Evo sa kojim make-up proizvodima zapravo SMETE da zaspite, a da ne uništite kožu

spavanje sa šminkom

Ako nas redovno čitate i pomno negujete kožu, onda smo sigurni da sama pomisao da zaspite sa šminkom u vama izaziva paniku i želju da odmah zgrabite tufere i micelarnu vodu. Ipak, svima nama se desi da se vratimo kući u jako kasnim satima, preumorne, kada nas pomisao na skincare rutinu od 15 dodatnih minuta trljanja šminke baca u očaj. Svi znamo kako spavanje sa šmikom loše utiče na izgled i zdravlje kože (pore se pune, rizik od upale, rizik od infekcije oka i korena trepavica, isušena koža itd). Ali, ukoliko vam se desi da zaspite sa nekom određenom šminkom, efekti neće biti strašni. Zato vam u nastavku donosimo sa kojim proizvodima je (delimično) OK da legnete u krevet, kada zaista nemate snage da skidate šminku.

Sa ovom šminkom je OK ako zaspite

#1: Mineralni puder

Mineralna šminka je negujuća i veoma dobra za kožu koja je sklona mašćenju i punjenju pora. Pa čak i ako zaboravite da skinete mineralni puder pre spavanja, nećete upropastiti kožu. Mineralni puderi su u kamenoj ili praškastoj formi i sastavljeni su od usitnjenih prirodnih minerala i pigmenata. Postoje čak i noćni mineralni puderi (brenda Bare Minerals), koji sadrže dodatne antioksidante koji otpušavaju pore, i time ubrzavaju ćelijski “turnover”.

Povezano: Da li je svakodnevno korišćenje pudera štetno za kožu?

spavanje sa šminkom

#2: Korektori protiv akni

Ako koristite medicinske korektore koji sadrže anti-acne sastojke, sasvim bezbedno ga možete ostaviti na akni preko noći, jer će zapravo raditi na tome da je što pre izleči. Na taj način ćete ujedno prekriti aknu, ali i raditi na tome da ona što pre prođe. Ovi korektori su zarpavo spoj skincare-a i šminke, tako da su bezbedni da prespavate sa njima.

#3: Ultra mat tečni karmin

Ako ste fan jakih tečnih ruževa sa mat efektom, koji se skidaju samo uljem, znajte da je ovo isto šminka sa kojom neće biti problem ako slučajno zaspite. Nećete uništiti jastučnicu niti će se razmrljati tokom noći. Ipak, neka vam ovo ne bude česta praksa, jer ćete veoma isušiti usne. Ujutru, kada konačno skinete ruž, nanesite hranljivu masku za usne kako biste ih hidrirali i nahranili.

spavanje sa šminkom

#4: Rumenilo sa negujućim sastojcima

Ako u svojoj kolekciji imate kremasto rumenilo koje sadrži negujuće sastojke, poput hijaluronske kiseline, amino-kiselina i biljnih ekstrakta, znajte da slobodno smete da zaspite sa njim. Ovo je takođe jedna vrsta hibridnog proizvoda za negu i šminkanje.

#5: Tonirane kreme medicinskih brendova

Ukoliko se desi da zaspite sa tečnim puderom – znajte da vas ujutru čekaju nove bubuljice, mitiseri i proširene pore. Ali – ukoliko se dogodi da zaspite sa toniranom kremom na licu nekog dermatokozmetičkog brenda, neće biti toliki problem. Ove tonirane kreme su takođe hibridi nege i šminke, a one za masnu kožu ujedno rešavaju najčešće probleme ovog tipa kože, jer sadrže skincare sastojke.

spavanje sa šminkom

Pročitajte još i: Prespavale ste sa šminkom – kako da popravite ovu grešku ujutru?

error: Content is protected !!