Urastanje dlačica posle brijanja: Kako da ih sprečite?

urastanje dlačica

Ako ste ikada obrijale bilo koji deo tela, sigurno ste iskusile neizbežni bol uraslih dlačica. Verovatno imate svoje načine i kremice za njihovo tretiranje, ali trebalo bi da naučite kako da ih sprečite pre nego što uopšte i nastanu. Urasle dlačice mogu da budu dosadne, a posebno su “nezgodne” kada se jave na osetljivijim regijama, poput pubične zone. U nastavku, pročitajte 10 saveta dermatologa kako da sprečite pojavu uraslih dlačica nakon brijanja.

Šta uzrokuje urastanje dlačica?

Na telu imamo oko 5 miliona folikula, a svaki od njih sadrži dlačicu koja raste kroz na kožu. Čak i ako uklonite dlačicu, ona će nastaviti da raste iz folikula (osim ako ne uradite lasersku epilaciju), koja oštećuje folikule, tako da ne mogu više proizvesti dlačicu. Urasla dlaka se dešava kada dlačica, prilikom rasta, umesto da izađe iz kože, ponovo uđe unutar nje. Dlačica onda izgleda kao uže koje se umotalo, i njena oba kraja su pod kožom. Ovo je problem, jer urasla dlačica može uzrokovati upalu, koja može dovesti do bubuljica punih gnoja, do bola, svraba, bakterijske upale, hiperpigmentacije, pa čak i trajnog ožiljka.

Iako je potencijalna opasnost za formiranje urasle dlačice podjednaka na celom telu, dlačice na intimnoj regiji su posebno sklone urastanju, zato što su su deblje i kovrdžave. Zato je urastanje dlačica na ovoj regiji mnogo češće. Osim toga, kada se brijete, svaki put kada pređete brijačem po koži, sečete dlačice pod oštrim uglom, što ih čini podložnim urastanju, u momentu kada treba da izađu iz kože.

urastanje dlačica

#1: Uvek podmažite kožu pre brijanja

Brijanje suve kože stvara oštre ivice na dlačicama, koje su potom sklone urastanju unutar kože. Zato uvek pustite da se gel ili pena za brijanje natope na koži par minuta pre brijanja, kako bi je omekšale. Osim toga, možete koristiti tople komprese pre brijanja (posebno za intimnu regiju).

Povezano: Šta sve možete koristiti umesto pene za brijanje nogu – 8 alternativa

#2: Koristite samo oštar brijač

Sa tupim brijačem, veća je verovatnoća da ćete morati prelaziti preko istog mesta više puta, čime podižete rizik posekotine, iritacije i urastanja dlake. Brijač je manje efikasan posle više korišćenja, a u tom slučaju je vreme da ga bacite ili da promenite sečiva.

#3: Brijte se uvek u smeru rasta dlake

Brijanje u supronom smeru od rasta dlake omogući će vam da bliže priđete dlaci, ali što joj više priđete, ona će se lakše ukovrdžati nazad unutar kože. Zato odaberite brijanja u smeru rasta dlake, posebno na pubičnoj zoni.

urastanje dlačica

#4: Isperite sečivo posle svakog poteza

Ovo će dodati lubrikaciju dok se brijete. Voda će isprati sve ono što zapušava sečiva brijača, što otežava efikasno uklanjanje dlačica prvim potezom. Tako ćete moći već iz prvog poteza brijačem da uklonite većinu dlačica, što umanjuje rizik od urastanja.

#5: Ne uklanjajte dlačice pincetom

Nakon brijanja, može biti primamljivo da uklonite pincetom preostale dlačice sa bikini zone – ali radije preskočite ovu praksu. Ako dlačicu izvadite pincetom, njen fragment može ostati pod kožom, što može rezultirati urastanjem dlačice i uzrokovati upalu.

Povezano: Depilacija bikini zone – Neefikasne metode

#6: Nemojte razvlačiti kožu prilikom brijanja

Razvlačenje kože tokom brijanja dozvoljava vrhovima dlačica da se uvuku u kožu i rastu odatle. Zato ovakve dlačice lako mogu urasti. Zato dlačice brijte dok je koža normalno postavljana – bez zatezanja ili razvlačenja.

#7: Ispilingujte kožu pre brijanja

Proizvodi na bazi mlečne, glikolne ili salicilne kiseline mogu rastvoriti odumrle ćelije kože, koje mogu “zarobiti” urasle dlačice. Zato ih se rešite lako, uz tonik ili kremu na bazi voćnih kiselina, kojima ćete preći regiju dan dva pre brijanja.

urastanje dlačica

#8: Hidrirajte kožu odmah nakon brijanja

Hidriranje kože uz losion ili mleko za telo čuva vašu kožu glatkom i mekom. Takođe, redovna hidratacija umanjuej šanse za iritaciju jer ojačava zaštitnu barijeru kože. Hidratacija je neophodna ako koristite eksfolirajući tretman pre brijanja.

#9: Umesto brijanja, probajte vosak

Za razliku od brijannja, depilacija ne čini vrhove dlačica oštrim, tako da je manja šansa da se ukovrdžaju nazad. Zato depilacija umanjuje šansu za urastanje dlačica.

#10: Koristite serum ili kremu protiv urastanja dlačica

Postoji više seruma ili krema na tržištu koje sprečavaju urastanje dlačica, jer sadrže hemijske eksfolijante poput salicilne kiseline, koji uklanjajju odumrle ćelije kože, kako bi dlačica mogla normalno da probije kroz kožu. Neki proizvodi ovog tipa sadrže umirujuće sastojke poput aloe vere i čajnog drveta, kako bi smanjili rizik od infekcije.

Pročitajte još i: 10 najboljih trikova i saveta za savršeno brijanje nogu

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!