10 činjenica o maskari koje sigurno niste znale!

maskara

Za mnoge od nas, brzinski swipe maskarom je neophodan, baš kao i jutarnja šoljica kafe. Ako je dobro naneta, maskara može oči učiniti većim i svetlijim, bukvalno u jednoj minuti. Svaka od nas ima barem jednu maskaru u neseseru, čak i one dame koje se retko šminkaju. Bilo da preferirate onu za volumen, dužinu, ili uvijanje trepavica, maskara je nešto bez čega ne možemo! Ali, koliko dobro poznate ovaj make-up proizvod? U nastavku vam donosimo 10 činjenica o maskari koje možda niste znale!

Ove činjenice o maskari sigurno niste znale!

#1: Maskara postoji oko 7000 godina

Istorija maskare doseže do 5000. godine pre nove ere, kada su je drevni Egipćani koristili u kozmetičke svrhe. Kozmetika i nega lepote su bili esencijalni deo svakodnevnog života drevnih Egipćana, koji su lepotu smatrali simbolom spiritualnosti. Zato su koristili Kohl za oči i trepavice (tako se “rodila” prva maskara). Ova šminka je istovremeno štitili od dugih sati izlaganja suncu i pesku. Kako bi Kohl učinili dugotrajnim, mešali su ga sa medom i krokodilskim izmetom (?!).

#2: Najskuplja maskara košta 14 miliona $

Najskuplja i najotmenija maskara ikada napravljena je kreirana za klijenta u Las Vegasu, od strane H. Couture Beauty. Ovaj high-end proizvod je napravljen od 18-karatnog zlata, sa 2500 dijamanata. Cena ove maskare uključuje neograničene dopune proizvoda, popuste, uz 24/7 telefonsku podršku i usluge pakovanja poklona. Malo li je za ovu cenu!

maskara
Instagram/Printscreen

#3: Maskare uglavnom nisu veganske

Ako pazite da ne koristite životinjske derivate u ishranu ili nezi, moramo vas razočarati – većina maskara sadrži supstancu po imenu guanin – koja se dobija iz ribljih krljušti (nalazi se i u karminima i lakovima za nokte). Ovo je sastojak koji daje dugotrajnu sjajnu teksturu maskari.

#4: Moderna maskara je stara 2 veka

Maskara koju danas koristimo je kreirana od strane francuskog parfimera Eugéne Rimmel-a tokom 1830-ih godina. Njegov izum je bio toliko popularan, da se maskara često naziva rečju “rimmel” u mnogim jezicima, poput francuskog, portuglaskom, rumunskog, turskog i arapskog.

#5: Maskaru nanosimo otvorenih usta u 90% slučajeva

Obratite pažnju na ovu činjenicu kada budete nanosile maskaru sledeći put. Žene imaju tendenciju da otvore usta dok nanose maskaru, jer ova praksa sprečava treptanje. Tako same sebi olakšavamo nanošenje maskare, bez šanse za razmrljavanje.

maskara

#6: Ako ne skinete maskaru uveče, možete oštetiti trepavice

Ako vas uveče mrzi da skinete maskaru sa trepavica, samo se setite koliko je ova praksa opasna. Osim što ćete izgubiti nekoliko prirodnih trepavica, ona ih ukrućuje, čime možete povrediti oko. Da ne spominjemo rizik od infekcije i zapušenja suznih kanala.

#7: Pumpanje maskare je pogrešan metod

Ako pumpate četkicu unutar tube, kako biste pokupile proizvod, znajte da je ovo pogrešno! Na ovaj način upumpavate vazduh unutar tube, čime dovodite do bržeg sušenja maskare, formiranja grudvica i ljuspanja maskare sa očiju. Pravilno je da četkicom uradite cik-cak pokrete unutar tubice, kako biste pokjupile formulu sa zidova tube.

Povezano: Šta je “tubing” maskara i da li je već koristite?

#8: Maskara ne dolazi samo u tubici

Ako mislite da maskara dolazi zapakovana samo u klasičnu tubicu sa četkicom, razmislite opet! Iako je ovo uobičajen način pakovanja maskare, na tržištu danas postoje kremaste maskare i “cake” maskare (poput senke za oči, a vlažnom spuli četkicom se kupi proizvod) za vintage feel.

#9: Tinejdžer je kreirao prvu maskaru za masovno tržište

Tokom 1915. godine, 19-ogodišnjak Tom Lyle Wiliams primetio je da njegova sestra Mejbel nanosi miks vazelina i ugljene prašine na trepavice, čineći ih tamnijim i punijim, posle kuhinjske nesreće u kojoj je spalila iste. Koristeći set za hemiju, isti momak je doradio njenu formula kako bi krerao Maybelline Cake maskaru (u limenci, sa četkicom), kombinujući naziv za vazelin i ime svoje sestre. To je ujedno prvi proizvod kozmetičkog giganta, Maybelline-a!

maskara
Instagram/Printscreen

#10: Maskara nije jeftin hobi

Finansijski sajt mint.com tvrdi da će prosečna žena potrošiti oko 3770 dolara na maskare tokom čitavog života, čak i ako kupuje jeftinije proizvode. Koja investicija za lepe trepavice!

Pročitajte još i: Isprobajte “koktel-tehniku” nanošenja maskare za trepavice kao sa rekame

error: Content is protected !!