10 grešaka kod lakiranja noktiju koje sigurno pravite!

lakiranje noktiju

Ne morate biti profesionalni manikir da biste odradili dobar posao kod lakiranja noktiju, ali bi trebalo da se pazite uobičejenih grešaka kod lakiranja noktiju – od korišćenja starog laka za nokte, do lakiranja noktiju pred spavanje. Svi smo nekada u životu pravili ove greške sa lakiranjem noktiju, tako da znajte da niste same. Evo kako da ih sprečite!

Najčešće greške kod kućnog lakiranja noktiju

Greška #1: Preskačete base coat

Koja od vas nije pomislila nekada da u žurbi može preskočiti bazni lak? E pa, znajte da je ovo početnička greška – base coat zaglađuje površinu nokatne ploče, za besprekoran finiš, poboljšava vezivanja laka za nokat i sprečava da pigment iz laka preboji nokatnu ploču. Ovaj dodatni korak je zaista vredan, tako da ga nemojte preskakati!

Greška #2: Preskačete top coat

Ako preskačete završni lak za nokte, to znači da manikir lišavate sjajnog finiša, ali ujedno sprečavate i njegovu dugotrajnost. Nail tehničari preporučuju da svakog dana nanesete po 1 sloj top coata na nalakirane nokte, kako biste maksimalno produžile trajnost manikira.

lakiranje noktiju

Greška #3: Ne odmastite nokte pre lakiranja

Nokatna ploča prirodno sadrži ulja, koja je hrane i čine elastičnom. Osim toga, redovno mazanje krema za ruke i ulja za zanoktice dodatno zamašćuju nokat. Setite se da se ništa neće zalepiti za masnu površinu – zato je važno da površinu nokta dobro odmastite pre lakiranja. Prebrišite nokatnu ploču tuferom na koji ste naneli apotekarski alkohol.

Greška #4: Mućkate bočicu laka za nokte

Kada promućkate lak za nokte pre mazanja, ova praksa zarobljava vazduh unutar bočice, što stvara balončiće dok mažete lak. Oni se stvaraju i kada grubo i brzo ubacite četkicu nazad u bočicu, zato nikada nemojte “pumpati” četkicu u bočicu. Uvek rolajte bočicu laka u dlanovima ako želite da ga promešate pre upotrebe.

Greška #5: Nokte lakirate u vreloj ili vlažnoj sredini

Manikir tehničari imaju izreku: “nikada nemojte lakirate nokte tokom oluje”. Vazduh u kojem lakirate nokte mora biti suv, jer previše vrućine ili vlage sprečava sušenje laka za nokte, i vrlo verovatno izaziva balončiće koji kvare efekat manikira. Ovo isto važi za lakiranje noktiju na vetrovitoj terasi – balončići će biti izvesni! Uvek nokte lakirajte u suvoj i hladnoj prostoriji.

lakiranje noktiju

Greška #6: Koristite star lak za nokte

Nema ništa depresivnije od bacanja omljenog laka za nokte, koji je zgusnuo i odslužio svoje. Kako lak za nokte “stari” tečnost isparava, uzrokujući da se lak zgusne i postane “žvakast”. Ovo čini aplikaciju mnogo težom. Stari lak za nokte se ne lepi dobro za nokatno ploču, poput svežeg laka. Trebalo bi da jednom godišnje pretresete kolekciju lakova za nokte i zamenite sve one koje ste kupili pre više od 12 meseci.

Povezano: Beli lak za nokte – 5 saveta za besprekorni beli manikir

Greška #7: Nanosite debeli sloj boje

Ovo je svaka od nas uradila nekoliko puta: kako bismo kompenzovale boju koja izgleda svetlo i prozračno, obično nanesemo mnogo deblji sloj na nokatnu ploču. Na ovaj način, laku treba mnogo više vremena da se osuši, a što mu više vremena treba, veća je šansa da ćete ga razmrljati. Umesto debljeg sloja, nanesite tanke, ujednačene slojeve i čekajte par minuta između. Na ovaj način lak će se mnogo brže osušiti.

Greška #8: Izbegavate celo područje kutikule

Ako niste veoma precizni oko lakiranja predela oko kutikule, vaš manikir će sigurno delovati neuredno. Ali, nema potrebe da ostavite veliki prostor između laka i kutikule – dovoljna je širina jedne dlake! Trebalo bi da priđete što je moguće bliže kutikuli: postavite četkicu blizu nje i laganim pritiskom da raširite četkeicu. Potom, podignite četkicu i utisnite lak prema zanoktici, stopirajući se kod nje, bez dodiranja. Potom, svucite četkicu ka vrhu nokta, okrećući nokat na levo i na desno, kako biste nalakirale ivicu.

lakiranje noktiju

Greška #9: Perete sudove ili kosu posle lakiranja

Vrela voda je prirodan neprijatelj laka za nokte. On podiže boju sa nokatne ploče i uzrokuje pucanje i lomljenje laka. Zato je najbolje da sačekate najmanje 6 sati pre potapanja ruku u vruću vodu. Trebalo bi da nosite rukavice ako radite kućne poslove, poput pranja sudova ili ribanja kade, a da kosu perete mlakom vodom, a na vrelom.

Greška #10: Nokte lakirate pred spavanje

Iako će nokti biti naizgled suvi posle 20-30 minuta, zapravo je potrebno punih 24 sata da se lak na noktima u potpunosti osuši. Super lak trik za brže sušenje noktiju je da nokte stavite pod mlaz veoma hladne vode, i držite tako 3 minuta. Hladna voda će stegnuti lak i skratiti vreme sušenja. Pripazite samo da mlaz nije direktan i prejak, jer silina vode može razmrljati lak.

Pročitajte još i: 10 načina da skinete lak za nokte sa i bez skidača

error: Content is protected !!