečeno: ako nanesete veću količinu nekog seruma, kreme ili prajmera – vi gušite kožu proizvodom koji ne može da se upije. Eksperimentišite sa manjom količinom – svega zrno graška kreme za celo lice i 2-3 kapi seruma. Što više proizvoda naslojavate na kožu, pre ćete iskusiti ljuštenje.

#4: Ne trljajte lice

Što više dodirujete lice, više ćete “poremetiti” proizvode i stimulisati njihovo ljuštenje. Kada nanosite proizovde, koirstite lagane pokrete tapkanja, i oduprite se naonu da dirate lice više nego što je neophodno.

#5: Kombinujte sastojke koji se slažu

Verovatno ste čuli da se voda i ulje ne slažu? Isto važi i kod ljuštenja – kada su sastojci previše različite, oni se rolaju i grudvaju. Zato se potrudite da odvajate vodene od uljanih kozmetičkih proizvoda za lice, ako je to moguće. To znači da preko vodene esencije ili seruma nanosite kremu bez ulja, a preko uljanog seruma da nanesete ulje za lice.

Takođe, imajte na umu da se kozmetika za lice nanosi u smeru od najlakših konzistencija, ka onim težim: najpre formule na bazi vode, pa kreme, pa ulja.

Predlažemo vam efikasni Skinology RETINOL serum za lice u uljanoj bazi, da kombinujete sa kremama nabazi ulja ili uljima za lice.

retinol

Povezano: Ove skincare sastojke nikada ne treba da koristite zajedno!

ljuštenje proizvoda

#6: Sprej za lice ili termalna voda pre svakog sloja

Da li znate da vlažna koža bolje upija proizvode? Zato će bočica termalne vode ili spreja za lice sprečiti ljuštenje i grudvanje proizvoda. Lagano poprskajte lice pre nanošenja prvog proizvoda, a potom posle između svakog sloja. Pustite da se svaki sloj upije čak do 30 minuta, i da je koža potpuna suva pre sledećeg proizvoda.

#7: Terapija kratkog kontakta

Ako vam aktivni sastojak uzrokuje ljuštenje – onda je najbolja opcija terapija kratkog kontakta! To znači da proizvod sa aktivnim sastojkom (poput retinola, AHA i BHA kiselina, vitamina C, niacinamida itd) nanesete na čistu kožu i ostavite da deluje 3o minuta. To je dovoljno vremena da se on upije i počne da deluje. Isperite ga potom, nastavite dalju negu i nećete imati probem sa ljuštenjem.

Pročitajte još i: 10 koraka nege lice Koreanki – preterivanje ili posvećenost?

error: Content is protected !!