Baza za lak vs. nadlak: Isti ili različiti, i zašto treba da ih koristite?

baza za lak i nadlak

Ako same lakirate nokte kod kuće, verovatno ste se zapitale, da li vam je baš neophodna bazni lak (base coat) i nadlak (top coat)? Ova dva proizvoda se nekada čine kao višak, koji produžava vreme kućnog manikira, ali profesionalni nail tehničari se kunu u ova dva proizvoda – nijedan manikir nije potpun bez njih. Iako možda smatrate da se radi o običnom providnom laku koji daje sjaj, varate se! Bazni lak i nadlak su dva potpuno različita proizvoda, sa različitim ulogama. U nastavku otkrivamo razlike između njih, kao i razloge zašto treba da ih uvedete u manikir rutinu.

Bazni lak (base coat) – zašto vam je potreban?

Bazni lak je osnova dobrog manikira, jer predstavlja barijeru između laka i noktiju. On je prozirne ili mlečne boje, lepljive konzistencije i nanosi se na čist nokat, pre nanošenja laka za nokte. Bazni lakovi hrane nokat i sprečavaju prebojavanje nokatne ploče (posebno od tamnih lakova). Dobar bazni lak sadrži vitamine, minerale, kondicionere i hidratantne supstance. Različite formule baznog laka mogu tretirati različite probleme noktiju, poput listanja, lomljenja, sporog rasta.

Bazni lak kreira glatku površinu nokatne ploče, popunjava brazde i čini da se lak za nokte čvršće “zalepi” za nokat. Bazni lakovi sadrže veću koncentranciju molekula celuloze, istih vlakana koje sadrži i povrće, što mu daje jačinu i lepljivost, potrebne za pripremu nokatne ploče. Dodatak plasticizera i polimera znači da će vaš lak koji nanesete preko biti fleksibilan i savijati se zajedno sa noktom, umesto pucanja ili ljuspanja.

Povezano: 5 trikova koje morate znati pre nego što nanesete tamni lak za nokte

baza za lak i nadlak

Nadlak (top coat) – zašto vam je potreban?

Trešnjica na tortu svakog manikira je kvalitetan top coat – nadlak. On štiti nokat i lak koji ste naneli, tako što kreira dugotrajni sloj preko nokta, koji će ga zaštititi od oštećenja i ogrebotina. Ovaj stvrdnuti sloj takođe sprečava vodu da dolazi u kontakt sa lakom za nokte, čime sprečava ljuštenje laka.

Većina kvalitetnih top coat-ova sadrži i UV blokatore. Ove hemikalije koje štite od UV zraka zapravo štite nokat od sunčevih zraka, jer sunce može uzrokovati propadanje pigmenata u laku, čime se menja njegova boja. Nadlak noktima daje i dugotrajni sjaj, poput gela, ako nabavite nadlak sa gel efektom. Ako niste fan sjajnog efekta, možete potražiti mat nadlak, koji ima sve funkcije kao i klasični nadlak, ali bez ikakvog sjaja.

Dobar nadlak takođe štiti nokat od fleka – na ovaj način sačuvaćete svetle nijanse laka od fleka koje možete dobiti kuvanjem, npr. Osim toga, brzosušeći nadlak ubrzava vreme sušenja i steže lak mnogo brže, tako da vam ujedno štedi i vreme.

baza za lak i nadlak

Da li se može koristiti samo jedan proizvod u obe namene?

Baza ne može biti nadlak i obrnuto – ovi proizvodi su potpuno različito formulisani. Bazni lak je lepljiv, kako bi zaštitio nokat i povezao boju, a ujedno hranio nokatnu ploču. Top Coat je štit između vašeg manikira i vaših obaveza. Zato treba imati oba proizvoda u kolekciji.

Finalno mišljenje

Kako biste izvukli maksimalni efekat iz običnog laka za nokte, i sprečili krzanje, pucanje i listanje laka, preporučujemo da koristite i bazni lak i nadlak, prilikom svakom lakiranja nokatiju. Ovo su jako korisni proizvodi, koji će produžiti efekat običnog laka za nokte.

Pročitajte još i: Vodič kroz svaki tip manikira – koliko traje, kako se uklanja i još mnogo toga!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!