Pauzirajte između trajnog manikira: “Nail Cycling” metoda nege

nail cycling

Do sada ste sigurno čule za “skin cycling” metodu nege kože, o kojoj smo pisali OVDE, a koja podrazumeva rotiranje proizvoda za negu kože, umesto korišćenja svih odjednom. Ali, da li ste znale da možete i nezi noktiju prići na isti način? Prema mišljenju manikir tehničara, “nail cycling” podrazumeva pravljenje pauze između trajnih manikira, svako malo, jer je ovo način da vam nokti ostanu zdravi. U nastavku otkrivamo sve o “nail cycling” metodi.

Da li možete primeniti “skin cycling” principe na nokte?

Prema mišljenju eksperata, definitivno možete primeniti principe “skin cycling” načina nege i na nokte. To znači da ćete noktima dati preko potrebnu pauzu od gela, gel-laka, akrila ili dip-powder manikira. Postoji više razloga zašto je ovo dobra ideja.  Regularni manikiri mogu oslabiti, oštetiti i prebojiti vaše nokte. Pauza između dva trajna manikira će dati noktima priliku da se oporave. Osim toga, redovno izlaganje kože ruku UV/LED lampama nije dobro, zato su pauze i ovde potrebne. Pisali smo već o tome da novija istraživanja povezuju često izlaganje kože ruku UV lampi sa ćelijskim mutacijama koje mogu dovesti do malignih oboljenja kože.

nail cycling

Zašto je “nail cycling” metoda dobra za nokte?

Kao što smo napomenuli, pauziranje između dva manikir tretmana je dobar potez iz više razloga. Prvi je taj da tako dajete notkima šansu da se rehidriraju. Takođe, ovako će se i nokatni matriks (područje ispod korena nokta, gde se on formira) oporaviti. Ako vam je cilj da imate zdrav ei jake nokte, održavanje zdravog matriksa je ključ.

Nokti se inače oštećuju kada se gel, gel-lak ili akril uklanjaju. Ukoliko vaš manikir tehničar žuri, ili agresivno skida materijal, lako može oštetiti nokat. Tokom vremena, oni postaju krti i dehidrirani.

Još jedna prednost “nail cycling” metode jeste smanjeno izlaganje UV svetlu iz lampe. Ako konstantno provodite vreme ispod UV lampe, trebalo bi da razmislite o načinima kako to da smanjite. Probajte da pauzirate, i koristite obični lak, koji ne zahteva sušenje ispod UV lampe.

Povezano: Da li UV zračenje iz lampi šteti koži nadlanica? Otkrivamo!

nail cycling

Kako da počnete sa “nail cycling” metodom?

Nail tehničari savetuju da pauzirate sa trajnim manikirom svakih 8-10 nedelja. Ova pauza bi trebalo da traje 2 nedelje, ali možda čak treba da produžite ovaj interval, ako su vam nokti tanki ili krti. “Nail Cycling” bi trebalo da probate i ako redovno koristite običan lak. Dok pauzite, pobrinite se da vam koža ruku i zanoktca bude hidrirana. Uložite u kvalitetnu kremu za ruke i ulje za zanoktice.

Povezano: Lepi nokti na budžetu – kako da uštedite na manikiru?

Konačno mišljenje

Koliko god da volite izgled savršenog manikira, vašim noktima je potrebna pauza. Opšti savet je da noktima priuštitite pauzu na 1-2 nedelje, na svakih par meseci. Neka vam izgled i zdravlje notkiju bude vodič. Ukoliko su krti, tanki, lako pucaju ili se listaju – vreme je za pauzu.

Pročitajte još i: Vodič kroz svaki tip manikira – koliko traje, kako se uklanja i još mnogo toga

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!