Šta će se desiti sa vašom KOŽOM ako prestanete da se šminkate?

prestanak šminkanja

Za većinu dama, šminka je sredstvo za isticanje naše prirodne lepote i crta lica, za prikrivanje mana, za dodatno samopouzdanje. Kao što mnogi dermatolozi mogu da potvrde, svakodnevno šminkanje opterećuje kožu na razne načine. Zato pokušajte da ne nosite šminku barem nedelju dana i primeteće razne benefite poput prirodnog sjaja kože, manjih pora i smanjenog mašćenja kože. U nastavku pročitajte šta će se sve desiti sa vašom kožom ako se ne šminkate određeni period.

Kako biste se podstakle da odložite tečni puder, paletu za konturisanje, karmine i senke za oči, donosimo vam činjenice kakva će vaša koža biti, ako prestanete da se šminkate. Naravno, to ne znači da treba da odložite vaš neseser zauvek – naprotiv, period poput vikenda ili godišnjeg odmora su sjajne prilike za “make-up free” izgled i odmaranje lica od šminke.

Nenošenje šminke: Benefiti

1. Pore će delovati uže

Tečni puder, rumenilo i bronzer izgledaju lepo na koži, ali ispod površine, ove mikro-čestice se akumuliraju u našim porama sa svakim nanošenjem. Uz aero-zagadjenja i smog iz vazduha, prljavština se nakuplja u porama, čineći da se one pune i šire tokom vremena. Iako se vaše pore neće smanjiti nenošenjem šminke, izbacivanjem šminke smanjićete punjenje pora, i uz redovno čišćenje, one će delovati uže, a lice glatko.

Povezano: Smanjite proširene pore – DIY + preporuke proizvoda

Pore će vam biti uže

2. Imaćete manje bubuljica

Što više šminke koristite, više toksina stavljate na kožu. Pogotovo ako ne čistite redovno četkice – tome dodajte još i nakupljene bakterije. Ova prljavština u kombinaciji sa bakterijama ne samo da zapušavaju pore, već mogu uzrokovati i upale, dovodeći do bolnih bubuljica. Onda želimo da te akne prekrijemo šminkom, upadajući u začarani krug. Zato ćete primetiti da će vam se lice pročistiti ako odložite šminku barem na nedelju dana.

3. Spasićete suvu kožu

Izbacivanjem šminke barem u kratkom periodu pomoćićete vašoj suvoj koži da se hidrira i odmori. Naime, šminka remeti prirodni proces obnove ćelija naše kože. Da ne pričamo koliko je štetno kada zaspimo sa šmninkom. Kod suve kože, proces ljuspanja kože je sporiji – šminka ga dodatno usporava, čineći da mrtve ćelije kože duže ostaju na površini. Nenošenje šminke znači čistu površinu kože koja može da se nesmetano obnavlja.

Spas za suvu kožu

4. Manje alergijskih reakcija

Šminka sadrži iritirajuće supstance poput parabena, sulfata, metala, parfema, pigmenata, koji mogu biti okidači alergijske reakcije. Medju njima je i kontaktni dermatitis koji se manifestuje crvenim i suvim delovima kože, koji mođete potencijalno dovesti do upale. Ako ste skloni iritacijama i crvenilu kože, odmaranje lica od šminke je najbolje što možete učiniti za vašu kožu.

5. Manje bora

Dermatolozi se slažu oko najpozantije kontroverze oko šminke: ista šminka kojom prekrivamo bore ih zapravo pogoršava! Tokom vremena, šminka se “nataloži” u fine linije i bore, privlačeći pažnju na znake starenja koje uporno želite da sakrijete. Svi starimo, tako da umesto što prekrivate bore slojevima tečnog pudera, zavolite svoje golo lice – iznenadićete se koliko zapravo mladje izgledate bez šminke.

Povezano: Šminka zbog koje izgledamo starije

Manje bora

6. Koža će se manje mastiti

Elimisanjem šminke iz beauty rutine, omogućićete koži da prodiše i da se manje masti. Sloj tečnog pudera koji se pomeša sa sebumom nikako ne izgleda lepo: delujete kao da imate sloj ulja na sebi. Zato ćete primetiti da vam se koža manje masti, a moćićete bolje da iskontrolišete pravo stanje vaše kože.

7. Koža će biti blistava

Nakon perioda adaptacije kože na njene prirodne procese koji nisu ometeni šminkom, primetećete da vaša koža deluje sveže i odmorno uz prirodan sjaj. Dakle, dobićete efekat sličan hajlajteru, ali potpuno bez šminke! Ovo je pod uslovom da negujete kožu kako treba, uz pravilno čišćenje i hidrataciju.

8. Više oštećenja od sunca

Iako izbegavanje šminke ima dosta svojih prednosti, šminka je zapravo štitila našu kožu od sunca. Naime, većina tečnih pudera sadrži zaštitni faktor SPF, delujući kao prvo polje odbrane kože od štetnog delovanje UV radijacije. Dakle, izbacivanjem pudera povećaćete rizik oštećenja kože od sunca. Zato obavezno pre izlaska iz kuće nanesite kremu sa zaštitnim faktorom – posebno ako se ne šminkate!

SPF zaštita je obavezna!

Dodatni benefiti izbacivanja šminke

  • imaćete više vremena ujutru za spremanje – nećete kasniti jer ste blendali konture
  • uštećedete novac ako ne budete kupovali šminku – preusmerite novac na neka druga ženska zadovljstva
  • samopouzdanje će vam porasti – osećaćete se dobro u svojoj koži

Ipak, ne želimo potpuno da se otarasimo šminke – ovo je interesantno da znate kako biste eventualno odmorili lice na nedelju ili dve od šminkanja tokom leta ili godišnjeg odmora. Uostalom, “no-makeup” trend je veoma popularan na društvenim mrežama i među poznatim ličnostima.

Pročitajte još i: Ugledajte se na poznate – odmorite lice od šminke!

error: Content is protected !!