Nakit i koža: Da li ste alergični na bižuteriju?

alergija na bižuteriju

Ako je vaša koža crvena, iziritirana i imate osip ili osećaj suvoće posle nošenja nakita – možda ste osetljivi na određene metale, poput nikla. Alergija na nikl je pojavljuje na mestu gde nakit dodiruje kožu, i česta je na regijama tela i lica na kojima nosite narukvice, prstenje, ogrlice i minđuše. Kako biste odredili da li je nikl uzrok kontaktnog dermatitisa, u nastavku donosimo mišljenje i savete medicinskog estetičara!

Kako da znate da ste alergični na nikl?

Kada koža reguje na bižuteriju, to običnu bude u formi oticanja, osipa ili crvenila. Svako može postati alergičan na nakit, samo zavisi na koju ćete vrstu metala odreagovati. Većina jeftine bižuterije ima sloj zaštite, koji vas štiti od nikla ispod, ali tokom vremena i nošenja, ovaj sloj se istanji, tako da je vaša koža sada u direktnom dodiru sa niklom.

Kako da odredite da li je to crvenilo ili osip baš od nakita? Lako! Ako vidite reakciju kože na mestu gde ste tog danas nosili nakit, znate ko je krivac. U najvećem broju slučajeva, koža koja je bila u kontaktu sa niklom će postati topla, crvena, otečena i svrbeće vas.

Povezano: Evo kako da sprečite pojavu tragova od nakita na koži!

nakit

Kako da sanirate posledice?

Ako je reakcije kože jaka, trebalo bi da posetite dermatologa. Ako je reakcija manja, trebalo bi da nanesete kremu sa 1% hidrokortizona iz apoteke. Takođe se preporučuje da na tu regiju nanesete pantenol ili CICA kremu, koja reparira oštećenja kože.

mast za alergiju

Koji nakit je hipoalergijski?

Na sreću, postoji nakit koji može sprečiti alergijsku rekaciju, jer ne sadrži nikl. To su obično ogrlice, minđuše, prstenje i narukvice koje sadrže kombinaciju metala popout zlata, hirurškog čelika i titanijuma. Takođe, žuto zlato, sterling srebro i platina su bezbedni i hipoalergenski materijali.

Pročitajte još i: Kako da očistite nakit da sija kao nov?

error: Content is protected !!