Inspirišite se: 100 godina make-up trendova (VIDEO)

istorija make-upa

Pogledajte kako smo se šminkale kroz 100 godina make-up istorije: od tužnih obrva na dole i crnih uokvirenih očiju 20-ih, preko mačjih očiju 50-ih, disko looka-a 70-ih i jarkih nijansi senke za oči 80-ih. Pronađite inspiraciju u ovoj šetnji kroz make-up stilove koji su obeležili 20. vek. Donosimo kratki pregled najupečatljivijih make-up tehnika i načina šminkanja koje su obeležile svaku deceniju prošlog veka.

Konturisanje i “Instagram šminka” nisu bili oduvek popularni. Odnos prema estetici se menjao kroz istoriju, tako da se danas smatra lepim ono što je verovatno bilo nezamislivo u mladosti naših baka. Ali neke osnovne zajedničke smernice su tu: isticanje ženstvenosti pogleda, lepog tena i sočnih usana. Pogledajte kako su se make-up trendovi menjali kroz 20. vek!

Make-up trendovi od 1920-2010.

1920-e godine

Mlade bogate devojke u 20-im godinama, dobu poznatijem kao “Getsbi eri” su nosile veoma tanke obrve, koje su se crtale ka dole, tako da su dobijale “tužni” pogled. Oči su se naglašavale “kohl” tehnikom šminkanja, uz pomoć crnih olovaka i sivih senki za oči. Karmini su se nosili u tamnim, vampy bojama, posebno na večernjim zabavama. Idol tadašnje lepote bila je Džozefina Bejker.

Youtube/Prinscreen
Youtube/Prinscreen

1930-e godine

Velike depresija i ekonomska kriza oblikovala je jednostavan strogi make-up look, koji se sastojao od vazelina koji se nanosio na lice i ajlajnera u boji uglja. Veoma svedeno, sa akcentom na svetli negovani ten. Ipak, za večernji look popularan je bio vamp stil: jarke usne i zanosne trepavice, što je popularizovala Greta Garbo. Ikona lepote bila je Ketrin Hepbern.

Youtube/Prinscreen
Youtube/Prinscreen

1940-e godine

Tokom II svetskog rada, fokus na šminkanju su bile usne i to vatreni crveni karmin. Obrve su bile definisane i sređene, dok je šminka na očima bila minimalna kako bi naglasila osmeh. Ava Gardner je bila beauty ikona tog vremena, sa svojim femme fatale izgledom i smeđom talasastom kosom.

Youtube/Prinscreen
Youtube/Prinscreen

1950-e godine

Kako se rat završio, boje su se opet nosile. Tih godina se razvio pin-up stil šminkanja i odevanja, što je za šminku značilo mnogo mačkastog ajlajnera i crvene usne. Naglašavao se oblik kapka, a ikona vremena, Merilin Monro je uticala na svaki mogući beauty aspekt: nosio se njen cut crease na očima i crvene usne.

Pročitajte još i: 8 beauty lekcija Merilin Monro

Youtube/Prinscreen
Youtube/Prinscreen

1960-e godine

Šeszedesetih je akcenat u šminkanju bio na očima: bilo da ste bile moderna gradska dama, hipijevka ili neko drugi. Tih godina se pojavila i šminka za tamnopute žene: sjajevi za lice, rumenila, senke. obavezna je bila bela olovka na očima. Elizabet Tejlor bila je oličenje lepote, a njene tamne definisane obrve su ostale beauty uzor tog vremena.

Povezano: 60’s make-up – Retro stil sa zavodljivim očima

Youtube/Prinscreen
Youtube/Prinscreen

1970-e godine

Dve trendy struje tog vremena (hipijevci i disko devojke) su koristile skoro iste make-up proizvode: kremaste senke i crnu olovku za oči. Gliter manija je počela u ovoj deceniji. S druge strane, pank muzika je donela jaku šminku na scenu: jak crni ajlajner u grafičkim oblicima. Povećanje svesti o štetnosti sunčanja, dovela je do masnovnije upotrebe toniranih krema i samopotamnjivača. Ikona lepote bile su Dajana Ros i Cher.

Youtube/Prinscreen
Youtube/Prinscreen

1980-e godine

Osamdesetih je na standardne lepote uticala pop muzika: mat šminka u jarkim bojama, debeli ajlajner u boji i neon senke u kombinaciji sa prirodnim obrvama. Popularno je naglašeno pink rumenilo, koje se nanosilo sve do slepoočnica (tzv. “draping” tehnika). Ikona stila, Madona je proslavila razmrljanu šminku oko očiju i usne boje trešnje.

Povezano: Povratak beauty trendova iz 80-ih: DA ili NE?

Youtube/Prinscreen
Youtube/Prinscreen

1990-e godine

Početka devedesetihi obeležio je futuristička cyberpunk i grunge muzika, pa je u skladu s njom bila i šminka – sive boje, neobične nijanse sedefastih karmina. S druge strane, razvio se kult super-modela, tako da je njihova šminka bila kopirana – senke boje somota, uz smeđi karmin i zavodljivi pogled. Beauty ikone su bile Kejt Mos i Naomi Kembel.

Youtube/Prinscreen
Youtube/Prinscreen

2000-e godine

Početkom 2000-ih, žene su poludele sa dugačkim trepavicama koje je nosila Dženifer Lopez, tako da je tada pokrenuta opsesija maskarama koje produžavaju, daju volumen i gustinu trepavicama. Nosile su se sedefaste senke u bledim bojama sa debelom linijom ajlajnera i tankim obrvama. Veliki uticaj na make-up imale su teen pop zvezde, pa se obilato nosio gliter na licu, šljokice i sjajevi. Ikone su bile Britni Spirs i Dženifer Lopez.

Youtube/Prinscreen
Youtube/Prinscreen

2010-e godine

Ovih dana, na šminku utiču najviše društveni mediji, blogeri, i poznate ličnosti poput Kardašijanki. Youtube make-up tutorijali su eksplodirali, kreirajući sadržaj za najrazličitiju publiku. Sada je mnogo lakše savladati bilo koji make-up izgled. Ono što je karakteristika make-up u 2010-im su pune oblikovane obrve i jako konturisanje i hajlajt na licu.

Pročitajte još i: Povratak starih make-up trendova – Ovako smo se nekad šminkale, a sada je opet IN!

Youtube/Prinscreen
Youtube/Prinscreen

Pogledajte 100 godina make-up trendova OVDE:

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!