Nega očiju i kože oko očiju

By  |  0 Comments

Ni najbrižljivija nega lica i najsvežiji ten ne dolaze do punog izražaja i ne deluju mladalački ako oči otkrivaju starost i pokazuju umor. Ritam savremenog života izlaže oči velikim naporima. Koliko samo u toku jednog dana zamaramo oči pisanjem ili čitanjem, a i onda kada najzad osetimo potrebu da se odmorimo mi gledamo televizor, idemo u bioskop i opet zaboravimo na oči. Prema tome ako želite da vam oči budu sjajne i vesele onda se redovno odmarajte.

Uvek kada imate vremena a osećate se umornim prekinite posao koji ste započeli, nalaktite se na sto i pokrijte oči dlanovima. Ostanite nekoliko trenutaka u pomračini, oči će vam biti zahvalne. Kada su oči umorne znak je da se opšti umor preneo na njih.

Ulepšavajte oči ali istovremeno ih i negujte

Negujte očne kapke, jer ako oni izgube svežinu nećete izgledati mladi, uprkos svežeg tena i mladalačkog tela. Kupanje očiju pre spavanja i oblozi od hladne ili tople vode održavaju svežinu pogleda. Ujutru kada se umivate ispljuskajte oči hladnom vodom, jer to očvršćava tkivo na kapcima a kada stavljate kremu za oko očiju budite oprezni i radite to nežnim potezima. Kada četkate lice preskočite oči, zaustavite poteze na kraju obraza i produžite ih tek na čelu.

Umorne oči, bez sjaja i oteklih kapaka najbolje ćete odmoriti:

  1. Ako na potiljak stavite oblog od tople vode sa nekoliko kapi kamforovog špiritusa.
  2. Brzo će delovati i ubrus nakvašen hladnom vodom koji treba držati na očima 2-3 minuta.
  3. Oblog od kamilice je super da izglača kožu oko očiju i da brzo izbriše podočnjake. Uzmite 10g kamilice i prelijte sa 100g ključale vode, posle 15minuta procedite i ostavite da se ohladi, sve to može i sa lipom.
  4. Ružina voda je takođe jako dobra u te svrhe. Potopite u litar vode ružine latice oko 40 g i ostavite da odstoje izvesno vreme. Mogu poslužiti i uvele ruže jer i osušene latice potopljene u vrelu vodu imaju isto dejstvo.

ruzine latice za negu koze oko ociju

Uzroci zbog kojih se oči zamaraju bezbrojni su, ali u većini slučajeva nastaju od čitanja i rada pri lošoj svetlosti. Smatra se da je prostor u kojem radite dovoljno svetao ako se sa prozora nebo vidi u visini od najmanje 30cm, računajući od gornje ivice prozora. Zavese po pravilu treba da budu bele a veštačka svetlost ne sme biti jaka i zasenjujuća.Viseće lampe u vidu reflektora najbolje su za vid.

Čim primetite da su vam se u uglovima očiju počele stvarati bore u vidu lepeze počnite sa masažom slepoočnica antirid kremom. Masirajte se vrlo oprezno. Ako ste vešti i imate laku ruku moći ćete znatno da uklonite tragove bora štipkajući 50 puta dnevno palcem i kažiprstom oblast oko slepoočnica. Antirid kremu stavljajte ujutru i uveče isključivo na ugroženi deo.

Par dodatnih saveta za negu očiju:

  • Koristite naočare za sunce.
  • Ne bežite od dioptrijskih naočara.
  • Pažljivo koristite i birajte šminku za oči.

Tekst napisan uz pomoć knjige Postti i ostati lepa autorke Olge Pešić.

Autor teksta: “Nega očiju i kože oko očiju”, Tijana, SJZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!