5 elegantnih komada nakita iz 80-ih koji su ponovo u trendu

nakit 80e
Instagram/Printscreen

Pitanje: Šta biste očekivali da pronađete u kutiji za nakit voljene osobe? Naravno, postoji šansa da vidite nekoliko porodičnih nasleđa. Ali ono što biste takođe mogli otkriti je da se oni „zastareliji“ komadi nakita iz nekog drugog vremena ponovo osećaju relevantnim. Barem je to slučaj sa usponom nakita inspirisanog ’80, koji je, po svemu sudeći, izvučen iz opskurnosti donje fioke da bi postao jedan od najvećih trendova nakita ovog trenutka. Iako je teško pobeći od rasprostranjenosti mode iz 80-ih uopšte jer je ona prisutna u različitim delovima pop kulture – od povratka poslovnog odela na pisti do uspona estetike „old money“ na društveni mediji. Međutim, mi bismo tvrdili da, iako su različiti trendovi iz 80-ih ponovo postali popularni, nijedan nije obuhvatio trajnu eleganciju ovog doba kao nakit. U nastavku pogledajte koji su to komadi nakit ponovo aktuelni.

Ovi komadi nakita iz 80-ih su neophodni za 2024. godinu

1. Krupne, upadljive minđuše

Nijedan drugi trend nakita ne otelovljuje preterani pristup dodacima koji su definisali modu 80-ih, poput velikih minđuša koje su bile u trendu tokom tog doba. Nije taj jedan stil minđuša bio popularan sam po sebi – sve od zdepastih kopči do ogromnih obruča i glomaznih suza – već sveobuhvatan doživljaj veličine minđuša To je pristup koji se veoma vratio, jer su razne kolekcije za proleće i leto imale prevelike minđuše. Ali da budemo jasni: dok povratak velikih minđuša podseća na 80-e, dizajneri su ga revitalizirali za ovu eru na vreme odlučivši se za oštre geometrijske oblike i minimalan stil (pogledajte Saint Laurent, Coperni i Ferragamo). Ponovo osmišljavajući ovaj trend nakita, dizajneri su učinili da prigrli energiju velikih minđuša, opet, još lakše.

View this post on Instagram

A post shared by CASS DIMICCO (@cassdimicco)

2. Velike, teške narukvice poput manžetni

Niste mogli da prelistate stranice sjajnog časopisa 80-ih, a da ne vidite žene koje nose jedan trend nakita: velike narukvice. Međutim, ako budemo iskreni, ponekad je ovaj trend skrenuo u teritoriju pomalo neukusnog – npr. neonske plastične narukvice! Srećom, verzije koje smo videli kako se vraćaju nisu narukvice prošlosti. Daleko „minimalnije“ u poređenju, manžetne primećene u nedavnim kolekcijama deluju savremeno zbog načina na koji su se dizajneri poigrali proporcijama, oblicima i stilom. Na primer, na revijama Alaia, izgled je bio ukrašen kolosalnim kružnim manžetnama koje su dolazile samo u srebrnoj i zlatnoj boji. Dok je bio u Schiaparelliju, oblik dodataka je bio malo skulpturalniji, dajući mu oštriji osećaj. A zatim, tu su bile prolećne revije Saint Laurent i Caroline Herrera, koje su koristile složene narukvice da dodaju vizuelnu intrigu izgledu na pisti sa modernijim siluetama. Svaka revija na pisti dokazuje da je ovaj ranije “zastareli” trend nakita pretrpeo veliku promenu.

3. Dugačke ogrlice

Koji je još jedan trend nakita koji je definisao modu 80-ih? Duge ogrlice. Tokom tog perioda, sve je bilo u tome da se odlučite za krupnije lančiće ili veće priveske i složite ih jedan na drugi kako biste stvorili savršeno slojevit izgled. Daleko maksimalnije prirode, ovaj trend je daleko od minimalnog nakita koji smo videli da preuzima kontrolu poslednjih godina. Ali mi bismo tvrdili da, pošto se ljudi umaraju od tihe luksuzne modne estetike, sasvim je prirodno da žele da prihvate glasniji pristup dodacima – koji su dizajneri učinili daleko privlačnijim, BTV. Slučaj za prihvatanje višeslojnih dugih ogrlica postao je istaknutiji u Chanelovoj S/S 24 i Louis Vuitton-ovoj F/V 24 kolekciji, jer su klasične siluete izgledale daleko elegantnije uz dodatak slojevitih lančića. Možda je trebalo dosta vremena da se ovaj trend vrati u stil, ali ima udela u igri u nepredvidivoj budućnosti.

Povezano – Kako da očistite nakit da sija kao nov?

4. Lanac oko struka

Mogli bi tvrditi da nijedna druga modna era nije bila toliko opterećena dodacima kao 80-te – odnosi se na popularnost šnala, grejača za noge, pa čak i torbi za kosu. Međutim, ako bismo identifikovali jedan određeni predmet koji je vizuelno otelotvorio modnu estetiku, to bi bili lančani kaiševi. Iako je stil prvi put popularizovan 20-ih, lančani kaiševi su dostigli kultni status 80-ih jer su povezivali dva najveća trenda tog vremena (hrabar nakit i veliki kaiševi) u jedan dodatak. Iako privlačnost ovog dodatka nikada nije nestala, u našim mislima, oni će uskoro porasti u popularnosti. Delimično, to je zato što su kaiševi, generalno, istaknutiji u nedavnim kolekcijama na pisti. Ali to je i zato što smo videli da dizajnerski brendovi koriste lančane kaiševe kako bi čak i „ležernija“ pista izgledala elegantnije – na primer, prolećna kolekcija Majkla Korsa i Patouova jesenja kolekcija začinile su crnu mini suknju sa povezanim kaišem. Slično tome, kompleti odela od tvida postali su malo moderniji uz dodatak lančanih kaiševa na Chanelovim prolećnim i jesenjim revijama na pisti. Sve je pokazalo da je krajnje vreme da se povežemo sa ovim trendom.

5. Mnogo bisera

Do sada smo, nadamo se, jasno stavili do znanja da su trendovi nakita koji su definisali modu tokom 80-ih bili sve samo ne suptilni. To nije ništa očiglednije nego sa jednim posebnim trendom koji je uočen na elektranama tokom tog perioda: biseri. Od Madone do princeze Dajane, nije nedostajalo ikona stila iz 80-ih koje ne samo da su nosile bisere, već su trend često pomerale do granica noseći ih u izobilju. Iako spajanje više bisernih komada zajedno može izgledati kao senzacija prošlosti, nedavne sezone pista su pokazale suprotno. To bi mogao biti posledica uspona modne estetike „old money“, ali izgled na pisti u kolekcijama predstavljao je izgled koji kapa u biserima. Bilo je pristupačnijih iteracija trenda, kao što su naušnice u Versace-ovoj S/S 24 kolekciji ili ogrlica sa jednim biserom na jesenjoj reviji Miu Miu. Međutim, više konceptualnih preuzimanja trenda bisernog nakita takođe je ušlo u kulturnu ikonografiju 80-ih, kao što je nisko spušteni biserni kaiš u Kimhekimovoj prolećnoj emisiji. Ili biserni lanac za telo prebačen preko crne haljine u Moschino jesenjoj kolekciji. Dok je svaki dizajner imao različite pristupe u načinu na koji su se igrali sa biserima, svaki izgled na pisti je pokazao veću tačku da se moda iz 80-ih ne može prevideti (bukvalno).

Pročitajte još i – Kako da očistite nakit da sija kao nov?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!