Rečite se tamne pigmentacije sa usana

By  |  0 Comments

Ponekad, usled prekomernog konzumiranja kafe, određenih vrsta čajeva ili cigareta, na usnama se može pojaviti tamna pigmentacija. Takođe, usne mogu potamneti i usled nedovoljne hidriranosti ili usled neadekvatne nege. Za vas, pripremili smo nekoliko saveta, koji će vam pomoći u tome da se rešite tamne pigmentacije na usnama.

Šta pomaže protiv pigmentacija na usnama?

Iz bilo kog razloga da su potamnele, usne tada izgledaju manje lepo, nego kada imaju svežu, ružičastu nijansu.

Glicerinska hidratacija:

Ukoliko imate navedeni problem, svake večeri pre spavanja, na vateni tufer nanesite nekoliko kapi tečnog glicerina i time nekoliko minuta masirajte usne. Glicerin nemojte ispirati, već sačekajte da ga koža upije. Na taj način, vaše usne će dobiti neophodnu hidrataciju i već ujutru izgledaće svežije i manje tamno. Za maksimalan rezultat, ovakav tretman ponavljajte pet do sedam večeri uzastopno.

Nega bademovim uljem:

Nega bademovim uljem, takođe će vam pomoći u uklanjanju tamne pigmentacije sa usana. Zato, svakodnevno, u bilo kom periodu dana, nanesite nekoliko kapi bademovog ulja na usne i utrljajte ih. Već nakon nekoliko sati, primetićete pozitivan efekat i rezultat.

Kolut krastavca kao pomoć:

Problem tamne pigmentacije na usnama, možete rešiti i kolutom svežeg krastavca. Ukoliko se odlučite da upotrebite kolut krastavca, jednostavno ga isecite i držite nekoliko minuta između usana. Usne će upiti tečnost i minerale iz krastavca i izgledaće trenutno osveženo i manje tamno.

 

Maska od rendane sveže cvekle:

Priprema ove maske je krajnje jednostavna, a njena primena će vam u velikoj meri pomoći da se rešite tamne pigmentacije sa usana. Zato, izrendajte malu količinu sveže cvekle, a zatim time istrljajte usne. Ovaj postupak ponavljajte pet do sedam dana za redom i usne će vam opet postati sveže i ružičaste.

 

Ne zaboravite dovoljan unos tečnosti:

Uz sve navedene savete, ne zaboravite da u organizam svakodnevno unosite dovoljno tečnosti. Dehidracija je jedan od glavnih uzroka pojave tamne pigmentacije na usnama. Zato, dnevno nikako nemojte piti manje od osam čaša sveže vode. Takođe, umanjite konzumiranje kafe, određenih vrsta čajeva koji izazivaju tamnu pigmentaciju usana, a to su crni čaj i zeleni čaj. Pored toga, smanjite i konzumiranje cigareta.

 

Trenutan problem sa tamnom pigmentacijom usana, može se javiti i nakon konzumiranja crnog vina. U tom slučaju, istrljajte usne malom količinom sode bikarbone i isperite ih što toplijom vodom, a onda namažite balzamom za negu usana.

Gore opisane tretmane za vraćanje normalne pigmentacije usana, možete primenjivati i naizmenično i više puta tokom dana. Recimo, uveče primenjujte tretman glicerinske hidratacije, a ujutru negujte usne maskom od rendane sveže cvekle. Ukoliko je tamna pigmentacija jako izražena i sredinom dana primenite neki od predloženih tretmana.

Naravno, nemojte zapostaviti ni redovno nanošenje balzama na usne, jer balzam za negu usana u velikoj meri sprečava pojavu tamne pigmentacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!