Neobična inovacija: Da li je “papirna krema” budućnost skincare-a?

papirna krema

Svi smo čuli već da beauty industrija ima problem sa količinom plastike koja se baca nakon upotrebe proizvoda, ali da li ste znali da ista ova industrija troši ogromne količine vode? Kreme i serumi su tipično formulisani sa 70-90% destilovane vode, što je prilično velika cifra, imajući u vidu da je svega 3% vode na planeti Zemlji dostupno u vidu sveže vode. Zapravo, globalna kriza sa vodom je veoma kritična, tako da se smatra da će do 2025. godine, 2/3 svetske populacije osetiti restrikcije vode. Zato skincare inovacije ne miruju, pokušavajući da osmisle “kremu bez vode” – koja izgleda kao papirna konfeta! Više o ovome saznajte u nastavku teksta.

Papirna krema – inovacija ili šala?

Istraživači u skincare industriji pokušavaju da osmisle održive načine formulisanja proizvoda za negu lica, koristeći minimalne zalihe vode. Tako je tim sa Univerziteta u Istočnoj Engleskoj završio sa novom tehnologijom, koja pretvara vodene i uljane beauty proizvode (poput seruma i krema) u male suve komadiće papira, koji izgledaju poput konfeta.

Istraživači su uspeli da izvuku tečnost iz kreme, a ono što je ostalo u čvrstoj formi jesu vlakna, koja se naslojavaju i formiraju materijal, poput komadića papira. Sve što je potrebno da uradite jeste da dodate kapljicu vode na ovaj papirni disk, kako biste ga momentalno hidrirali. I voila – dobili ste kremasti proizvod za negu.

“Waterless” beauty trend

Trend kozmetike bez vode postao je veoma popularan, tako da danas možemo sretati različite inovantivne “samo-dodaj-vodu” formule. Na primer, na skincare tržištu postoji rastvorljivi disk brenda PULS, za pranje tela, kojem se samo doda voda kako bi zapenio, dok se kesica baca u vodu, koja će je rastvoriti. Zero-waste opcija za sve koji brinu o zaštiti životne sredine. Postoje i tablete brenda MONO koje se ubacuju u staklenu, višekratnu bočicu, koja se napuni vodom kod kuće i pred vašim očima se magično pojavi novi skincare serum!

Kao i svi praškasti proizvodi pre, i “papirne” kreme ili šamponi će drastično smanjiti i karbonski otisak, jer za razliku od tečnosti, ovi proizvodi na zahtevaju mnogo goriva za transport, budući da su lagani. Čak 98% vode iz proizvoda poput krema, SPF krema, šampona i kondicionera se može ukloniti.

Povezano: 5 stvari koje treba da znate o recikliranju kozmetike

Ušteda i tokom proizvodnje

Ipak, ključna razlika gde se “papirni” beauty proizvodi razlikuju od praškastih verzija istih (suvi šampon, suvi kondicioner itd), jeste ta što ne zahtevaju toplotu za sušenje. Mnogi indsutrijski procesi koji kreiraju praškaste suve proizvode zahtevaju procese poput sušenja, koji iziskuje dosta energije i toplote. Ukoliko se suše skupi i delikatni sastojci, poput peptida ili proteina, to je problem, pošto su ovi sastojci osetljivi na toplotu. Na ovaj način gubi se veliki procenat njihove efikasnosti. Zato je “papirna” beauty industrija mnogo bolja u u smislu očuvanja kvaliteta skincare sastojaka, a ušteda prilikom proizvodnje je mnogo veća.

Ostaje da vidimo koliko će ovaj beauty trend zaživeti.

Pročitajte još i: 8 najboljih beauty saveta za uštedu

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!