Puževa sluz: Zašto je ovaj kozmetički sastojak postao popularan u korejskoj kozmetici?

puževa sluz

Skincare industrija uvek donosi neke nove ”trendy” kozmetičke sastojke – neki su dobro poznati i prihvaćeni, a neki su, u najmanju ruku – čudni. Jedan od sastojaka koji već par godina ”trese” beauty scenu jeste puževa sluz. Kada pomislite na puževe, poslednja stvar na koju sigurno pomišljate je – nega kože. Ipak, ova spora i ”ljigava” stvorenja proizvode sluz koja kožu čini hidriranom i mladolikom. Korejci su majstori da ove neobične sastojke pretvore u efikasne serume, a više o tome pročitajte u nastavku.

Šta je tačno puževa sluz?

Puževa sluz je supstanca koju luče puževi, a na listi sastojaka se može naći pod nazivom ”snail secretion filtrate”. Ova sluz sadrži glikoproteine, hijaluronsku kiselinu i glikolnu kiselinu, a svi ovi sastojci imaju dobro poznate benefite za kožu. Iako su Korejci doprineli popularizaciji ovog sastojka, samo otkriće ovog skincare sastojka možemo pripisati Čileancima, koji su tokom 1980-ih. Naime, uzgajivači puževa su primetili da su ruke veoma mekane nakon rada sa puževima. Tako je nastala prva čileanska krema sa ovim sastojkom – Elicina.

puževa sluz

Šta puževa sluz čini za kožu?

Iako nema previše naučnih studija koje su rađene na temu efekata puževe sluzi, možemo se osvrnuti na zaključke koje korišćenje puževe sluzi donosi. Zahvaljujući hijaluronskoj kiselini, hidrirajuća svojstva ovog sastojka jačaju kožnu barijeru i zaključavaju vlagu. Glikolna kiselina stimuliše kolagen, što umanjuje vidljivost bora i finih linija, i takođe koži daje blistavi, mladoliki sjaj. Puževa sluz sadrži i cink, koji je protivupalni sastojak, kao i alantoin, koji umiruje iritaciju. Zato možete očekivati blistavu i mekšu, više hidirranu kožu, ukoliko konstantno koristite puževu sluz.

Povezano: 5 prirodnih sastojaka azijske kozmetike na koje treba da obratite pažnju

Da li postoje neki negativni aspekti korišćenja puževe sluzi?

Ne postoji puno istraživanja koja govore na ovu temu, ali puževa sluz je sastojak koji se dobro toleriše. Naravno, kao i kod svakog sastojka, alergije su moguće. Zato uvek nanesite malu količinu na malu regiju lica, kako biste testirali kožu za eventualnu reakciju.

puževa sluz

Šta treba da potražite u proizvodu sa puževom sluzi?

Kada tražite efikasan proizvod sa puževom sluzi, trebalo bi da potražite formulu koja kombinuje antioksidante i retinol, kao i sastojke poput vitamina C, glikolne kiseline i druge hidrirajuće sastojke. Najčešće, puževu sluz ćete pronaći u serumima i kremama sa anti-aging svojstvima. Ukoliko želite da iskoristite hidratantna svojstva puževe sluzi, okrenite se kremama. Ako želite anti-aging svojstva, odaberite serume ili esencije sa ovim sastojkom.

Pročitajte još i: Korejska vs. evropska kozmetika – po čemu se razlikuju?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!