Napojite kožu: Idealna rutina nege za SUVU kožu lica

suva koža lica

Ako čitate beauty portale i pratite vodeće skicnare influensere, sigurno ste do sada primetili da je većina saveta i tekstova sa tematikom masne kože i problematike koja njhu prati (akne, mitiseri, proširene pore, mašćenje). Vrlo malo pažnje se posvećuje suvoj koži i njenoj pravilnoj nezi. Tu smo da to ispravimo – uz najbolje savete dermatologa, donosimo vam pravilnu rutinu nege suve kože lica, koju možete prilagoditi svojim preferencijama!

Pravilna nega suve kože

Suvoj koži, za razliku od dehidrirane, nedostaju masnoće, koje je čine elastičnom i jedrom. Suva koža takođe ne može da se odbrani od sredine i spoljašnjih faktora kao što su polucija, vremenski uslovi, suv vazduh… Kada je koža suva, ona razvije sitne mikroskopske pukotine u svom spoljašnjem sloju, koji ometa zadržavanje vode unutar nje. Zato je pravilna rutina nege ujutru i uveče ključna za zdravu barijeru kože i njenu hidrataciju.

Povezano: Suva vs. dehidrirana koža – Da li znate razliku?

Čišćenje

Kada birate čistač za suvu kožu, oslonite se na one koje hidriraju, a ne lišavaju kožu potrebnih masnoća. To znači da treba da potražite čistač koji ne peni (nema sulfate), a sadrži hidrirajuće sastojke poput hijaluronske kiseline, ceramida, glicerina itd. Ovakvi proizvodi uklanjaju masnoću i prljavštinu sa kože, bez remećenja spoljašnjeg sloja kože, što je slučaj sa penastim umivalicama. Dakle – birajte kremaste ili mlečne umivalice, dizajnirane za suvu kožu.

Izbegavajte: micelarne vode, pene, pilinge i gelove za umivanje.

čišćenje suve kože

Toniranje

Važan korak u nezi suve kože je hidratantan tonik, koji će povratiti prvi sloj vlage i napojiti kožu posle čišećnja. Birajte hidrirajuće tonike, bogate sastojcima poput aloe vere, estrakta krastavca, hijalurona, pantenola, ružine vodice i utapakajte ga prstima u kožu.

Izbegavajte: tonike sa alkoholom, limunom, kiselinama.

Naš predlog je Skinology Hydro Force tonik sa hijaluronskom kiselinom.

tonik za suvu kožu

Serum

Vrlo je važna slojevita nega suve kože. Posle tonika, dok je koža još vlažna, nanesite hidrirajući serum, na bazi hijaluronske kiseline, uree, glicerina, pantenola, glikoproteina, glečerske vode i drugih sastojaka. Oni će koži povratiti vlagu i zadržati je unutar kože. Čim se serum upije, odmah ga “zaključajte” kremom, kako vlaga ne bi isparila.

Izbegavajte: serume na bazi voćnih kiselina i visokog procenta vitamina C.

Naša preporuka je Skinology Serum sa 5% uree i hijaluronskom kiselinom.

serum za suvu kožu

Hidratantna krema

Za suvu kožu potražite dnevnu kremu koja sadrži sastojke koji će omekšati grubu kožu, uvući hidrataciju i formirati zaštitni omotač na površini kože, koji će je zaštititi od sredinskih uticaja. Neka to bude gušća zaštitna krema bogata uljima i puterima, sa obaveznom SPF zaštitom. Zašto? Kada suva koža nije zaštićena faktorom, postaje mnogo ranjivija na sunčevo zraćenje i time još slabije zadržava vodu.

Izbegavajte: lagane gelaste kreme koje su nedovoljne za suvu kožu kao i one matirajuće.

Naš predlog je Skinology Hydro Force hidrirajuća krema sa arganom i hijaluronom.

krema za suvu kožu

Ulje za lice

Ono što suvoj koži fali jesu ulja. Zato ih morate nadomestiti uz odgovarajući proizvod. Predlažemo vam da odaberete kvalitetno ulje za lice, bogati lipidima i omega masnim kiselinama koje će koži povratiti gipkost i mekoću. Predlažemo ulja argana, makadamije, badema, divljeg šipka ili pasjeg trna ili neku uljnu mešavinu koja će nahraniti vašu suvu kožu. Nanesite ga samostalno preko kreme, ili umesto kreme u večernjoj rutini.

Izbegavajte: ulja sa dodatkom eteričnih ulja, jer iritiraju suvu kožu

Mi vam preporučujemo Essentials Čisto biljno ulje argana.

Maska za lice

Najveći benefit za hidriranje suve kože dobićete od kremastih hidrantantnih i sheet maski. Birajte one sa sastojcima poput ovsenih pahuljica, hijaluronske kiseline, uree, bisabolola, pantenola itd. Sheet maske su idealne za preko dana, a noćne sleeping maske za preko noći.

Izbegavajte: glinene maske, maske sa ihtiolom, salicilnom kiselinom i pročišćavajuće maske.

maska za suvu kožu lica

Pročitajte još i: Šta je urea, i zašto je tako poželjan sastojak za suvu kožu?

error: Content is protected !!