Da li UV zračenje iz manikir lampi šteti koži nadlanica? Eksperti otkrivaju!

UV lampa

Tokom godina, pojavila se dilema oko UV manikir lampi, kako su potencijalno štetne za ćelije kože, ali pravi naučni dokazi su uvek falili. Godine 2017, američka Agencija za lekove zvanično je potvrdila da su manikir lampe “niskog rizika” za razvijanje kancera kože, ali “nizak rizik” nije isto što i “nepostojeći rizik”. Postoje prijavljeni slučajevi žena koje su dobile melanom kože nadlanica, a redovno su išle na gel manikir. Ipak, istraživanje nije moglo da poveže korišćenje UV lampe sa melanomom. Zato u nastavku otkrivamo – koliko zabrinute treba da budete oko ove teme!

Kako rade UV manikir lampe?

Manikir lampe su obavezni korak u učvršćivanju svakog trajnog manikira. Ukoliko preferirate gel, gel lak ili akril, nemoguće je da ih ne koristite. Ne postoji “bezbedno” svetlo u lampi, jer je UV zračenje deo hemijske reakcije. Mnogi dermatolozi nazivaju ove lampe “mini solarijumima”. UV zraci iz sunca, solarijuma i lampi prodiru do DNK kože, čime mogu uzrokovati njenu mutaciju, koje potecijalno mogu postati karcinogene. Ipak, važno je znati da su talasne dužine ovih zraka različite. Ipak, urađena je prva studija koja je nažalost povezala ćelijsko odumiranje i DNK mutacije na koži nadlanice i UV lampe.

Povezano: Kako da vam gel manikir duže traje?

UV lampa

Šta ovo znači za manikir industriju?

Ipak, nema razloga za paniku: ova studija je koristila jedno do tri 20-minutna izlaganja kože UV lampama, što je znatno duže od onoga koliko se izlažete u salonu – čak 3000 puta više zračenja. Iako rezultati ukazuju na to da ova količina zračenja uzrokuje mutacije kože, koje mogu dovesti do karcinogenog oboljenja, nivo izlaganja je bio mnogo veći od dozvoljene dnevne količine. Iako ovo neće dovesti do prestanka usluge trajnog manikira, svakako će povećati interesovanje za alternativne manikir metode.

Šta možete učiniti da se zaštitite?

Ukoliko ne odustajete od UV lampi i trajnog manikira, profesionalci savetuju dva moguća rešenja, kako biste zaštitili kožu:

  • Nanošenje SPF kreme na kožu nadlanica, 15 minuta pre izlaganja lampi
  • Nošenje rukavica bez prstiju

Problem kod korišćenja SPF kreme je taj da treba da pazite da ne namažete i nokatnu ploču, jer sve što je kremasto, sabotira manikir tretman. Nošenje rukavica sa isečenim prstima ima smisla, kako biste smanjili izlaganje UV zracima iz lampe.

Instagram/Printscreen

Konačno mišljenje lekara

Nema sumnje da hronična upotreba ovih lampi za manikir oštećuje ćelije ljudske kože. Ipak, još je mnogo rada potrebno da se validiraju istraživanja ove studije i njene implikacije u svakodnevnom životu. Rizik je i dalje tu, ali koja količina rizika je u pitanju? U ovom momentu to nije dovoljno jasno. Stručnjaci ističu da je imeprativno da se ovi testovi rade na ljudima, kako bi se doneo finalni zaključak o riziku od nastanka kancera kože. A pošto je ovoj bolesti potrebno 5, 10 ili 15 godina da se razvije, studija je sigurno oko 2 decenije daleko od pravog uaključka. Za sada, vaša je odluka da li ćete preći na bezbednije manikir metode ili ćete se zaštititi SPF kremom ili tankim rukavicama bez prstiju.

Pročitajte još i: Lepi nokti na budžetu – kako da uštedite na manikiru?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!