Eksperti otkrivaju: Ovo je precizna količina retinola koju treba da stavljate na lice!

Poseban uvod za retinol nije potreban – to je superherojski kozmetički sastojak koji ubrzava proizvodnju novih ćelija kože, otčepljuje pora, pilinguje i boost-uje proizvodnju kolagena kako bi se borio sa stvaranjem finih bora i linija. Sve ove posebnosti ga čine fantastičnim multitask-erom- Takođe, retinol je dostupan u različitim jačinama: od onog blagog iz drogerije u formatu seruma i krema, pa sve do tretinoina koji ide na recept. Ali, da li ste znale šta se dešava ako preterate sa retinolom? Retinolska opekotina je nešto što malo ko zna, a evo koja količina retinola je primerena za korišćenje, prema mišljenju dermatologa.

Šta je po sastavu retinol?

Retinol je derivat vitamina A, poznat po tome što reguliše smenu starih i novih ćelija i boost-uje proizvodnju kolagena. Time pomaže da kože bolje izgled, njen ten i tekstura. Na ovaj način se i bore manje vide, a akne i flekice se umanjuju,

Koliko često treba nanositi retinol i koju količinu?

Iako se retinol može koristiti svako veče, kada tek počinjete, dermatolozi savetuju da budete oprezni: svega 2 puta nedeljno je dovoljno za početak. Obično je najbolje da počnete sa nižom koncentracijom, nanoseći samo količinu zna račka na celo lice. Nakon toga, postepeno povećavajte učestalost upotrebe, kako koža postaje otpornija. U zavisnosti od tipa kože, biće vam potrebno nekoliko nedelja da steknete toleranciju na retinol.

retinol

Ipak, kod večine ljudi, znajte da je pravilo što više koristite retinol, više ćete videti rezultate, sve dok ga pravilno koristite. Trebalo bi da ciljate da retinol koristite konzistentno, idealno svako veče. Jačina retinola je važan faktor koji utiče na to da li ćete iskusiti neželjene efekte retinola. Zato je najbolje da počnete sa nižim procentima, oko 0.05% i lagano povećavate jačinu.

Jačina retinola u procentima

Jačina retinola zavisi i od vašeg tipa kože i brige koju želite da rešite. Na primer, ako koristite retinol da tretirate akne, želećete da počnete sa jačom dozom, oko 0.1% ili čak sa retinolom na recept (tretimoin). Ako koristite retinol za kozmetičke svrhe (bore i lepši ten), počnite sa nižim procentom, 0.05% na primer. Posle iskorišćene cele bočice, pređite na narednu jaču dozu. Strpljenje će se isplatiti, ali tolerancija na ovaj sastojak se gradi vremenom, a tako će se umanjivati i mogućnost za upalu i iritaciju kože.

Takođe, važno je da znate da retinol dolazi u različitim formama. Ono što ih odvaja je broj hemijskih konverija, koje su potrebne da retinol dostigne oblik koji je aktivan u koži, a to je retinoična kiselina. Zato nisu svi retinoli isti – retinyl palmitate je slabiji od retinola, koji je slabiji od retinaldehida, koji je opet slabiji od tretinoina (ovo je oblik retinola koji ide na recept).

Povezano: 7 najčešćih grešaka sa korišćenjem retinola koje verovatno pravite

retinol

Šta se dešava kada preterate sa retinolom?

Ako retinol nanosite prečesto, u velikim količinama, ili ste počeli sa visokim procentom – možete razviti tzv. retinolsku opekotinu. To je iritirajući kontaktni dermatitis, koji nastaje upotrebom retinola. Zahvaćena koža je crvena, ljuspasta, vrlo suva, i pecka na dodir, jer je koži narušena barijera. Ovo je posebno vidljivo na tanjim delovima kože, poput regije oko usana i očiju.

Kako tretirati retinolsku opekotinu?

Čim primetite da je koža odreagovala retinolskom opekotinom – momentalno prestanite sa korišćenjem. Ovo će omogućiti kožnoj barijeri da se oporavi. Možete koristiti proizvode za oporavak kožne barijere, poput krema sa pantenolom i ceramidom. Vazelin kao poslednji sloj nege se takođe preporučuje u ovom procesu. Pređite na blaže preparate za umivanje, uvideti hidrirajuće sastojke i ne zaboravljajte SPF kremu, jer retinol čini kožu osetljivom na sunce.

retinol

Kako da sprečite pojavu retinolske opekotine?

  • Koristite količinu zrna graška za celo lice
  • Počnite sa retinolom svega 2-3 puta nedeljno, pa povećavajte učestalost upotrebe
  • Zaštite delova lica koji su skloniji iritaciji, poput očiju, nosa i usana, uz masniju kremu. Ovo će smanjiti naslage retinola u pregibima, kako ne bi došlo do iritacije.

Pročitajte još i: EU je upravo uvela ograničenje za upotrebu retinola – evo šta to znači za nas!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!