Make-up zločini: 7 kritičnih grešaka koje činite sa BRONZEROM!

bronzer

Prolećna i letnja sezona su pred nama, a to znači da je vreme da otvorimo nesesere sa bronzerima i ostalom šminkom toplijih tonova. Preplanuli izgled je uvek IN, a pošto se sklanjamo od štetnog sunca (podsetnik: nanesite danas SPF kremu), preostaje nam jedino bronzer, kako bismo “fejkovali” poljubac sunca na koži. Bronzer je jedan od onih make-up proizvoda sa kojima je lako pogrešiti – par pogrešnih poteza četkicom i izgledaćete poput Lindsay Lohan. Zato vam u nastavku otkrivamo 7 ključnih grešaka koje možda činite sa bronzerom.

Gde najčešće grešite kod bronzera?

Greška #1: Koristite pogrešnu nijansu bronzera

Odabir prave nijanse bronzera za vaš podton kože je ključan, jer ukoliko odaberete onaj koji je pretoplog podtona (čitaj: narandžast), završićete kao Oompa Loompa. S druge strane, ako odaberete onaj koji je previše hladan (taupe ili sivkasto-braon), delovaćete previše pepeljasto i “blatnjavo”. Bronzerom pokušavamo da dobijemo prirodnu nijansu kože kada preplanemo, zato odaberite tonove koji su više bež ili braon, ili sa crvenim podtonom, pre nego sa narandžastim. Ako ste svetli, birajte bronzere sa bež osnovnom, ako ste srednjeg tena, birajte tamnije bež ili žućkaste tonove, a ako ste tamnog tena, posegnite za raskošnijim smeđim nijansama ili crvenkastim tonovima, da zagrejete ten.

Greška #2: Vaš bronzer ima previše šljokica

Shimmer, iliti suptilne šljokice su najveći “neprijatelj” prirodnog sjaja i preplanulosti kože, koji želimo da postignemo. Ako vam je bronzer prepun šljokica, rizikujete da izgledate poput disko-kugle. Ne morate birati bronzer koji je u potpunosti matte, ali potražite one sa koji imaju fino mlevene, suptilne iluminirajuće čestice, koje daju prirodan finiš. Shimmer sačuvajte za hajlajter.

Povezano: Kako da koristite bronzer zimi?

bronzer

Greška #3: Pogrešno ga nanosite

Strateško nanošenje bronzera je ključ za dobru škminku. Ovo naravno, zavisi i od toga, kakvog oblika vam je lice. Dok bronzer ne može da zameni konture, on može da “sarađuje” sa kontur puderom, kako bi pomogao u kreiranju definicije i topline za lice. Najčešće, bronzer sa nanosi ispod jagodične kosti, duž nosa i oko linije kose – na prirodne tačke gde bi vas sunce udarilo. Bronzer se nanosi između rumenila i kontura i oko C oblika na slepoočnicama.

Greška #4: Zaboravljate na vrat

Baš kao što i tečni puder treba da nanesete i na vrat, i bronzer treba da se napraši na regiju vrata i grudi, za besprekoran izgled. Ne želite da vam ten izgleda preplanulo, a vrat i dekolte belo. Koristite veliku, “fluffy” četku i polako nadogradite boju, nanoseći je laganom rukom. Uvek pređite i ispod linije vilice, ispod brade i ne zaboravite ni uši!

Greška #5: Koristite pogrešnu četku

Ne potcenjujte moć kvalitetnih četkica, kada je reč o savršeno nanetom bronzeru. Odaberite srednju, pufnastu četku, sa rastresitim, ne pregusto napakovanim dlačicama, kako biste ublendali bronzer na celom licu. Izbegavajte male i guste četkice, jer će koncentrisati veliku količinu praha na jednu tačku. Osim ako ne koristite kremasti bronzer, uvek birajte četke od prirodne dlake, za natural finish. Četku uvek lagano otresite pre nanošenja bronzera na lice.

Povezano: 4 drugačija načina za korišćenje bronzera

bronzer

Greška #6: Ne blendate bronzer

Blendanje je ključ svake dobre šminke, a ovo najviše važi za bronzer! Osvetljenje prostorije takođe igra važnu ulogu u blendanju – birajte uvek jako osvetljene sobe, najbolje pored prozora. Najpre nanesite lagani sloj transparentnog pudera u prahu, preko tečnog pudera, kako biste kreirali osnovu za praškaste proizvode. Potom, laganom rukom, nanesite bronzer i kružnim pokretima ga utrljajte. Kada nanesete rumenilo i hajlajter, velikom čistom četkom, izblendajte ceo praškasti make-up na licu.

Greška #7: Konturišete lice bronzerom

Ovo je jedna od najčešćih grešaka koju žene svih uzrasta rade. Bronzer ne služi za konturisanje lica. Zašto? Konturom želimo da imitiramo prirodnu senku koja padne na lice, kako bismo definisali njegove crte. Senke su uvek po boji hladne, stoga konturisanje moramo raditi proizvodima hladnog podtona (kontur puderi i palete). Konture upijaju svetlo i stvaraju senke. Bronzer je uvek po prirodi boje toplog podtona, i služi da imitiramo “poljubac sunca” na koži. Bronzeri, posebno oni sa šimerom, ne mogu pružiti efekat kontura, jer obasjavaju lice svetlom.

Pročitajte još i: Pogrešili ste sa kupovinom bronzera – Šta sada?

error: Content is protected !!