Šta je “patch test” i zašto treba da ga radite pre korišćenja nove kozmetike?

patch test

Čak i ako koristite najprirodnije kozmetičke proizvode, uvek postoji rizik od alergijske reakcija (eterična ulja i neki biljni ekstrakti su poznati alergeni i iritansi). Kako biste izbegli alergijsku ili neku drugu reakciju prilikom korišćenja novog kozmetičkog proizvoda, poželjno je da pre toga uradite “patch” test, odnosno test senzitivnosti. Ako ne znate šta je “patch” test i kako se radi – u nastavku vam otkrivamo sve o tome!

Ako imate osetljivu ili reaktivnu kožu, nemojte slepo verovati “hipoalergenskim” tvrdnjama sa proizvoda, niti preteranim obećanjima. Uvek budite jedan korak ispred i uvek testirajte nov kozmetički proizvod, pre nego što ga ubacite u rutinu nege.

Šta je “patch” test?

“Patch” test je jednostavan metod provere da li će vaša koža reagovati na nov kozmetički proizvod, bilo da se radi o kremi, sapunu, serumu ili lekovima za topikalnu aplikaciju. “Patch” test je najčešći metod i za proveru na razne alergije.

patch test

Zašto je važan?

Razlog zašto treba da obavite “patch” test jeste izbegavanje ozbiljne alergije reakcije. Alergije nisu samo blago crvenilo -mogu se javiti i u ozbiljnoj formi, poput oticanja kože. “Patch” test je važan, jer će vam pomoći da budete sigurni da je bezbedno da koristite novi skincare proizvod.

Povezano: Ako imate osetljivu kožu, ove kozmetičke sastojke treba da izbegnete!

Kako se radi “patch” test?

#1: Odaberite jedan deo kože

Ovaj test se obično radi na delu kože koji možete pustiti 24h sata bez diranja ili nanošenja nove kozmetike. “Patch” test je najbezbednije raditi na koži iznad pregiba lakta: ona je dovoljno tanka i nežna, poput kože lica.

#2: Očistite tu regiju

Operite i dobro očistite deo kože, na koji ćete naneti proizvod. Ako će se pojaviti reakcija, želite da budete sigurni da je do proizvoda koji ste koristili, a ne do nečeg drugog. Zato se postarajte da ta regija bude čista.

#3: Nanesite malu količinu i čekajte 24h

Nanesite malu količinu kozmetičkog proizvoda koji testirate (krema, serum, tonik, šta god da je u pitanju). Kada se proizvod upio – pokrijte ovu regiju flasterom. Sada je vreme da čekate – bilo bi idealno da čekate 24h pre uklanjanja flastera. Ipak, ako osećajte peckanje, bol ili svrab – odmah uklonite flaster i isperite regiju kože.

patch test

Šta je ono što treba da uočite?

Ako ste alergični na nov kozmetički proizvod – to ćete lako uočiti. Kada tek uklonite flaster, primetićete blago crvenilo kože od samog flastera, ali ono će brzo izbledeti. Ako crvenilo ne izbledi, onda znajte da imate blagu alergiju. Ako je koža crvena, ispupčena, svrbi vas, ili je pokrivena osipom – onda znajte da imate jaku alergijsku reakciju na proizvod. Ako niste sigurni, ili ste imali već alergijske reakcije na proizvode – javite se doktoru, koji je stručnjak za alergije.

Pročitajte još i: Nakit i koža – da li ste alergični na bižuteriju?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!