Maramice za skidanje šminke – neprijatelj vaše lepote?

maramice za skidanje šminke

Maramice za skidanje šminke su praktičan način uklanjanja šminke sa lica, ali ne i najbolje rešenje za čišćenje jer mogu da izazovu brojne probleme vašoj koži.

Naslovna foto: PhotoJoiner Pinterest

Izbor odgovarajućeg sredstva za skidanje šminke može biti velika noćna mora, ali i obaveza koja predstavlja svakodnevno mučenje. Ukoliko mislite da su maramice za skidanje šminke lakši način do čiste kože, u nastavku teksta ćemo vas verovatno razuveriti.

Da li su maramice za skidanje šminke loše za vas?

Iako su mekane i sasvim dovoljno natopljene za lako skidanje proizvoda za ulepšavanje, maramice za skidanje šminke ne čiste kožu lica temeljno i na licu ostavljaju prljavštinu koja začepljuje pore, uzrokuje iritaciju te stvara barijeru koja otežava prodiranje hidratantne kreme. Vrlo je važno da nakon korišćenja maramica obavezno lice isperete vodom, kako bi uklonili aktivne i iritirajuće sastojke koji takođe isušuju kožu, ali i dovode do stvaranja akni.

Još jedan razlog zašto je maramice za skidanje šminke najbolje izbegavati – često su parfimirane te sadrže i alkohol koji omogućava uklanjanje tvrdokorne šminke, ali koji može dovesti do crvenila, osipa i peckanja kože (posebno ako imate osetljivu kožu), ali i karcinogene te sastojke koji mogu da izazovu alergijske reakcije (da bi što duže trajale, u maramice stavljaju konzervanse).

Povezano: Beauty vaga – Koliko proizvoda je dovoljno?

Takođe, i sami pokreti skidanja šminke stvaraju dodatne probleme. Na primer, mnoge žene kada koristite maramice da bi uklonile maskaru ili ajlajner prave grube pokrete – trljaju kožu napred-nazad, rizikujući da oštete osetljivi predeo oko očiju, odnosno da dovedu do preranog stvaranja bora oko očiju. U cilju uspešnog i nežnog skidanja šminke, trebalo bi maramice držati kratko na licu kako bi tečnost kojom su natopljene rastvorile i omogućile lakše skidanje šminke.

Ukoliko ste navikli da na ovaj način čistite lice od šminke, birajte maramice koje sadrže salicilnu kiselinu. Ipak, možda je bolje da potražite ulje, mleko, micelarnu vodu ili gel za skidanje šminke koji će odgovarati vašem tipu lica, a maramice koristite povremeno, odnosno u situacijama kad nemate drugog izbora. I obavezno se umijte posle!

Povezano: Greške koje činite prilikom skidanja šminke sa očiju!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!