5 skincare proizvoda koji se koriste isključivo NOĆU!

noćna nega kože

Nega kože je puna pravila: skini šminku, ne zaboravi antirid, nanosi redovno SPF faktor, i sačuvaj određene proizvode za noćnu negu! Ovo poslednje nije uvek očito, ali je definitivno važno. Zato vam uvek preporučujemo da imate odvojenu dnevnu i noćnu rutinu nege kože. Određeni kozmetički sastojci se koriste isključivo noću, jer često uzrokuju pojačanu foto-osetljivost kože. Neki od njih su namenjeni da se koristite tokom perioda samoobnavljanja kože (poput noćne kreme). Zato vam u nastavku donosimo listu od 5 skincare proizvoda koji se koriste isključivo u večernjoj rutini!

Koji proizvodi se koriste samo uveče?

#1: Retinoidi

Retinoidi su oblik vitamina A i i poznati su po tome što deluju na više kožnih problema odjednom: akne, flekice, bore, opuštenost kože. Retinoidi su različiti oblici retinola, koji mogu biti slabiji ili jači. Razlog zašto se koriste tokom noći jeste taj što ovaj sastojak izaziva pojačanu osetljivost kože na sunce, i samim tim povećava mogućnost nastanka fleka ili opekotina. Koža posle retinola biva podmlađena, jer se ubrzava proces prirodne smene starih i novih ćelija kože, a mlada koža je ranjiva.

Osim toga, retinol je izuzetno nestabilan pod dnevnim svetlom – ono ga razgrađuje. Zato se retinol koristi samo uveče, a ujutru je obavezna SPF krema sa zaštitnim faktorom.

Isprobajte Skinology RETINOL serum za lice, sa vitaminom E, na uljanoj osnovi.

noćna nega kože

#2: AHA i BHA kiseline

AHA kiseline (poznatije kao voćne) deluju kao eksfolirajuće kiseline koje zaglađuju teksturu kože i popravljaju izgled fleka, bora i proširenih pora, dok BHA kiseline “otpušavaju” pore i uklanjaju sebum iz njih. Ovi sastojci mogu učiniti da koža burnije reaguje na UV zračenje. Zato se uvek kiseline koriste kao deo večernjeg režima nege kože. Najbolje je da ne kombinujete retinol i kiseline u istoj noćnoj rutini, već da ih smenjujete – jedno veče retinol, a drugo kiseline.

Mi vam predlažemo Skinology AHA 5% tonik sa voćnim kiselinama.

#3: Noćne kreme

Dok su dnevne kreme tipično laganije i formulisane sa SPF faktorom, noćne kreme su gušće, i pružaju jaču negu. One često sadrže i sastojke namenjene samoobnovi kože, jer je to prirodan proces koji se odvija tokom večernjih sati. Noćne kreme su masnije, hranljivije, i bogate regenerišućim sastojcima. Stoga je njihova namena samo tokom večernje rutine, a za jutro je mnogo pogodnija laganija formula sa SPF faktorom.

Povezano: Jutarnja vs. večernja rutina nege – ista ili različita?

#4: Noćne “sleeping” maske

Pošto sigurno ne spavate tokom dana, noćne “sleeping” maske se očisto koriste u večernjoj rutini, pre odlaska u krevet. One su kremaste ili gelaste, i spakovane u teglicu, poput kreme. Razlika u odnosu na noćnu kremu je koncentracija aktivnih sastojaka. Ove maske se nanose kao poslednji korak u večernjoj rutini. Ujutru ćete se probuditi osveženi, hidrirani i blistave kože. Da li može bolje od toga?

noćna nega kože

#5: Ulja za lice

Ulja za lice pružaju intenzivnu hidrataciju i ishranu za kožu, kako bi ona ostala jedra i elastična. Zašto je noćna rutina najbolje vreme da korisite ulje? Osim očitog razloga – masnoća i težina, ulje za lice je najbolje koristite uveče zbog specifičnog ritma produkcije sebuma. U različito doba dana, koža proizvodi različitu količinu sebuma. Ujutru, koža se više masti. Zato je najbolje da ulje koristite u momentu kada se koža samoobnavlja, a to je noć.

Pročitajte još i: Koja je razlika između noćne kreme i sleeping maske i zašto vam trebaju obe?

error: Content is protected !!