Higijena na prvom mestu: 7 stvari koje profesionalni šminker ne sme da vam radi!

profesionalni šminker

Od kad se nalazimo u sred svetske pandemije, jasno nam je da su nam higijenski standardi jako porasli, preko noći. Sada dezinfikujemo i ono što nam ne bi palo na pamet. Ukoliko na leto planirate neku svečanost, i već sada zakazujete profesionalnog šminkera, postoje neki higijenski standardni koje bi svako od njih trebalo da ispoštuje. Na prvom mestu je higijena – zato u nastavku pročitajte kojih to 7 stvari profesionalni šminkeri ne bi smeo da vam radi, a tiču se higijene klijenata!

Šta šminker ne sme da vam radi tokom šminkanja?

#1: Ne sme da ne nosi zaštitnu masku za lice

Ovo je stavka broj jedan – profesionalno šminkanje, posebno u COVID-19 eri, ne može da se zamisli bez zaštitne maske koju profesionalni šminker mora da nosi. Idealna kombinacija je maska + vizir, kako bi se maksimalno sprečila transmisija virusa i bakterija kapljičnim putem. Razlog za maksimalnu zaštitu je taj što vi sedite ispred njega bez ikakve zaštite, a šminker vam prilazi jako blizu lica.

profesionalni šminker

#2: Ne sme da vam nanosi karmin ili sjaj direktno iz pakovanja

Ako ste doživele da vam profesionalni šminker nanosi karmin ili sjaj za usne direktno iz ambalaže – znajte da je to prekršeno pravilo higijene br. 1! Karmin iz “bullet” pakovanja bi trebalo sastrugati špatulom na paletu i nanositi ga četkicom za karmin, koja se redovno pere i dezinfikuje između klijenata. Sjaj za usne se takođe nanosi aplikatorom na paletu, i odatle se uzima četkicom za ruž.

Naravno, ovo možete primeniti i na ličnu šminku: ako ste prehlađeni ili bolesni, izbegavajte direktan kontakt sa šminkom, kako ne bi ste kontaminirale proizvod.

Povezano: Šminkeri savetuju – kako da se pripremite za odlazak na profesionalno šminkanje?

#3: Ne sme da dodiruje vašu kožu aplikatorom iz proizvoda

Ovo pravilo je usko vezano za ovo gore: nijedan make-up proizvod ne sme da vam se nanosi direktnim aplikatorom koji dolazi uz sam proizvod. Odnosi se na tečne korektore, tečne hajlajtere, sjajeve za usne, tečne karmine, maskare itd. Svaki proizvod bi trebalo aplikatorom izvaditi na paletu i potom naneti drugom četkicom na lice klijenata. Na ovo posebno obratite pažnju kada dolazite na profesionalno šminkanje.

#4: Ne sme da vam nanosi maskaru originalnom četkicom

Većina dama se začudi kada profesionalni šminker koristi jednokratne spuli četkice za nanošenje maskare, kako bi vam naneo sloj ovog proizvoda na trepavice. Ovo je pravilan način higijenskog nanošenja maskare na više klijenata, jer se za svakog klijenta koristi jednokratna četkica, koja se ne sme dva puta umakati u tubicu.

Oko je najosetljiviji deo lica, i jako sklon infekcijama. Stoga, korišćenje jedne maskare na više klijenata može doneti visok rizik od kontaminacije proizvoda i potencijalne infekcije oka. Zato obratite pažnju i sprečite šminkera da vam maskaru nanosi direktno iz tube, originalnom četkicom. Kao alternativu, možete poneti svoju omiljenu maskaru na šminkanje, kako bi vam je šminker naneto.

Povezano: 3 saveta kako da izbegnete kontaminaciju kozmetike

profesionalni šminker

#5: Ne sme da duva u lepak na trepavicama

Sada smo sigurno svesni da se veliki broj bakterija i virusa širi kapljičnim putem, stoga ovu stavku ne treba puno ni komentarisati. Ovo je bila česta praksa mnogih profesionalnih šminkera: kada nanesu lepak na veštačke tepavice, duvaju kako bi ga brže osušili. Ovo je sada gotovo i nemoguće, jer svi nosimo maske, ali obratite pažnju na ovu stavku kada odlazite na profesionalno šminkanje.

#6: Ne sme da umače četkicom u kremaste proizvode

Ako vidite da profesionalni šminker umače direktno četkicom u teglicu sa kremastim prajmerom, puderom, senkom, gel ajlajnerom ili pomadom za obrve – odmah ga prekinite! Kremaste strukture su idealno tlo za razvoj mikoorganizama, i stoga se svi kremasti proizvodi najpre vade metalnom špatulicom na paletu, a odatle se uzimaju četkicom i nanose na klijentovo lice.

#7: Ne sme da koristi prljave četke i sunđere za šminkanje

Kada dođete u salon za šminkanje, obratite pažnju na čistoću make-up pribora i proverite da li je šminker spremio za vas set čistih četkica i sunđera za šminkanje. Ovu stavku ne treba preterano ni da komentarišemo – higijena je pola zdravlja, i mimo epidemije.

Pročitajte još i: 4 saveta profesionalnog šminkera za savršeno našminkan ten

error: Content is protected !!