5 stvari koje NE SMETE da radite svojoj koži!

nega lica greške

Živećete još mnogo dugo unutar vaše kože, zato bi trebalo da se brinete o njom sa poštovanjem i svom negom koju ona zaslužuje. Koža je naš najveći organ i čini čak 15% naše težine. Briga o njoj je izuzetno važna! Svi znamo za neke stvari koje nikako ne smemo da joj radimo, ali ovih 5 stvari koje slede u nastavku, su ubedljivo ono najgore što joj možete uraditi. Ne zaboravite da koža pamti, i sve što joj uradite, videće se kao posledica kroz godine koje slede!

Šta nikako ne smete raditi koži lica?

#1: Over-exfoliating (preterano pilingovanje)

Piling je sjajan proizvod za kožu, jer uklanja mrtve ćelije koje zapušavaju pore i dovode do mitisera i bubuljica. Ali postoji i druga strana ekstrema, a to je preterano pilingovanje, koje se radi previše agreisvno i prečsto. Na taj način ćete sigurno izgrebati površinu kožu, i njeni zaštitnu barijeru, ostavljajući je otvorenu ka infekcijama i izloženu toksicnima iz životne sredine.

Balans je ključ – izbegavajte preveliki pritisak dok koristite piling. Birajte one pilinge sa sitnim granulama, koji nisu previše abrazivni prema koži. Ako imate suvu ili osetljivu kožu, savetujemo piling jednom nedeljno, ako imate normalnu ili kombinovanu kožu – 2 puta nedeljno, a ako ste vlasnica masne kože – možete do 3 puta nedeljno vršiti piling.

piling kože

#2: Ceđenje bubuljica i mitisera

Svi znamo da ne treba da sami cedimo bubuljice i mitisere, ali istina je takva, da kada nam izađe napozvani gost na sred čela, odmah dobijamo poriv da ga istisnemo. Ali, znajte da što više stiskate i čačkte bubuljicu, više upale stvarate ispod nje. Takodje – sve bakterije sa prstiju će završiti po vašoj koži i ućiće u rupu koju ste sami sebi napravili ceđenjem akne.

Ovo posebno važi za cistične akne – njih treba da rešava samo dermatolog! Budite nežni prema koži – tretirajte je kao bebu! Nežno je tapkajte peškirom, ne trljrajte oči, ne cedite bubuljice i redovno je negujte!

Povezano: Potkožne bubuljice – Kako da ih tretirate kod kuće?

#3: Ne štitite kožu od sunca

Sigurno ste čuli koliko je važna SPF zaštita kože od sunca, i to svakodnevno! Ako ste i dalje od onih dama koje ove preparate koriste samo na letovanju, iznećemo vam informaciju da je za oko 90% vidljiva znakova starenja krivo – Sunce!

Sigurno znate planetarno popularnu fotografiju penzionisanog vozača kamiona, koje je 35 godina proveo u kabini kamiona, vozeći po sunčanim putevima Amerike. Leva strana lica je konstantno bila izložena sunčevim zracima, a desna nije! Mislimo da se to jako dobro vidi na fotografiji – koja je razlika u tekturi, boji i starosti kože lica sa leve i desne strane!

Potražite SPF kremu sa faktorom od bar 25, i sa UV zaštitom od 4 zvezdice ili iznad (ili PA+++). SPF faktor vas štiti od UVB zraka koji mogu da opeku kožu, a UVA (PA) zaštita štiti od UVA zraka koji penetriraju dublje u kožu, i uništavaju kolagen.

Povezano: Zašto je SPF krema najbolji anti-aging proizvod koji imate?

#4: Idete na spavanje sa šminkom

Ovo je skincare greh broj jedan! Ako vas, posle noćnog izlaska mrzi da uklonite šminku, znajte da ste na ovaj način jako naštetili koži lica! Šmina, zajedno sa nečistoćama, puni pore, i uzrokuje nastanak akni, mitisera, i okidač je za preterano lučenje sebuma. Osim toga, ova loša praksa dovodi do bržeg starenja kože.

Zato UVEK, ali uvek, skinite šminku pred spavanje, makar vlažnim maramicama (koje inače ne preporučujemo kao metod skidanja šminke, ali bolje išta nego ništa).

#5: Zaboravljate na oči i vrat

Ako ste pročitali ova pravila, onda znate kako da se brinete o koži lica, ali ono što žene često zapostave, a utiče na sveukupan izgled kože, jeste okoloočna regija i vrat. Lepezaste borice oko očiju i bore na vratu su očiti znaci starenja, čak i kada lice izgleda besprekorno! Nastavite vaš režim nege lica i na vrat, a za okoloočnu regiju odaberite poseban antirid, koji će hidrirati nežno okoloočno područje. Budite nežni, i antirid utapkavajte domalim prstom, a vrat mažite pokretima ka naviše, da ne biste vukli kožu na dole!

Naša preporuka je Skinology Antirid krema, posebno prilagodjena nežnoj zoni oka.

antirid krema

Pročitajte još i: Pet stvari koje ne treba da radite ako imate masnu kožu!

error: Content is protected !!