Zamor filera ili – Šta se dešava kada preteramo sa ubrizgavanjem filera u lice?

Nije tajna da je u poslednjih nekoliko godina drastično povećavana upotreba injektibilnih filera za lice. Globalno tržište dermalnih filera je procenjeno na oko 5 milijardi dolara u 2022. godini! Procenjuje se da će se do 2029. godiine ta cifra udvostručiti. Žene i muškarci su definitivno poludeli za filterima, ali koliko god da su ove injekcije mladosti primamljive, neke stvari treba ipak da imamo u vidu. Jedna od njih je “zamor filera”, iliti “filler fatigue”, neželjeni efekat preteranog i čestog ubrizgavanja filera na isto mesto, na šta kozmetički dermatolozi i plastični hirurzi sve više upozoravaju i gledaju kod pacijenata.

Šta su tačno dermalni fileri?

Dermalni fileri su injekcije filer supstanci (najčešće hijaluronske kiseline) koje momentalno vraćaju mladolikost licu, jer mogu poboljšati određene crte lica (usne, liniju vilice, ispeglati bore itd). Filerima se može kreirati i simetričnost lica, na regijama kao što su brada i nos, a mogu se ispraviti i nesavršenosti nosa, npr.

Oni se injektiraju u kožu i kako bi se zagladile linije, omekšale bore, nadokadnio izgubljeni volumen i naglasile facijalne konture. Fileri variraju po sastavu, tako da se različiti fileri koriste za različite delova lica. Na primer, “Restyalane” se koristi za deo oko očiju, “Radiesse” može pomoći kod nazolabijalnih pregiba i vilice”, a “Juvederm Volbella” se koristi da popuni usne. Naravno, osoba koja aplicira filere (obavezno doktor) mora biti veoma obučena iz oblasti anatomije lica, i razumeti kako različiti fileri mogu uticati na različite regije.

Povezano: Popunjavanje lica filerima – za i protiv

zamor filera

Šta je onda “zamor filera”?

Zamor filera se dešava kada u isto regiju konstantno ubrizgavate previše filera. Ovo dovodi do toga da se koža opusti i “padne” kada se filer prirodno razgradi, što dovodi do pada izgleda lica (“droopy” efekat). Kako biste ovo lakše razumeli, zamislite kožu tela kada se naglo debljate pa mršavite – koža više na može da se “vrati nazad”, jer je maksimalno razvučena.

Verovatno mislite da ne morate brinuti o zamoru filera, sve dok ne ubrizgavate velike količine. Većina žena zapravo i aplicira male količine, za prirodan izgled. Ipak, zamor filera se često dešava sasvim slučajno. Klijenti pomisle da im se filer razložio, i dođu po novu “dozu”, očigledno prerano. Neiskusni doktori onda apliciraju novu količinu filera, preko one koja se nije već razgradila, što rezultira “previše nafilovanim” izgledom.

View this post on Instagram

A post shared by Split Rock Aesthetic Institute (@splitrockaesthetic)

Zamor filera se dešava i kada klijent ili doktor izgube osećaj za prirodan izgled, što se često dešava u estetici. Tokom godina, smatraćete da vam je potrebno sve veća doza filera za isto mesto, jer ste izgubili osećaj šta je to “prirodno” za vas.

Pošto zamor filera dovodi do prirodnog pada izgleda lica, problem može postati začarani krug! Pacijent postaje “rob filera”, kako bi  popunio prazne voumene kože koja je pala. Oprezni i stručni plastični hirurg mora znati kada da prestane sa filerom i koliko vremena mora proći između procedura.

Povezano: Sve što treba da znate pre nego što se odlučite na filere u usnama

Znaci da imate zamor filera

“Prenampupani” izgled lica je najveći indikator da sasvim sigurno idete ka ovom problemu. Uvek pitajte bliske prijatelje i porodicu za njihovo nepristrasno mišljenje, i odaberite visokokvalifikovanog doktora, i pratite njegove savete.

Ovo su specifični znaci zamora filera:

  • Pojava ekstremne zategnutosti lica – poput razvučenog “joker” izgleda
  • Vidljivo grudvanje filera na mestima gde je on ubrzigan
  • Nove neprirodne konture lica
  • Nadutost koja traje nedeljama posle inejkcije
  • Ravan izgled oko usana i nosa
  • Nemogućnost da s lakoćom pomerate facijalne mišiče. Govor ili način jela se mogu promeniti, ili se možete osećati nelagodno dok pričate ili jedete.
  • Vaše usne se ne mogu zatvoriti do kraja
  • Koža koja visi kada filer popusti

Kako da sprečite zamor filera?

#1: Idite kod najboljih doktora

Najbolji način da sprečite ovu estetsku katastrofu jeste da idete kod najkvalifikovanijih plastičnih hirurga ili dermatologa, sa reputacijom prirodnih look-ova i bogatim portfoliom slika pacijenata. Tražite da vidite skorašnje rezultate pacijenata i budite oprezni sa primera koji deluju “napumpano”

#2: Ostanite na režimu koji vam je doktor preporučio

Fileri običnu traju oko 12 meseci, zato se priprazite doktora koji vas požuruju da sledeću dopunu odraditi češće od toga. Ili su potpuno nesvesni ovog tajmlajna ili samo imaju profit na umu.

#3: Slikajte se pre i posle

Slike “pre” i “posle” su veoma važne, da dokumentuju put odakle ste počeli i gde ste stigli, kada je reč o filerima. Vaš doktor bi trebalo da ovo radi, ali i vi načinite svoje fotografije.

#4: Dodajte i druge procedure uz to

Dermalni fileri nisu jedini način da postignete mladoliki izgled. Na primer, botoks može pomoći kod izglađivanja bora i linija oko očiju i čela, a potom i tretmani poput microneedling-a, RF lasera koji stimulišu kolagen itd.

zamor filera

Šta raditi ako se desi zamor filera?

Ako sumnjate na zamor filera, postoji par stvari koje možete učiniti da povratite stari izgled sebe. Ako i posle nedelju-dve posle ubrzigavanja i dalje imate “prenapunjen” izgled te regije, možda je pametno da filere razgradite.

Razgradnja prenapunjene regije se radi injekcijama enzima (hijaluronidaze), koja topi naslage filera. Procedura traje 20-30 minuta i potrebno je više sesija u zavisnosti od količine filera koja se razgrađuje kao i broja procedura koje ste imali. Naravno, kada razgradite filer, primetićete gubitak volumena i dehidrataciju tkiva. Ovo je privremeno – ako prepunjavanje filerom nije bio serijski problem kod vas. Vaša prirodna zaliha hijaluronske kiseline u koži će se obnoviti tokom par nedelja i trebalo bi da vam se koža vrati na mesto.

Ako je filer nerazgradiv (tj. trajan) – mora se ukloniti hirurškim putem. Kod ekstremnijih slučajeva zamora filera, kada je viseća koža trajni problem, onda treba potražiti i pomoć plastičnog hirurga ili estetskog doktora, koii će uraditi tretmane zatezanja kože, poput Morpehus 8 ili Ultherapy.

Pročitajte još i: Ruske usne – nova trendy tehnika povećanja usana

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!