Namirnice u trendu za 2018: Super-hrana koju morate probati!

By  |  0 Comments

U današnjem vremenu velnesa i brige o zdravlju, postalo je uobičajeno da se otkrije „super-hrana“ koja postane sveopšti trend poput acai bobica, chia semena, godži bobica, spiruline itd. Tako je i ove godine na trend radaru potpuno nova hrana, namirnice koje će preplaviti prodavnice zdrave hrane, a već je svuda po blogovima i društvenim mrežama. Saznajte koje su namirnice u pitanju i da li ćete im dati šansu ove godine.

10 super-namirnica za 2018. godinu:

Jestivo cveće

Jestivo cveće je odavno poznato kao dekoracija na restorantskim jelima i dezertima. Ove godine ćemo ga viđati i u kafićima u napicima, kao deo recepata, u vidu čaja ali i kao deo zdravog doručka. Superstar cveće ove nove opsesije su cvetovi lavande i zove. Pospite ih preko salate ili jela za fenomenaln izgled, ali i ukus.

Credit: @avenueievents

Super-praškovi

Ove godine ćemo dodavati u smutije super-praškove koji imaju super-moći: kakao, kurkumu, matcha prah, maka prah itd. Na ovaj način jutarnji smuti imaće više energije i goriva za zdrav početak dana.

Credit: @Orian Wellness

Semenke lubenica

Vreme je da lanene i chia semenke slavu prepuste semenkama lubenice. One su odličan izvor mono-nezasićenih i poli-nezasićenih masti, proteina, vitamina B i magnezijuma. Veoma su ukusne kada se pospu po činiji omiljene ovsene kaše ili voća, ili ako se grickaju prepečene kao užina.

Povezano: Chia seme – namirnica koja čini mala čuda unutar vašeg orgamizma!

Credit: @Watermelon Lovers

Ukusi Bliskog istoka

Humus i falafel su već odavno poznati, a šta je sa ostalim bliskoistočnim ukusima? Ove godine imaćemo navalu persijskih, izraelskih, marokanskih, libanskih i sirijskih uticaja u polju hrane. Stoga nabavite začine poput harise (sos od ljutog čilija), kardamoma (začin u obiku mahuna), i za’atara (sirijski origano), kao i namirnice poput džema od paradajza i halumi (kiparski sir za prženje) u bolje snabdevenim marketima.

Povezano: Mini kućna bašta začinskog bilja

Credit: @Open Sesame LA

Pečurke u prahu

Ako obožavate pečurke, ovo je vaša godina! Ono što ih svrstava u super hranu je visok nivo anti-oksidanata, vlakana (odlične za digestivni sistem), kao i anti-inflamatorna i detoksikujuća svojstva. Ove godine ih možemo naći i u vidu praha, tako da su sjajne i za dodavanje u omiljeni šejk, kafu ili čorbu. Posebno će biti popularna vrsta pečuraka – chaga.

Credit: @Black Magic

Zdravi takosi

Za sve ljubitelje fast-fooda imamo lepu vest: ove godine biće aktuelna zdrava verzija omiljenog takosa. Tako da ih možete jesti kad god želite bez griže savesti. Tortilju ćete zameniti listom zelene salate ili drugim alternativama zdravog testa.  Punjenje ostaje isto: klasičan kukuruz, pelat, crveni pasulj, luk, čili i crveno meso.

Credit: @Hamachi-Hamachi

Brašno od cvrčaka

Za one najhrabrije, ove godine u centru pažnje biće brašno od cvrčaka. Ono je sjajan način da vašim receptima dodate boost proteina. Ako niste znali, cvrči imaju 3 puta više proteina nego šnicla! Brašno se dobija finim mlevenjem preprženih cvrčaka. Ono je puno magnezijuma i amino-kiselina, a ne sadrži gluten.

Credit: @random lady

Maqui bobice

Prošlo je vreme acai i godži bobica – sada na scenu stupaju maqui (maki) bobice. Prepune vlakana, minerala i širokog spektra vitamina, ove bobice poseduju vrhunska anti-inflamatorna svojstva, pomažu probavu, ubrzavaju metabolozam i regulišu nivo šećera u krvi. Zvuči savršeno – pitanje je trenutka kada ćemo ih redovno dodavati u doručak.

Credit: @Yacqui Products

Ulje avokada

Popularnosti kokosovog ulja je došao kraj! Sada je aktuelna jedan druga zdrava alternativa ulju – avokado ulje! Ono poboljšava zdravlje srca, kože, i neutrališe slobodne radikale. Sadrži visok nivo antioksindatana i zdravih masnoća. Njegova tačka zagrevanja pre uništavanja nutrijenata je jako visoka, što znači da je idealno za kuvanje i prženje, a pritom ima divan ukus.

Credit: @Golden Sparow

PodeliShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!