Kako da očistite nakit da sija kao nov?

By  |  0 Comments

Ako ste dama koja ne može da zamisli svoju svakodnevicu bez omiljenih minđuša, lančića ili prstena, onda sigurno znate da nakit vremenom i nošenjem izgubi sjaj i isprlja se. Faktori koji uzrokuju ovo su znojenje, dodir sa kožom, kontakt sa kozmetikom i vodom, svakodnevna prašina i nečistoća… Zato vam u nastavku donosimo najbolje “uradi sama” metode za čišćenje nakita!

Kako da same očistite nakit?

Od svakodnevnih komada pa sve do unikatnih dragulja koje nosite u specijalnim prilikama, velika je verovatnoća da vašem celokupnim nakitu treba dobro ribanje i čišćenje. I obično to shvatimo tek kada se spremamo za svečanu priliku, a onda je već kasno za čišećnje. Evo kako možete da odvojite svega sat vremena jednom u par meseci da sredite kompletnu kolekciju nakita, da sija kao nova!

Čišćenje srebrnog nakita

Ako nemate pri ruci specijalan proizvod ili vlažne maramice posebno namenjene čišćenju srebra, evo kako ga možete očistiti kod kuće:

#1: Soda bikarbona

Za jače i veće mrlje na srebru, umotajte nakit u aluminijumsku foliju i ubacite ga u mešavinu sode bikarbone i ključale vode. Nečistoća će preći sa srebra u vodu, zato će voda postati mutna, zahvaljujući procesu koji se zove razmena jona. Ovde nije potrebno nikakvo robanje. Potom samo istrljajte nakit mekom krpicom.

čišćenje nakita

#2: Deterdžent za suđe

Pomešajte par kapi deterdženta za suđe sa toplom vodom. Umočite mekanu krpicu u rastvor i itrljajte srebro kako biste uklonili nečistiće. Isprite hladnom vodom i istrljajte nakit suvom mekom krpicom.

#3: Pasta za zube

Isto kao što blagi abrazivi uklanjaju mrlje sa zube, isto će učiniti i sa srebra. Nanesite malo guste bele paste za zube (ne gel), na zarpljano srebro i trljajte veoma nežno prstim ili mekom četkicom. Potom isperite mlakom vodom i “izbuffirajte” srebro za sjaj.

Povezano: Izbor nakita prema horoskopskom znaku

Čišćenje zlatnog nakita

Očistite zlatne narukivice, lančiće i minđuše uz blagi rastvor par kapi deterdženta za suđe i tople vode. Male komade nakita ubacite u cediljku i potopite u raswtvor, a velike komade možete direktno staviti u činiju da se natapa 5 minuta. Promućkajte komade nakita u vodi i izvadite ih da se suše na mekoj krpici. Pređite starom četkicom za zube preko prevoja i karika. Isperite i izbuffirajte mekom krpicom.

čišćenje nakita

Čišćenje bižuterije

Čišćenje bižuterije je veoma nezgodno, jer nikada ne možemo znati tačan sastav metala, jer nešto što je dobro za jedan metal, nije dobro za drugi. Zato su najsigurnije metode čišćenja one koje NE uključuju potapanje, već nežno čišćenje četkicom za zube i rastvorom deterdženta i tople vode. Nakon nežnog trljanja četkicom za zube, komad bižuterije isperite vodom i osušite fenom za kosu.

Kako da brinete o nakitu?

  • skinite prstenje pre pranja ruku, nanošenja kozmetike, čišćenje kuće, kako bi bilo duže čisto
  • ne nosite nakit dok plivate – hlor i so mogu oštetiti metal
  • prebrišite bisere mekom krpicom posle svakog nošenja, da uklonite tragove masnoće sa tela i parfema, koji ih mogu požuteti
  • na držite srebro u kutijici za nakit – nosite ga! Srebro je sjajnije što ga više nosite, jer trenje usporava tamnjenje.
  • vredan nakit nosite kod draguljara koji će proveriti njihovo stanje i sigurnost kamenja u prstenju.

Pročitajte još i: Evo kako da sprečite pojavu tragova od nakita na koži

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!